Bamboe heeft het Zwaar na Strenge Vorst

U bent hier: :Home-Beplanting-Bamboe heeft het Zwaar na Strenge Vorst

Bamboe heeft het zwaar na strenge vorst

De vorst van de afgelopen periode was kort en hevig. Eerst redelijk warm, daarna sneeuw en strenge vorst die ook weer snel verdwenen was. Naar aanleiding van wat vragen over bruine bamboe heb ik een artikel geschreven wat je hieronder kunt bekijken.

bamboe heeft het zwaar na strenge vorst tuincursus online

 

Bamboe krult zijn blad op en wordt bruin door strenge vorst

In de afgelopen periode hebben we strenge vorst gehad en sneeuw waardoor veel groenblijvende planten hun blad opkrulde of lieten hangen. Dit is een natuurlijk mechanisme om uitdroging te voorkomen, sommige planten maken zelfs soort antivries in de stengels.

Van diverse klanten kreeg ik al de vraag of het kwaad kan als de bamboe helemaal bruin was geworden.


Waarom worden groenblijvende planten bruin door de vorst?

Doordat de wortels en de grond zijn bevroren bij strenge vorst kunnen de planten geen water opnemen terwijl het blad wel water verdampt(zeker bij wind) hierdoor ontstaat een tekort aan water in de plant en verdroogt deze waardoor het blad dor en bruin wordt.

Ook als er in maart nog strenge vorst is en de zon krijgt alweer kracht kan dit verschijnsel optreden.


Bamboe gaat niet snel dood

Gelukkig zijn de meeste bamboes wel bestand tegen deze lage temperaturen tot wel -20 tot -25 graden en zullen ze in het voorjaar weer nieuw blad vormen vanuit de oudere takken. Zijn de takken geheel afgestorven dan is uitlopen uit de wortelstokken ook nog mogelijk. Dat kan wel een aantal maanden duren.

 

Wat kan je het beste doen

Nu de vorst weer uit de grond is kan je de bamboe eventueel wat water geven. Het oude blad kan je er eventueel van af schudden of met de tuinslang eraf spuiten voordat er nieuw blad aan komt. Wacht ook even een aantal weken af, door het watergeven of door regen kan het blad soms toch weer bijtrekken en groen worden.
Als de plant gaat uitlopen kan je zien welke takken geheel dood zijn (blijven bruin) dit zijn meestal de jonge scheuten die nog vrij zacht zijn. Knip deze dode scheuten tot onderaan af. Bij andere groenblijvende planten geldt hetzelfde, wacht tot de plant gaat uitlopen en knip dan de dode toppen en takken weg tot het gezonde hout.

In de praktijk blijkt dat bevroren bamboe pas in juni of juli opnieuw gaat uitlopen vanuit de wortels.

Download het rapport als PDF hieronder.
Bamboe heeft het zwaar bij strenge vorst uit de reeks van Mijn Tuingeheim

 

Weet je nog iemand die hetzelfde probleem heeft stuur het rustig door.

 • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen hieronder invullen.
 • Wil je op de hoogte blijven van alle Online Tuintips schrijf je in en je ontvangt direct 101 tuintips geheel gratis.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

By | 2017-09-26T22:11:39+00:00 maart 1st, 2012|Beplanting|32 Comments

About the Author:

32 Comments

 1. janny 4 maart 2012 at 20:00 - Reply

  graag zou ik wat advies krijgen over mijn bamboeplanten , na de vorst zij er 2 bamboes helemaal dor geworden een derde (wat waarschijnlijk een ander soort is ) is nog redelijk groen maar die dorre wat kan ik er aan doen om ze er bovenop te helpen moet ik ze veel water gaan geven of bemesten ? ik heb ze in een pot staan ze zijn ongeveer 1,5 meter hoog . ik heb de potten tijdens de winter helemaal ingepakt tegen de vorst ,ze beschut neergezet en nog zijn ze dor geworden , terwijl mijn buurvrouw er niets aan gedaan heeft en die staan er goed bij !! wat doe ik verkeerd ???!!! vriendelijke groet janny

  • Geral Overbeek 4 maart 2012 at 23:01 - Reply

   Beste Janny,
   Dat veel groenblijvende planten dor of bruin zijn daar kan je niets aan doen.
   Veel planten zullen vanuit de takken wel weer gaan uitlopen, knip de takken alvast 1/3 in want de toppen zijn vaak helemaal dood. Af en toe wat water geven is ook goed, ook sproeien op het blad wil wel eens helpen.

