Bouganville met gekruld blad wat kan je eraan doen

Een Bouganville met gekruld blad en bladeren die ineens verwelken duidt op een verstoring van de sapstroom. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen.
Nisa vraagt: De bouganville die ik dit voorjaar heb gekocht heeft zijn bladeren, vooral de nieuwe, helemaal gekruld. Is dat normaal of mankeert hem iets?

bouganville met gekruld blad tuincursus online

 

Wat is de oorzaak van verwelken van het blad

Er zijn een aantal oorzaken waarom het blad gaat krullen of verwelken die ik hier verder zal omschrijven.

  1. De pot waar de plant in staat heeft niet voldoende of geen afvoergaten hierdoor raakt de grond verzadigd met water. Waar water zit kan geen zuurstof zijn en de wortels hebben ook zuurstof nodig om te ademen. Zorg dus altijd voor voldoende afwatering.
  2. De wortels worden aangevreten door een insect (bv de taxuskever) waardoor een deel van de wortels verloren gaan en de plant verdroogd omdat er niet genoeg wortels meer zijn om voldoende water en voedingsstoffen op te nemen. Bekijk of er larve of andere beestjes aan de wortels vreten en gebruik bv Compost speciaal om de larve van de taxuskever op een verantwoorde manier te bestrijden.
  3. In een Bouganville komt nog wel eens de trips voor, een klein beestje die onderaan het blad de plantensappen wegzuigt. Spuit de plant goed af met een zachte waterstraal (trips houdt van droogte) of bespuit met het biologische Spruzit.
  4. Is het blad plakkerig dan is er bladluis of dopluis aanwezig die plakkerig sap afscheidt, meestal zitten die aan de onderkant van het blad. Behandel deze dan ook met Spruzit van Ecostyle.
  5. Een gebrek aan voedingsstoffen of bodemleven. Het bodemleven zet voedingsstoffen in de grond om in hapklare brokken voor de wortels, de wortels geven in ruil weer suikers aan de bacteriën en schimmels in de grond. Een goed gezond bodemleven (ook in een pot) zorgt er dus voor dat de plant voldoende vocht, voeding en antistoffen binnen krijgt. Gebruik bij voorbaat puur organische meststoffen zoals biovin en compost om het bodemleven te voeden. Kunstmest en chemische middelen raad ik af omdat deze het bodemleven doden en maar beperkt op korte termijn werken.

 

 

Succes en met groene groet, Geral Overbeek.