sneeuwklokje detail tuincursus online

Wie eet sneeuwklokjes

Hoe komen die hapjes uit mijn sneeuwklokjes

Henri stelde de vraag: Wie eet sneeuwklokjes?  Elk jaar in Februari is mijn tuin wit van de sneeuwklokjes, prachtig! Dit jaar zijn bij een heel groot deel, verspreid over de hele tuin, de witte bloemblaadjes afgevreten. welk dier doet dat? Is er iets tegen te doen?

wat vreet aan sneeuwklokje tuincursus online

 

Welk dier eet van mijn sneeuwklokjes

Het schijnt wel meer voor te komen ook al is het sneeuwklokje giftig, sommige dieren kunnen beperkte hoeveelheden soms toch eten.

Waarschijnlijk zijn het slakken die de sneeuwklokjes in de nacht aanvreten, je zou een keer kunnen kijken met een zaklamp als het donker is en als het in de nacht niet vriest.

Escar-go is een vriendelijk middel om het aantal slakken te verminderen, dit middel is niet schadelijk voor huisdieren en andere vijanden van de slak zoals vogels, padden en egels.

Gebruik dus uitsluitend Escar-go van Ecostyle dan weet je zeker dat het alleen de slak dood.

De bollen van sneeuwklokjes worden soms aangevreten door muizen of woelmuizen die liefst de bestaande mollengangen daarvoor gebruiken. Het verjagen van de mol kan het probleem grotendeels verhelpen. Bekijk ook het artikel over mollen voor meer informatie over een diervriendelijke manier van mollen bestrijden.

Wat kan je er aan doen om de vraat te voorkomen 

Er zijn een aantal vriendelijke (biologische) manieren om slakken uit je tuin weg te houden of in ieder geval rond de aangetaste planten te verminderen.

Gebruik nooit geen giftige producten of producten die schadelijk zijn voor het milieu, ook al is een slak vervelend hij doet wel belangrijk werk door het opruimen van bladafval.

  • Lok de natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin, de egel is dol op naaktslakken.
  • Maak je tuin vogelvriendelijk en zie hoe een lijster een huisjesslak op een steen kapot slaat en de inhoud op eet.
  • Gebruik uitsluitend Escar-Go van Ecostyle dit is een biologisch product wat alleen de slakken dood en niet huisdieren of andere nuttige dieren
  • Ga met de zaklamp de tuin in als het donker is en vang de slakken handmatig weg
  • Gebruik speciale nematoden (ook wel aaltjes genoemd) die de natuurlijke vijand van slakken zijn en zo het aantal beperkt houden.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

16 gedachten over “Wie eet sneeuwklokjes”

    1. Hoogstwaarschijnlijk ook slakken. Bewijs is ‘s avonds eenvoudig te krijgen met een zaklamp en zeker als het regent of vochtig is en de temperaturen hoger. Dat laatste is heel eenvoudige de laatste jaren door de vrijwel afwezige winter zonder sneeuw of nachtvorst en hoge temperaturen zo vanaf + 5 – +15 C. Ook narcissen en lenteklokjes worden volop gegeten en vooral de bloemen schijnen extra lekker te zijn.

      1. Beste Jur,

        In de meeste gevallen veroorzaakt het eten van giftige planten braakneigingen waardoor het meeste materiaal er weer uit komt.
        Er is niet direct een tegengif zoals bij een slangenbeet. bij twijfel informeer bij een dierenarts.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Ik heb een vraagje mijn kat heeft waarschijnlijk per ongeluk van een sneeuwklokje gegeten.
      Wat is het tegengif als we weten dat ze giftig zijn zodat zijn maagje weer beter wordt.

  1. klopt helemaal dat het slakken zijn. Tegenwoordig ben ik in januari al slakken aan het vangen met de zaklamp in enorme hoeveelheden. ze beginnen met de winterakonieten en gaan dat de sneeuwklokjes afgrazen en daarna de narcissen. Al die soorten zijn gedecimeerd. Vroeger stond de tuin er vol mee en bekommerde ik me niet om slakken. Nu moet ik wel. Zonder slakken vangen had ik er niet een meer gehad.