   Dus nog even geduld en eventueel het dore blad eraf schudden of spuiten met een waterstraal.

   Met groene groet, Geral Overbeek

 2. RONALD VAN DEN OETELAAR 9 maart 2012 at 19:37 - Reply

  hoi mijn bamboe is ook dor en er vallen veel bladeren af
  is mijn bamboe nauw kapot hij ziet er slecht uit

  wij hebben veel bamboe 3 kleuren zwart geel groen

  weet iemand er iets van graag info alvast bedankt

  • Geral Overbeek 10 maart 2012 at 09:13 - Reply

   Beste Ronald,

   Zijn het jonge bamboeplanten of staan ze al een aantal jaren?

   Een oudere bamboe zal vanuit de takken wel weer gaan uitlopen, knip de takken alvast 1/3 in want de toppen zijn vaak helemaal dood. Af en toe wat water geven is ook goed, ook sproeien op het blad wil wel eens helpen.

   Dus nog even geduld en eventueel het dore blad eraf schudden of spuiten met een waterstraal.

   Met groene groet, Geral Overbeek

   • RONALD VAN DEN OETELAAR 10 maart 2012 at 19:14 - Reply

    het zijn oudeplanten van 4 a 5 meter we hebben de hele
    tuin vol mee staan

    maar bedankt voor de info

    gr RONALD VAN DEN OETELAAR

 3. Marijke Roodenberg 29 maart 2012 at 13:02 - Reply

  Mijn vraag over mijn bamboe en vorst..Hoge grote bamboe met uitlopers[lastig]Helemaal kaal en droog.Ik geef wel water,maar nu zie ik op de groene stengels bruine strepen komenIs dit een slecht tekenVerder is alles boven in kaal en droog.Zou het nog weer goed komen met mijn bamboe?Wat te doen?Bedankt

  • Geral Overbeek 29 maart 2012 at 22:55 - Reply

   Beste Marijke,

   Af en toe water geven is prima zeker nu het zo droog is.
   Het grootste deel van het blad is dood als het zo dor en bruin is dus dat kan je zoveel mogelijk wegknippen.
   Je kunt ook de bamboe in ieder geval halveren wat de hoogte betreft dan ben je al flink wat dorre takken en blad kwijt, verder alle dunne zijtakken wegknippen.
   De bamboe gaat of weer uitlopen vanuit het oude (dikkere) hout of er worden uit de wortels weer nieuwe scheuten gevormd. Een bamboe met sterk uitlopende wortels zal niet zo snel helemaal dood gaan, dus nog even geduld hebben en eventueel flink snoeien.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 4. J van Leeuwen 31 maart 2012 at 11:44 - Reply

  Hallo,

  Ik heb al een jaar of 8 a 9 bamboe in de tuin. Het woekert (helaas de verkeerde soort) en komt overal te voorschijn. Onder het terras, aan de andere kant van de tuin en bij de buren! Bamboe ziet er idd minder uit door de vorst. Ik heb gehoord dat bamboe dood gaat om de zoveel jaren. Is dat correct? Wat valt er te doen aan deze woekerbamboe. Wortels uitgraven lijkt me onmogelijk want het is een doolhof aan wortels. Bedankt.

  • Geral Overbeek 1 april 2012 at 08:29 - Reply

   Beste heer van Leeuwen,
   Er zijn 2 groepen bamboe, de ene groep is een enthousiaste groeier (bv. Phylostachis) en kan zich door middel van de kruipende wortels behoorlijk uitbreiden. De 2 groep zijn de polvormende bamboe (bv. Fargesia) die wel een flinke pol kunnen vormen maar niet ondergronds wandelen.

   Beperkte levensduur bamboe:
   De polvormende bamboe heeft een cyclus van ca. 60 jaar, dan komt de plant in bloei en dit kost zoveel energie dat de bamboe vaak afsterft. In de natuur komt de plant dan weer uit zaad opnieuw op.

