Hoe kan je wildgroei bij heesters herkennen en voorkomen

Hoe kan je wildgroei signaleren en wat kan je er vervolgens aan doen om te voorkomen dat het weer terug komt. Aan de hand van een aantal voorbeelden en mijn ervaring uit de praktijk laat ik zien wat wildgroei is en wat je er aan kunt doen.

snel groeiende scheuten in viburnum

 

Wat is wildgroei bij heesters

Wildgroei is als er snel groeiende scheuten uitgroeien die anders zijn dan de oorspronkelijke, geplante sierheester. Wat te zien is bij de Viburnum burkwoodii op bovenstaande foto, de drie lange scheuten die uitsteken is de wildgroei die veel sneller groeien dan de andere takken. Bij deze groenblijvende heester valt het ook op dat de wilde scheuten in de winter het blad laten vallen.
Wildgroei komt voor bij alle heesters, rozen en bomen die geënt zijn op een andere soort, in dit geval is dat Viburnum opulus de gelderse roos die later als de geënte soort ook witte bloemschermen geeft.

Vaak is het blad ook afwijkend van de bedoelde soort. Op onderstaande foto’s zie je links op de linker foto het gerimpelde en diep ingesneden blad van de wildgroei Viburnum opulus dus.

Op de rechter foto het blad en bloem van de geënte plant Viburnum burkwoodii die meer rond en licht gekarteld blad heeft.

 

blad van wildgroei tuincursus online          blad en bloem van Viburnum burkwoodii tuincursus online

 

Wildgroei bij heesters wat kan je er aan doen

Als je het door hebt haal dan zo snel mogelijk de wilde scheuten weg. Knip ze zo kort mogelijk af als het om grondscheuten die uit de wortel groeien gaat. Grondscheuten hebben wel snel de neiging om weer terug te komen wat ook vaak bij lindebomen en hazelaars te zien is.

Komen de scheuten op de stam of vanuit de basis van de struik dan kunnen ze beter worden afgetrokken als ze niet ouder zijn dan 3 maanden, hierdoor komen ze minder snel terug. Is de tak al te dik knip of zaag deze dan zo kort mogelijk tot de basis terug. Haal de wildgroei altijd weg omdat de oorspronkelijke plant waarop geënt is altijd sneller zal groeien omdat deze een eigen wortel heeft. De ent is eigenlijk vreemd en zal door de oorspronkelijke plant verstoten worden als deze de kans krijgt om uit te groeien.

Zo heb ik eens een oude pruimenboom omgezaagd die uit de grond vertakte het was dus meer een pruimenstruik. Terwijl ik bezig was viel mij iets op onderaan de struik, het was een kortere tak met veel zijtakken. Een soort knot wat uiteindelijk de restanten van een amandelboompje bleken te zijn. Het amandelboomje had dus ook wildgroei gekregen (de wilde pruim) en was overgroeit door de snel groeiende pruim omdat de tuinbezitter niet door heeft gehad dat dit wildgroei was.

 

Zou jij meer willen weten over het snoeien van bomen en sierheesters? Dan is een workshop snoeien misschien wat voor jou. Meer weten kijk dan eens op de pagina Overzicht Tuincursussen

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

 

ps: heb jij nog een tuinvraag stuur je vraag in via de volgende link en stuur ook een foto mee: TUINVRAGEN