Slakken bestrijden kan ook zonder bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor andere dieren.

Egels, padden en vogels kunnen sterven na het eten van vergiftigde slakken. De egelopvanghuizen zitten hierdoor vol met zieke egels. Slakken bestrijden met agressieve bestrijdingsmiddelen is meestal niet nodig. Met een aantal eenvoudige, milieuvriendelijke maatregelen kun je de slakken ook bestrijden.

Als de slakken in een natte zomer toch uitgroeien tot een ware plaag kun je de slakken bestrijden met milieuvriendelijke slakkenkorrels op basis van ferri fosfaat of met aaltjes, deze middelen zijn niet schadelijk voor egels,vogels en huisdieren.
Het slakkenmiddel Escar-go van Ecostyle kunnen we zeker aanbevelen….

 

Aandachtspunten bij het slakken bestrijden

  • Schade aan planten wordt vooral veroorzaakt door naaktslakken, maar ook de segrijnslak (een soort huisjesslak) lust ook graag een blaadje.
  • Andere huisjesslakken zijn onschadelijk. Zij eten rottende plantresten of algen op bladeren en stengels van planten.
  • Ook eten zij de eieren van naaktslakken. Deze slakken kun je dus beter niet bestrijden.
  • Als ze toch schade veroorzaken kun je ze vrij gemakkelijk verzamelen en naar een plek brengen waar ze weinig schade aanrichten.
  • De composthoop kan veel slakken aantrekken. Zet geen kwetsbare planten in de buurt van de composthoop.
  • Slakken leggen hoopjes van glazige, ronde eitjes. Als je ze tegen komt, kun je ze vernietigen.
  • Slakken hebben veel natuurlijke vijanden, zoals egels, vogels (vooral spreeuwen en lijsters) en padden en kikkers. Zorg dat deze dieren een plekje in je tuin kunnen vinden.
  • Slakken zijn ook gek op bier. Een klein laagje in een bakje en de slakken kruipen er op af. Je moet natuurlijk wel steeds de verdronken lijkjes opruimen en steeds het bier verversen….

Slakken bestrijden bij jonge planten

Slakken richten vooral schade aan aan jonge plantjes. Grote planten kunnen best tegen een beetje slakkenvraat. Jonge planten kun je beschermen door een barrière rond de plant aan te brengen. Slakken kruipen niet graag door droge, scherpe producten, zoals koffiedik (de caffeïne in koffie schijnt kleine slakken te doden), cacaodoppen, sparrennaalden, grind, kalk, zaagsel, hulstbladeren, fijngemaakte eierschalen of houtas. Strooi rond de plant een randje van ongeveer 5 centimeter breed. Ook gazonranden en speciale slakkenranden houden de slakken op afstand.

Er is een goede kans dat de geur van Oostindische kers, salie, hysop, tijm, knoflook en tomaat slakken op een afstand houdt. Deze kruiden kunnen geplant of uitgestrooid worden op plekken die je zoveel mogelijk slakvrij wilt houden.

 

TIP: In de praktijk getest.

De Hosta is helaas het lievelingshapje van naaktslakken maar als de aangevreten bladeren afgeknipt worden en vervolgens onder de plant worden gelegd zal de slak liever dit (dode en halfrottend) blad opeten, dan veel moeite doen om in de plant te klimmen en de goede bladeren aan te vreten. De slakken zijn niet weg maar de schade aan de Hosta is vele malen minder.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.