besneeuwde tuin uit de serie van Mijn Tuingeheim https://sneeuw-in-de-tuin/

Sneeuw in de Tuin

Sneeuw in de tuin is schitterend maar kan ook schade veroorzaken

Toch zijn er wel wat aanwijzingen hoe je met sneeuw in de tuin moet omgaan. Voor planten is de sneeuw een mooie isolerende laag en beschermt tegen de wind en strenge vorst, dus laat een laagje sneeuw gewoon liggen ook op de planten en in de tuin.

besneeuwde tuin uit de serie van Mijn Tuingeheim https://sneeuw-in-de-tuin/
Schoonheid van een besneeuwde tuin

Wat kan je doen om planten zoals bamboe te beschermen tegen strenge vorst?

Bij kale vorst zonder sneeuw is een bescherming tegen de wind vaak al voldoende. Gebruik daarvoor een rietmat of speciaal vlies om de planten te beschermen, als de vorst weer is verdwenen dient de vorstbescherming weer weggehaald te worden omdat het anders kan gaan broeien en schimmelen.

Wat ook kan werken is een snoer van (kerst)lichtjes rond de takken winden, hierdoor is de temperatuur door de lampjes net iets hoger waardoor de plant minder schade oploopt door de vorst.

Sommige planten kunnen beter op tijd worden afgedekt tegen de vorst om vorstschade of uitdroging te voorkomen.

Bij kale vorst zijn vooral groenblijvende planten kwetsbaar 

Zeker later in de winter (eind februari – begin maart) als de kracht van de zon alweer toe gaat nemen.

Als de plant met zijn wortels in het ijs (bevroren grond) staat en de temperatuur loopt overdag op door de kracht van de zon dan gaat de plant water verdampen terwijl de wortels geen water kunnen opnemen uit de bevroren grond. Hierdoor kan de plant verdrogen en laat zijn blad vallen of sterft geheel af.

Zie ook het artikel: Bamboe heeft het zwaar na strenge vorst.

Ernstige schade kan ook ontstaan op boomstammen. Als de zon op de boomstam schijnt en de andere (schaduw) zijde is nog bevroren dan kan er zo veel kracht op de bast komen te staan dat deze openbarst. Soms gaat dit gepaard met een grote knal.

Fruitbomen werden vroeger vaak wit gekalkt om de snelle opwarming van de boombast te voorkomen. Voor extra schaduw zorgen of een bedekking met jute helpt ook goed.

Wat moet je doen bij een dikke laag sneeuw in de tuin

Als er ineens veel sneeuw valt kan de sneeuw wel schade aan de planten opleveren. Vooral groenblijvende planten en coniferen kunnen door het gewicht van de sneeuw behoorlijk gaan overhangen en zelfs afbreken.

Conifeer Juniperus hangt over door dikke laag sneeuw uit de serie van Mijn Tuingeheim.
Conifeer hangt over door dikke laag sneeuw

De laag sneeuw is in beginsel redelijk licht maar word steeds zwaarder als de sneeuw gaat dooien en een ijs-koek vormt. Ook hagen en Buxusbollen kunnen dan door het gewicht gaan overhangen en afbreken.

Valt er veel sneeuw dan kan je die dikke laag het beste eraf schudden of voorzichtig vegen met een bezem. Midden op de dag is de beste tijd omdat de temperatuur dan net iets hoger is. Met name groenblijvende heesters, hagen, coniferen en planten met slappe takken zoals bamboe zijn het meest gevoelig voor het doorbuigen.

Wat doe je met sneeuw op het gazon

Over sneeuw op het gazon bestaan nogal wat misverstanden. Veroorzaakt sneeuw schade aan het gazon door het gebrek aan licht…. Gras blijft ook in de winter groen dus heeft het ook in de winter licht nodig, een laag sneeuw houd dat in principe dus tegen.

Gras kan er wel tegen en zal zich weer snel herstellen als de sneeuw weer smelt dus laat het liefst met rust. Voorkom wel dat er over het gazon word gelopen als er sneeuw ligt, door het belopen word de sneeuw in elkaar gedrukt waardoor het gras plaatselijk kan verstikken.

Gladheid op de verharding door sneeuw in de tuin

Sneeuw en ijs zorgen voor gladheid op de verharding en je tuinpad. Het beste is om de sneeuw weg te vegen als het nog niet belopen is waardoor het nog niet plakt.

Valt er veel sneeuw dan kan je ook zand of split strooien op de sneeuw waardoor het oppervlak stroef word. Let wel op met gevoelige tegels in verband met krassen.

Pas op met het strooien van zout!!  Zout kan schade aan planten, de verharding en het milieu veroorzaken. Zout blijft heel lang aanwezig in het grondwater en heeft een slechte werking op de groei van planten en het bodemleven.

Er zijn ook speciale Ecosafe dooikorrels te koop die 50X sneller en 5x langer werken waardoor je er minder van nodig hebt. De korrels werken anders dan zout omdat ze warmte afgeven en zijn ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar.
Meer info over Dooikorrels en waar te bestellen KLIK HIER!!

Sedumbloem met sneeuwhoed uit de serie van Mijn Tuingeheim
Sedumbloem met sneeuwhoed

Ten slotte met sneeuw in de tuin

Geniet van de besneeuwde tuin en landschap en geef ook de vogels af en toe wat te eten, door de sneeuw kunnen ze minder voedsel vinden. Een vetbol en zaden zullen ze snel vinden en het is toch een genot om van binnen uit (waar het lekker warm is) allerlei vogels te zien.

Regelmatig plaats ik opvallende, actuele of vernieuwende artikelen op Tuincursus-Online dus kom regelmatig eens kijken of meld je aan voor de Online Tuintips om op de hoogte te blijven.

Tuinvragen kan je natuurlijk ook kwijt onder ieder artikel.   “Ik help je graag op weg naar (nog) meer tuinplezier.”

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven