Hoe komen die hapjes uit mijn sneeuwklokjes

Henri stelde de vraag: Wie eet sneeuwklokjes?  Elk jaar in Februari is mijn tuin wit van de sneeuwklokjes, prachtig! Dit jaar zijn bij een heel groot deel, verspreid over de hele tuin, de witte bloemblaadjes afgevreten. welk dier doet dat? Is er iets tegen te doen?

wat vreet aan sneeuwklokje tuincursus online

 

Welk dier eet van mijn sneeuwklokjes

Het schijnt wel meer voor te komen ook al is het sneeuwklokje giftig, sommige dieren kunnen beperkte hoeveelheden soms toch eten.

Waarschijnlijk zijn het slakken die de sneeuwklokjes in de nacht aanvreten, je zou een keer kunnen kijken met een zaklamp als het donker is en als het in de nacht niet vriest.

Escar-go is een vriendelijk middel om het aantal slakken te verminderen, dit middel is niet schadelijk voor huisdieren en andere vijanden van de slak zoals vogels, padden en egels.

Gebruik dus uitsluitend Escar-go van Ecostyle dan weet je zeker dat het alleen de slak dood.

De bollen van sneeuwklokjes worden soms aangevreten door muizen of woelmuizen die liefst de bestaande mollengangen daarvoor gebruiken. Het verjagen van de mol kan het probleem grotendeels verhelpen. Bekijk ook het artikel over mollen voor meer informatie over een diervriendelijke manier van mollen bestrijden.

 

Wat kan je er aan doen om de vraat te voorkomen 

Er zijn een aantal vriendelijke (biologische) manieren om slakken uit je tuin weg te houden of in ieder geval rond de aangetaste planten te verminderen.

Gebruik nooit geen giftige producten of producten die schadelijk zijn voor het milieu, ook al is een slak vervelend hij doet wel belangrijk werk door het opruimen van bladafval.

 

  • Lok de natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin, de egel is dol op naaktslakken.
  • Maak je tuin vogelvriendelijk en zie hoe een lijster een huisjesslak op een steen kapot slaat en de inhoud op eet.
  • Gebruik uitsluitend Escar-Go van Ecostyle dit is een biologisch product wat alleen de slakken dood en niet huisdieren of andere nuttige dieren
  • Ga met de zaklamp de tuin in als het donker is en vang de slakken handmatig weg
  • Gebruik speciale nematoden (ook wel aaltjes genoemd) die de natuurlijke vijand van slakken zijn en zo het aantal beperkt houden.

 

 

Met groene groet, Geral Overbeek.