   De zodenvormende bamboe zal niet zo snel doodgaan door bloei omdat er veel meer reserves in de wortels zijn opgeslagen waardoor de plant vaak op een andere plek weer doorgroeid.

   Wat doe je tegen wandelende bamboe:
   Deze soort bamboe vormt een netwerk van harde taaie wortels die vrij oppervlakkig groeien maar zeer veel vertakkingen hebben. Door deze groeiwijze zijn deze wortels lastig te verwijderen en heb je een scherpe spa of bijl nodig. De wortels volgen, een voor een uitgraven en in stukjes hakken is de enige optie om van de wortels af te komen.

   Om te voorkomen dat ze ongehinderd overal (de buren) naar toe wandelen is het zinvol om de zgn. “Rootcontrol” in te graven. Dit is een kunststof folie die sterk en glad is zodat de bamboepunten er niet doorheen kunnne groeien.
   Deze folie moet je ca. 50 cm diep ingraven (liefst ook in een stuk) en iets boven de grond laten steken anders wipt de bamboe er ongemerkt overheen.

   Een andere optie is de bamboe geheel vervangen door een polvormende soort zoals Fargesia of Arundinaria.

   Weet u iemand die ook problemen heeft met bamboewortels geef het bericht dan gerust door.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 5. M. uit Amsterdam 1 april 2012 at 15:35 - Reply

  Ik heb Fargesia Bamboe, nu 4 jaar oud. Door de winter erg droog en kaal geworden. Weet iemand hoe ik ze weer groen krijg?

  Heb al wel bemest. Helpt kalk ook? En wat kan ik verder doen? Heeft snoeien zin? En hoe snoeien? Tot de grond? Of alleen de dunne takken?

  groeten, M

  • Geral Overbeek 2 april 2012 at 21:40 - Reply

   Beste Matthijs,

   Af en toe water geven, de bamboe wat de hoogte betreft halveren.
   Vervolgens kan je de dunne zijtakken wegknippen en de groene hoofdtakken laat je staan.
   Hierdoor ben je het meeste dorre blad kwijt en komt er weer volop licht in de plant en kan de bamboe vanuit de hoofdstammen weer uitlopen.

   Het kan wel even duren voordat de plant weer reageerd.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 6. Bart 3 april 2012 at 13:47 - Reply

  Ik wil m’n tuin anders inrichten en de bruin geworden bamboe verplaatsen. Wanneer kan ik dat het beste doen? Nog voordat de nieuwe uitlopers komen of beter wachten?

  • Geral Overbeek 3 april 2012 at 20:14 - Reply

   Beste Bart,

   Omdat de bamboe een flinke tik heeft gehad van de vorst kan je beter wachten tot het najaar. Het verplanten kost de plant altijd wat wortels en die heeft de bamboe nu hard nodig om water op te nemen zodat de bamboe opnieuw kan uitlopen.
   Nu verplanten kan de plant noodlottig worden.

   Beter nog even wachten dus.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 7. mireille 4 mei 2012 at 13:31 - Reply

  Nu zitten inmiddels al in de maand mei en mijn bamboe planten gaan er alleen maar treuriger uitzien.
  Van de meeste planten is al het blad eraf gevallen.
  Zie ook nog nergens nieuwe scheuten.
  Heb ze in de maand maart allemaal bij gemest maar nog geen resultaat.
  Hoelang duurt het nog voor de planten weer groen zijn?

  mvg Mireille

  • Geral Overbeek 6 mei 2012 at 09:52 - Reply

   Beste Mirreille,

   Mijn bamboe doet ook nog niets, ik heb al het blad en
   de zijtakken eraf geknipt. Er staan nu alleen nog groene
   stengels.

   Normaal geeft een bamboe ook pas in juni nieuwe scheuten
   en blad dus het kan nog wel even duren. In het ergste geval
   zal de bamboe vanuit de grond weer nieuwe scheuten gaan
   vormen.

   Met groene groet, Geral Overbeek

 8. Chantal 13 mei 2012 at 20:24 - Reply

  Goedenavond,

  Ik heb vorig jaar een bamboeplant gekocht en in een pot geplant. Deze heeft het vorig jaar super goed gedaan en is zo’n 3 meter hoog geworden. In de winter is het blad helemaal geel geworden en vervolgens uitgevallen. Ik heb nu, naar aanleiding van dit artikel, de zijtakken afgeknipt en de lengtes ingekort. De hoofdstammen zijn nog wel overwegend groen, met hier en daar wat geen en bruine strepen.

