Strooizout veroorzaakt veel schade aan beplanting en bodemleven

Op wegen, voetpaden en tuinpaden wordt in de winterperiode heel wat zout gestrooid om de gladheid door sneeuw en ijs te voorkomen. Maar weet je wat het effect van strooizout is op de omgeving en de tuin?

 

bandensporen in de sneeuw uit de serie van Mijn Tuingeheim gladheid op weg en tuinpad

Schade aan planten en dieren door strooizout

De bast van bomen langs wegen word aangetast door direct contact met het strooizout, waardoor bomen gevoelig worden voor schimmels en andere aantastingen. Knoppen kunnen ook afsterven doordat het zout vocht onttrekt waardoor de knop uitdroogt.

  • Zout wat direct op het blad komt zorgt voor verschroeiing en uiteindelijk sterft het blad af, bij ernstige schade zal de gehele plant verdrogen en afsterven.
  • Strooizout wat door de regen in de sloot loopt heeft ook nadelige gevolgen op dieren en planten in het water. Amfibieën die aan water gebonden zijn hebben direct last van een hoge concentratie zout.
  • Ook zoetwater mosselen zijn gevoelig voor de verandering in de zoutgehaltes. Sommige vissen hebben minder last omdat ze zich ook in brak water kunnen handhaven.
  • Waar niet direct aan gedacht word is de gevolgen voor het bodemleven die ongemerkt afsterven door zouten in de bodem. Het gevolg is te zien aan planten die slecht groeien of verdrogen.
  • Ook direct hebben planten last van een hogere concentratie zout in het grondwater. De wortels kunnen moeilijker water opnemen omdat zouten water aantrekken en vasthouden.

 

Weer in het voorjaar bepaald schade door strooizout

Veel regen in het voorjaar zorgt ervoor dat het zout word verdunt en het spoelt eerder weg naar het diepe grondwater.

Indirect is het ook voor de mens schadelijk omdat ons drinkwater ook vervuilt word met zout.

Bij een droog voorjaar is de schade aanzienlijk groter ook tot ver in de zomer doordat het zout veel minder verdunt word door het regenwater en de zoutconcentratie hoger is.

 

Alternatief voor strooizout en de oplossing

Overheden gaan steeds meer over op nat strooien hierdoor wordt er minder zout gestrooid en de werking is zelfs beter.

Het gebruik van milieuvriendelijke dooikorrels is ook een goed alternatief en werkt nog eens veel sneller dan gewoon strooizout.

Wat ook mogelijk is om vooral de zoute nevel en het water wat wegstroomt af te weren, bijvoorbeeld met een opstaande rand langs de plantvakken, zodat het niet op of in de beplanting komt.

Is de situatie niet echt op te lossen dan is het gebruik van andere planten een mogelijkheid. Planten die van nature in kwelders en kustgebieden groeien zijn bestand tegen een hogere concentratie zout.

 

Strooizout geeft ook schade aan je kostbare materialen

Strooizout kan ook nog vlekken aan schade opleveren aan mooie siertegels en natuursteen. Ook kan strooizout worden ingelopen waardoor je kostbare vloer binnen ongemerkt kan beschadigen.

Verder kan zout ook invreten op materialen van steen, hout en metaal. De dooikorrel is dan een veilig en langwerkende oplossing.

Meer informatie over dooikorrels kan je vinden door op de volgende link te klikken: Dooikorrel

 

Ik wil iets van jou weten

Vind jij deze informatie nuttig? ik zou het zeer op prijs stellen als je een reactie wil achterlaten hier onderaan deze pagina.

Misschien heb jij nog wel een leuke tip of ervaring…..

 

Succes en een groene groet, Geral Overbeek.