De Catalpa bolboom snoeien hoe kan je dat het beste doen.

Er zijn een aantal soorten Catalpa. Naar aanleiding van een tuinvraag hierbij een omschrijving van de snoeiwijze voor de Catalpa nana “Aurea”.

Hallo, In de tuin van het nieuwe huis van mijn dochter staat een, naar ik vermoed Catalpa? , die sterk verwaarloosd is. Kan deze eind febr./ begin maart helemaal geknot worden of is dat te rigoureus. Wat haal ik er dan af in het laatste geval? Vriendelijke groet, Han

Catalpa bolboom snoeien

  • De Catalpa kan je het beste begin maart helemaal knotten.
  • Met een snoeizaag haal je de takken helemaal weg tot de basis van de knot.
  • Laat je de takken langer dan krijg je een veel dikkere knot of zelfs knotten op de knot.
  • Vanuit het hout vormt de boom weer nieuwe knoppen zodat de nieuwe scheuten vanaf de basis beginnen.
  • Het kan soms wel even duren maar in de loop van de zomer worden er weer nieuwe scheuten gevormd.

Let op: Om te voorkomen dat de boom uitgeput raakt kan je het beste om het jaar knotten dan hou je een mooie compacte bolvorm. Je kunt ook elk jaar de dikste er tussenuit snoeien maar dat is een lastig klusje en je kunt makkelijk andere takken beschadigen. Om het jaar knotten is dan makkelijker te doen.

Door begin maart te snoeien als de strenge vorst verdwenen is zal de knot weer het snelst uitlopen. In het voorjaar zit er veel kracht in planten om weer nieuw blad te gaan vormen. Wil je de groei afremmen dan is knotten in het najaar ook mogelijk.

Ook de bolacacia en de knotwilg kunnen op deze manier gesnoeid worden.

Als je een bolcatalpa wilt hebben maar niet te veel wilt snoeien dan kan je het beste Catalpa bignonioides ‘Nana Aurea” kopen. Deze geënte boom blijft vrij klein van zichzelf en heeft dus ook weinig snoei nodig.

Een gewone Catalpa bignonioides kan zonder snoei een behoorlijk grote boom worden die niet geschikt is voor een kleine tuin. Deze boomvorm heeft wel mooie bloemen die de bolvorm of gesnoeide Catalpa niet heeft. Deze soort wordt ook wel als bolboom aangeboden maar is daar eigenlijk helemaal niet geschikt voor en kan je beter een Nana Aurea kiezen voor een compacte bolboom.

Meer snoeitips kan je bekijken op: http://www.tuincursus-online.nl/tuinblog/

Het snoeien in de praktijk leren kan met de Masterclass Onderhouds-arme tuinen

 

 

Met groene groet, Geral Overbeek.