  De bamboe is al bemest met mest en kalk. Is er nog hoop dat dit goedkomt? En is er iets wat ik hier verder nog aan kan doen? Een blad is er nog niet te bekennen…

  Groeten,
  Chantal

  • Geral Overbeek 13 mei 2012 at 20:35 - Reply

   Besta Chantal,
   Het kan wel tot juni of juli duren
   voordat de bamboe weer nieuw blad
   gaat maken, af en toe wat water geven
   is het enige wat je kan doen.

   Groene groet,Geral Overbeek.

   • Chantal 3 juli 2012 at 09:50 - Reply

    Hoi Geral,

    Mijn bamboe doet nog steeds niets… de groene stengels worden steeds bruiner. Deze zitten echter nog wel heel vast, hier en daar is nog wat groen te zien. Bestaat er nog een kans dat de bamboe scheuten krijgt of vanuit de kluit in de pot nog nieuwe scheuten gaat genereren? Of kan ik het beter opgeven?

    Groetjes,
    Chantal

    • Geral Overbeek 3 juli 2012 at 10:23 - Reply

     Beste Chantal,
     Als de bamboe weer gaat groeien is dat vanuit de grond met nieuwe scheuten. Zie je al punten uit de kluit groeien?
     Mijn bamboe in de volle grond heeft nu alweer scheuten van bijna 2 meter hoog. In pot is een plant wel gevoeliger en moet je misschien toch een nieuwe plant.

     Met groene groet, Geral Overbeek.

     • Chantal 9 juli 2012 at 14:04

      Dag Geral,

      Nee helaas… nog helemaal niets te zien 🙁 Ik zal het nog even afwachten, en anders dit najaar toch maar een nieuwe kopen.

      Groetjes,
      Chantal

 9. eva mandos 17 mei 2012 at 13:20 - Reply

  Zelfde probleem… bamboe in een pot op het balkon, max. 1 meter hoog, helemaal bruin en dor uit de winter gekomen maar de stengels zien er nog wel levend uit.

  Is het nu (medio mei) te laat om nog te snoeien?

  De blaadjes zijn er inmiddels bijna allemaal afgevallen, maar er zitten nog van die sprieten aan. Moet ik die laten zitten (ze zijn ook helemaal dor) of kan ik er aftrekken? Sommigen zijn bij de aanhechting nog wel levend.

  Alvast bedankt!

 10. Geral Overbeek 17 mei 2012 at 14:22 - Reply

  Beste Eva,
  Als de Bamboe gaat uitlopen dan is het op de
  Groene stengels. Knip dus alle zijscheuten en
  dode takken (grijs-bruin) helemaal weg.

  Af en toe wat water geven en afwachten…

  Met groene groet, Geral overbeek.

 11. Hagar 17 mei 2012 at 16:40 - Reply

  Beste Geral,

  Ook mijn bamboe in pot heeft het zwaar. Vorig jaar was de plant eigenlijk al te groot voor de pot en had ik het plan om hem dit jaar te splijten. Kan ik dit nu beter niet doen nu hij zo droog en dor is? en is er een tip om hem uit de pot te krijgen?
  Bij voorbaat dank voor alle informatie.

  groet Hagar

  • Geral Overbeek 20 mei 2012 at 10:10 - Reply

   Beste Hagar,

   Een volgroeiden bamboe uit een pot krijgen is geen makkelijke klus. Ik hoop voor je dat de pot rechte wanden heeft.
   Bamboewortels zijn bijzonder taai en als de pot (die smal toe loopt)vol met wortels zit dan is het of de pot of de bamboe….Door in het hart van de bamboe een stuk weg te halen/ zagen krijg je ruimte en kan je de delen eruit trekken.

   Heeft de pot rechte wanden dan zou ik aan de randen wat water gieten, dan glijd de kluit er makkelijker uit.

   Of het al de moeite waard is betwijfel ik, een plant in pot is zo ie zo kwetsbaarder. Ik zo nog even afwachten of de plant nog wel uit loopt.

