Planten afdekken voor de vorst, waar moet je op letten

Ondanks dat de meeste planten in de tuin bestand zijn tegen vorst zijn er ook planten die toch wel wat bescherming vragen.

Planten die uit gebieden komen die vergelijk zijn met Nederland laten hun blad vallen of sterven bovengronds geheel af (zoals veel vaste planten). Hierdoor zijn ze goed beschermt en lopen ze weer opnieuw uit als het weer warmer wordt in het voorjaar.

 

mijn tuingeheim afbeelding rozenbottel met sneeuwRozenbottel met sneeuw.

 

Kwetsbare planten afdekken voor de vorst

Toch gebruiken we ook planten in de tuin die wat extra bescherming nodig hebben. Bijvoorbeeld de Camelia, die kan wel tegen vorst maar door het zachte weer staan veel Camelia’s al te bloeien. Juist de bloem is kwetsbaar en kan je de struik toch beter wel afdekken met speciaal vlies.

Ook zijn er planten die wel afsterven maar toch kwetsbaar zijn bijvoorbeeld de Lavathera of pioenroos deze vormen vaak voor de winter al nieuwe knoppen in de grond maar zijn ze niet afgedekt dan kunnen ze toch bevriezen. Dek ze af met een flinke laag blad, dennentakken  (van de kerstboom) of zet een stuk gaas neer en vul het met wat stro of hooi.

De pioenroos dek ik vaak toe met het oude loof hiermee zijn de knoppen goed bedekt tegen de vorst als ze al vroeg in het voorjaar al opkomen.

Een andere plant die steeds meer in de tuin wordt gebruikt is de Agapanthus dek ook deze af met blad of dennentakken om de knoppen te beschermen.

Planten afdekken met vliesdoek is beter dan noppenfolie omdat er minder snel condensvorming optreed wat schimmel of rotting kan veroorzaken. Haal ook het folie direct weer weg als de vorst verdwenen is.

Jonge palmen en olijfbomen zijn ook gevoelig voor vorst. De meeste buitenpalmen kunnen wel tegen wat vorst maar een jonge boom is nog niet voldoende aan ons klimaat gewend en zonder bescherming kan de groeipunt beschadigen en gaat de palm dood. Omwikkel deze met een rietmat die je om de kop heen rolt en vult met droog blad of stro. Dit is beter dan noppenfolie omdat het luchtig blijft en is een beter gezicht dan zo’n bol van plastic waar je de hele winter tegenaan kijkt.

Wat ik ook nog wil vermelden is de bescherming van knoppen later in de winter. Als het in het vroege voorjaar al wat warmer wordt en de nieuwe knoppen komen al boven de grond hou dan het weerbericht in de gaten. Bijvoorbeeld de knop van de Gunnera is heel gevoelig voor bevriezing, dek deze dus op tijd af met vliesdoek of een rietmat. Maar haal het ook weer direct weg als de vorst weer over is.

Heb je nog vragen over winterbescherming of andere tuinvragen dan hoor ik het graag en help je aan deskundig advies (plaats je reactie hieronder).

 

Met groene groet, Geral Overbeek.