Bamboe heeft het zwaar na strenge vorst

De vorst van de afgelopen periode was kort en hevig. Eerst redelijk warm, daarna sneeuw en strenge vorst die ook weer snel verdwenen was. Naar aanleiding van wat vragen over bruine bamboe heb ik een artikel geschreven wat je hieronder kunt bekijken.

bamboe heeft het zwaar na strenge vorst tuincursus online

 

Bamboe krult zijn blad op en wordt bruin door strenge vorst

In de afgelopen periode hebben we strenge vorst gehad en sneeuw waardoor veel groenblijvende planten hun blad opkrulde of lieten hangen. Dit is een natuurlijk mechanisme om uitdroging te voorkomen, sommige planten maken zelfs soort antivries in de stengels.

Van diverse klanten kreeg ik al de vraag of het kwaad kan als de bamboe helemaal bruin was geworden.


Waarom worden groenblijvende planten bruin door de vorst?

Doordat de wortels en de grond zijn bevroren bij strenge vorst kunnen de planten geen water opnemen terwijl het blad wel water verdampt(zeker bij wind) hierdoor ontstaat een tekort aan water in de plant en verdroogt deze waardoor het blad dor en bruin wordt.

Ook als er in maart nog strenge vorst is en de zon krijgt alweer kracht kan dit verschijnsel optreden.


Bamboe gaat niet snel dood

Gelukkig zijn de meeste bamboes wel bestand tegen deze lage temperaturen tot wel -20 tot -25 graden en zullen ze in het voorjaar weer nieuw blad vormen vanuit de oudere takken. Zijn de takken geheel afgestorven dan is uitlopen uit de wortelstokken ook nog mogelijk. Dat kan wel een aantal maanden duren.

 

Wat kan je het beste doen

Nu de vorst weer uit de grond is kan je de bamboe eventueel wat water geven. Het oude blad kan je er eventueel van af schudden of met de tuinslang eraf spuiten voordat er nieuw blad aan komt. Wacht ook even een aantal weken af, door het watergeven of door regen kan het blad soms toch weer bijtrekken en groen worden.
Als de plant gaat uitlopen kan je zien welke takken geheel dood zijn (blijven bruin) dit zijn meestal de jonge scheuten die nog vrij zacht zijn. Knip deze dode scheuten tot onderaan af. Bij andere groenblijvende planten geldt hetzelfde, wacht tot de plant gaat uitlopen en knip dan de dode toppen en takken weg tot het gezonde hout.

In de praktijk blijkt dat bevroren bamboe pas in juni of juli opnieuw gaat uitlopen vanuit de wortels.

Download het rapport als PDF hieronder.
Bamboe heeft het zwaar bij strenge vorst uit de reeks van Mijn Tuingeheim

 

Weet je nog iemand die hetzelfde probleem heeft stuur het rustig door.

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen hieronder invullen.
  • Wil je op de hoogte blijven van alle Online Tuintips schrijf je in en je ontvangt direct 101 tuintips geheel gratis.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.