   Het splitsen van een bamboe geeft ook een flinke terugslag, soms staat de groei wel een seizoen volledig stil.
   Eerst de tik van de vorst en dan nog eens de plant splitsen is denk ik iets te veel tegelijk.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 12. Frank 16 januari 2013 at 10:30 - Reply

  Beste Geral,

  In mijn tuin staat een woekerende bamboe in een pot. Op dit moment vriest het behoorlijk maar er ligt wel sneeuw op de grond (in de pot). Nu had ik eerder ook andere bamboes maar die zijn allemaal doodgegaan; ik denk doordat ik ze geen water heb gegeven toen, tijdens de vorst.

  Nu vraag ik mij af: moet ik de bamboe nu water geven of niet?

  Alvast vriendelijk bedankt voor je reactie.

  Groet,

  Frank

  • Geral 16 januari 2013 at 17:09 - Reply

   Beste Frank,

   Bedankt voor je tuinvraag die heel berijpelijk is.
   Bamboe kan uitdrogen door vorst maar dat komt door de omstandigheden en heeft niet
   te maken met wel of niet water geven.

   Groenblijvende planten zoals bamboe raken uitgedroogd door de vorst omdat ze ook
   in de winter vocht verdampen met het blad. Als de kluit bevroren is en de wortels
   in het ijs staan kunnen de wortels geen vocht opnemen en droogt de plant uit
   omdat het blad wel vocht verdampt.

   Of een plant het wel of niet redt hangt af van de vorstgevoeligheid en de hoeveelheid
   reserve deze plant heeft.
   Als de grond weer ontdooit is kan je wel water geven maar dan is het vaak al te laat.
   De bamboe zal dan vanuit de basis of vanuit de wortels weer opnieuw moeten uitgroeien.

   Vorig jaar had ik bij mijzelf 1 bamboe die weinig schade had en de andere 6 meter
   verder is tot de grond afgestorven, in de zomer is deze bamboe weer uitgelopen en is
   alweer 2 meter hoog.

   Planten in pot zijn in princiepe gevoeliger omdat ze rondom kunnen bevriezen, inpakken
   met vlies of een rietmat kan de verdamping wel beperken. Oppakken en op een beschutte
   plek zetten kan natuurlijk ook.

   Heb je nog meer tuinvragen stel ze gerust ik help je met plezier aan meer Tuinplezier..

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 13. dosfel 23 februari 2013 at 19:15 - Reply

  Hallo,

  Begin april verhuizen we. We willen graag onze fargesia campbell mee verhuizen. Hhoe doen we dit best? En welke voeding heeft bamboe nodig om het goed te doen?

  • Geral Overbeek 23 februari 2013 at 19:56 - Reply

   Beste Dosfel,
   Het beste kan je de bamboe al begin maart rondsteken met een scherpe spa.
   Geef regelmatig water omdat de bamboe een deel van zijn wortels kwijt raakt.
   Bemest met het planten met AZ tuinmest van Ecostyle en breng
   Een halve zak Cocopeat aan om extra vocht vast te houden.

   Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

   • dosfel 23 februari 2013 at 20:16 - Reply

    Bedankt voor de tips!

    In onze toekomstige tuin komt er vermoedelijk ook bamboe in het park van de kippen.

    Kan dat? Is kippen poep goed voor bamboe?

    • Geral Overbeek 23 februari 2013 at 20:59 - Reply

     Beste Dosfel,

     In principe is alle vogelpoep goed voor planten mits er niet te veel kippen op een klein oppervlak zitten.
     De hoeveelheid mest kan dan te veel worden.

     Met groene groet, Geral

 14. E.van Balken 15 maart 2017 at 15:12 - Reply

  Moe’t er naast mest ook kalk bij de bamboe in potten?

  • Geral Overbeek 15 maart 2017 at 16:08 - Reply

   Planten in pot hoeven niet bekalkt te worden, het is beter om organische mest met bio-activator of Siertuin AZ te gebruiken zodat het bodemleven optimaal functioneert. De potkluit afdekken met compost of houtsnippers is goed voor de wortelgroei.
   Het bodemleven is ook in een pot belangrijk om de bamboe van voedsel en voldoende vocht te voorzien.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

Leave A Comment