De sterkste planten voor de schaduw op de noordkant

Els stelde mij de volgende vraag: verlenging stukje tuin geadopteerd van gemeente en dat stukje is 5 meter lang en 3 meter breed om dat te breken heb ik een schuin paadje gemaakt van kleisteentjes. de tuin op het noorden middag zon. wat zijn sterke planten voor de schaduw, ik hou ook van kleur. hoop dat u mij kan helpen vr gr els.

Hieronder een aantal sterke plantensoorten die het op een normale tuingrond goed doen onder deze omstandigheden. Gaat het om natte klei of droge zandgrond dan zijn andere soorten planten beter geschikt.


Sterke planten voor de schaduw die Els zou kunnen gebruiken in het gemeentegroen.

1) Alchemilla mollis (vrouwenmantel) met Liriope muscarii “Moneymaker” (leliegras – herfstbloei en groenblijvend), Aster divaricatus (witte bloem in juli) en Helleborus “Atrorubens” met rode bloemen vanaf januari.

 

Alchemilla mollis tuincursus online

liriope muscarii tuincursus online

Aster divaricatus tuincursus online

Helleborus atrorubens tuincursus online

  

 

 

 

2) Euonymus fortunei “Emerald Gaiety” (witbont blad en groenblijvend struikje) met Geranium “Zsakor” (sterke zomerbloeiende bodembedekker) en Anemone hybrida “Serenade” (japanse annemoon- herfstbloeier)

 

Euonymus Emerald Gaiety tuincursus online

Geranium Szakor tuincursus online

 

Anemone hupensis tuincursus online

 

 

3) Vul deze beplanting aan met verwilderingsbollen zoals Scilla sibirica (blauw klokje), sneeuwklokjes en Narcis Tete a Tete (geel).

Scilla sibirica tuincursus online

Narcis tete a tete tuincursus online

 


4) Herhaal de plantgroepen eventueel. In de schaduw is er over het algemeen minder rijke bloei maar door de combinatie van bladkleuren en bladvormen krijg je met
bovenstaande soorten een mooi geheel.

 

5) Wil je er wat hoogte in hebben gebruik dan de niet woekerende bamboe Arundinaria nitida “Simba” met zijn fijne groenblijvende blad.

 

Arundinaria nitida tuincursus online

 

Hoe zou jij het vinden om je eigen beplantingsplan samen te stellen? Ga voor meer info dan snel naar: Masterclass Beplantingsplan

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

ps: Heb je nog een tuinvraag laat het ons gerust weten.