Plagen in de tuin kunnen knap lastig zijn maar wat kan je er het beste aan doen.

Ria stuurde de volgende vraag in: Ik heb een probleem in mijn tuin. Ik heb nl. erg veel last van oorwormen. Ze vormen een ware plaag, ik denk dat het er zeker duizenden zijn misschien nog meer. Hierdoor zit ik er eigenlijk niet graag/ontspannen s’avonds lopen ze overal: op tafel, stoelen, muren, deuren.

Overdag vind ik ze zelfs terug in de slotuitsparingen in het kozijn of vallen er een stuk of 40 uit de standaard van mijn omafiets ook zitten ze met zijn heel velen in speelgoed. Kortom het is net een horrorfilm! En jaja ze doen geen kwaad of vang ze met een potje en gooi ze weg. Het eerste weet ik en het tweede ga ik echt niet doen. Maar hoe kom ik er wel vanaf?

 

oorworm in fluitenkruid tuincursus online

 Oorworm op zoek naar bladluizen

 

Hoe ontstaan plagen in de tuin

Plagen in de tuin ontstaan doordat het natuurlijk evenwicht is verstoord waardoor een bepaalde soort het erg naar zijn zin heeft en zich snel kan voortplanten. In het geval van de oorworm zou het kunnen zijn dat er veel bladluizen in de tuin zijn waar oorwormen veel van eten soms wel 600 per dag. Zijn er meer bladluizen dan de oorwormen kunnen eten dan is er dus een overvloed waardoor de insecten zich kunnen uitbreiden. Mieren kunnen ook een ware plaag vormen als er wel voldoende voedsel is maar geen natuurlijke vijand die het aantal op peil houdt.

In de natuur hebben alle dieren en organisme een taak in het ecosysteem zodat alles in balans blijft, wij als mens verstoren (soms onbedoeld) dit evenwicht waardoor de natuurlijke vijand ontbreekt of er veel voedsel van dezelfde bron (zoals monocultuur in de landbouw) aanwezig is.

 

oorworm nest met eieren en jongen tuincursus online

 Oorworm met eitjes en larven

 

Plagen in de tuin bestrijden zonder gif

We zijn snel geneigd om gif of een bestrijdingsmiddel in te zetten als een bepaalde plaag hinderlijk wordt, dit heeft vaak maar een korte werking en beschadigd meer dan alleen het plaagdier. In nieuwbouw wijken komt het wel eens voor dat er bijna geen bomen en planten zijn maar wel veel muggen en vliegen het voedsel van spinnen. Omdat spinnen zich makkelijk met grote afstanden door de wind verplaatsen kunnen ze een kale woonwijk snel in bezit nemen. Bij gebrek aan bomen gebruiken ze de huizen als uitvalsbasis waardoor alles bedekt raakt met spinrag.

De natuurlijke vijand zoals de koolmees zal niet snel langs komen als er geen bomen zijn. Door een gebrek aan beplanting is dit probleem dus ontstaan en zal het ook niet zo snel oplossen.

Door op zoek te gaan naar de natuurlijke vijand of de voedselbron beperken is een veel betere oplossing dan het spuiten van gif wat slecht is voor het milieu, ons zelf en de nuttige vijanden die kunnen helpen met de bestrijding. In een natuurlijke tuin is de kans op plagen veel kleiner omdat er een natuurlijk evenwicht is waardoor er soms wel uitschieters kunnen zijn maar als we geduld hebben zal de plaag weer worden gereduceerd tot een beperkte hoeveelheid.

Veel plaagdieren kunnen worden bestreden door het inzetten van nematoden, dit zijn heel kleine wormpjes die het plaagdier als gastheer gebruiken. Er zijn nematoden (ook wel aaltjes genoemd) voor slakken, taxuskever , emelt, engerling, pissebedden en ook de oorworm.
Andere natuurlijke vijanden van de oorworm zijn: zoogdieren zoals muis en egel, bacteriën, schimmels en roofinsecten zoals sluipvliegen. Vogels die gek zijn op insecten zoals de oorworm zijn koolmezen, ekster, vlaamse gaai en spreeuwen.

Zorg dat de natuurlijke vijanden graag in je tuin komen dan kunnen ze een plaag snel reduceren bijvoorbeeld als de mezen jongen hebben. Een kweker vertelde mij eens dat hij zich zorgen maakte over zijn appelboom omdat deze in korte tijd kaal gevreten werd door rupsen. Totdat hij ineens een koolmees zag die constant heen en weer vloog met een rups uit de appelboom, later kwamen er zelfs nog meer mezen en na een paar dagen waren alle rupsen verdwenen en kon de appelboom weer opnieuw blad maken.

Oorworm met schimmel tuincursus online

Oorworm een schuilplaats geven

Een oorworm heeft het naar zijn zin als er voedsel en een schuilplaats in de buurt is. Bij gebrek aan een goede schuilplaats in de tuin kan de oorworm bijvoorbeeld de spouwmuur of kelder kunnen gebruiken als schuilplaats die bij voorkeur vochtig moet zijn.

Hang ver van het terras en het huis bloempotten gevuld met hooi of stro op zodat de oorworm er overdag in kan schuilen. Ook rommelhoekjes, oude boomstammen of een stapelmuur vormt ideale schuilplaatsen voor de oorworm. Probeer ook zoveel mogelijk de natuurlijke kringloop in stand te houden door blad te laten liggen, oude planten in de winter laten staan en gebruik geen chemische producten en kunstmest. In een natuurlijke tuin komen meer schimmels, bacteriën en ander bodemleven voor die niet alleen goed zijn voor de planten maar ook om plaagdieren in bedwang te houden.

 

oorwormen pot met stro tuincursus online

 

Succes en met groene groet, Geral Overbeek