    1. Beste J.B.,

      De beste oplossing is om het natuurlijk evenwicht te herstellen zodat de slakken op peil worden gehouden door de natuurlijke vijanden. Denk dan aan kikkers, padden, vogels, egels en aaltjes.
      Maak je de tuin geschikt voor deze slakkeneters dan zorgen zij dat de slakkenplaag beperkt blijft. Gebruik geen giftige slakkenkorrels (of andere chemische middeltjes) want daarmee kan je ook de natuurlijke vijanden of slak-etende slakken om zeep helpen en wordt het probleem nog erger.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Beste tuinspecialist, mijn tuin is absoluut geschikt voor vogels, egels en andere slakkeneters. Maar dat betekent helaas nog niet dat ik geen last van een overmaat aan slakken heb.
        Misschien had ik er anders nog veel meer gehad, maar het is in mijn (klei)tuin helaas niet DE oplossing.
        Slakkenjacht wel. Vanaf nu dus ook in de winter wanneer de bollen opkomen. Klusje erbij…

        1. Beste A. Blankena,

          Uit de praktijk is gebleken dat het optimaliseren van de natuurlijke kringloop altijd de beste oplossing is. Dit wil niet zeggen dat het makkelijk is en het kan ook wel een aantal jaren kosten voordat het evenwicht weer hersteld is. In kleinere tuinen is het soms ook niet mogelijk om een gesloten kringloop te krijgen en kan het zijn dat sommige planten niet geschikt zijn voor die situatie.
          Ook het introduceren van nematoden tegen naaktslakken kan helpen of loopeenden die graag slakken eten.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. Gisteren nog een mooi bosje sneeuwklokjes …..vandaag kale stengels.
    Het is het eerste jaar dat er zoveel sneeuwklokjes afgevreten worden .
    Ik veronderstel ook slakken die veel meer kans hebben op overleven nu er zo weinig merels zijn. En ja een job erbij ….slakken vangen.

    1. Bij mij ook er is amper nog een niet aangevreten sneeuwklokje. Best wel jammer. Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt. Ik ga vanavond met de zaklantaarn maar eens goed zoeken of ik de opsnoepers kan vinden.

  3. Bij ons vannacht ook veel bloemetjes van de sneeuwklokjes opgegeten door de slakken? Dit is nog nooit gebeurd in al die tijd dat we ze hebben! Vanavond ga ik op zoek met de zaklantaarn!

  4. Na de sneeuwklokjes zijn nu de kleine paasbloempjes aan de beurt , de bloempjes zijn gewoon weg van de ene dag op de andere.
    Ook de grote paasbloemen hebben happen uit hun bloemblaadjes .Ook het longkruid…
    Welke bloemen gaan er nog volgen…..
    Ik heb ook al veel slakken gevangen door potjes met gistoplossing te zetten .

    1. Beste Maria,

      De enige oplossing is het herstellen van natuurlijke ecosystemen. Zolang wij mensen steeds meer ruimte innemen, het bodemleven vernielen en het milieu vergiftigen dan zullen er steeds meer plagen ontstaan. Slakken hebben in een natuurlijk en evenwichtig ecosysteem diverse natuurlijke vijanden zoals vogels, padden, kikkers en egels.
      Als deze dieren ongemerkt worden uitgeroeid dan krijgen plaagdieren zoals slakken en ratten de overhand.

      Gebruik daarom geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest en maak je tuin en omgeving geschikt voor zangvogels, padden en andere nuttige dieren.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Ik heb vogels, egels, een heleboel kikkers. Maar de egels en kikkers liggen nog te slapen. Alle narcissen zijn aangevreten, helaas. Ook de sneeuwklokjes. De tuin is te klein voor loopeenden enzo. Jammer hoor, geen winter en veel vocht. Veel slakken dus en uberhaupt weinig bollen. Veel is denk ik weggerot.

        1. Beste Mary,

          De natuur is nooit hetzelfde, net als het weer. We willen als mens alles in de hand hebben maar dat is helaas niet mogelijk als je een natuurvriendelijke tuin hebt.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven