afbeelding van jonge boom met 2 boompalen.

Voor Paal Staan?

Staat jouw boom ook voor paal?

Is een boompaal echt nodig als je een nieuwe boom plant of kan een nieuwe boom ook zonder boompalen. Bij het planten van een nieuwe boom wordt altijd direct een of soms zelfs 2 boompalen geplaatst, maar is dat altijd nodig of zijn er alternatieven.

De reden van het gebruik van boompalen

Als een nieuwe boom geplant wordt duurt het nog een aantal seizoenen voordat de boom genoeg wortels heeft gemaakt om zich goed te verankeren.

Ook al is de boom gekweekt met een goede wortelkluit, het evenwicht tussen de kroon en de wortels is niet zoals dat van nature zou moeten zijn (dan zou de wortelkluit ook erg groot en zwaar worden).

Door het plaatsen van boompalen heeft de boom tijdelijk een extra steuntje waardoor de boom niet omwaait, de kluit niet beweegt in de grond en daardoor snel kan vastgroeien. De palen moeten zeker wel 3 jaar blijven staan zodat de boomwortels goed vast kunnen groeien.


Wat kan er mis gaan

Er kan ook wel het een en ander mis gaan. Bij het gebruik van 1 boompaal is het gebruik van rubber boomband het beste en door dit boomband in een acht-vormige lus te bevestigen kan de boom niet tegen de paal schuren.

Helaas voor de boom gaat het nog wel eens mis waardoor de boomstam beschadigd of als de boomband niet op tijd verwijderd word kan deze de stam afknellen.
Regelmatig controleren en in eerste instantie goed plaatsen en bevestigen is dus belangrijk.

Bij bovenstaande situatie is wel voor 2 boompalen gekozen maar is de boomband niet strak genoeg bevestigd waardoor de stam beschadigd door het schuren in de losse boomband. Ook is het boomband ver onder de bovenkant van de palen bevestigd waardoor de boom tegen de paal kan schuren bij harde wind.

Let er op dat de palen diep genoeg (ca. 1/3 van de paallengte) en iets van de boom af staan. Hierdoor komt er een lichte spanning op de boomband en kan de stam niet beschadigen door een loshangende boomband. Plaats het boomband ook hoog genoeg op de paal, ongeveer 2 á 3 cm onder de bovenkant. Zo wordt voorkomen dat de stam langs de bovenkant van de paal kan schuren.

Bovenstaande boom is goed gesteund met 2 boompalen, de boomband bovenaan de palen en het boomband zit mooi strak.

Controleer ook jaarlijks of de boomband niet in de stam groeit. Als de boomband strak zit en de boom word steeds dikker dan kan de boomband in de stam groeien, waardoor de sapstroom wordt afgesneden de stam beschadigd en de boom zelfs dood kan gaan.

Welke mogelijkheden zijn er nog meer

Meestal wordt een lange boompaal (300 cm)gebruikt zodat de boomband op 180 tot 200 cm van de grond komt (net iets onder de kroon). Maar het is voor de boom beter om een kniepaal te gebruiken. Dit is een korte paal die de boom rechtop houdt maar waarbij de stam niet helemaal gefixeerd is. Hierdoor wordt de stam sterker omdat deze nog kan bewegen in de wind.


Kniepaal en boomband in 8-vormige lus

Het kniepaaltje (eventueel 2 stuks ca. 50 cm van de grond) plaats men aan de westzijde en aan de oostzijde, hierdoor wordt de boom goed op zijn plaats gehouden maar kan de stam boven de boomband nog wel meebuigen door de wind. Een groot voordeel is dat de boompalen veel minder opvallen.

Plaats bij gebruik van 1 boompaal de paal aan de westzijde van de boom omdat de meeste wind uit de westhoek komt.Nieuw keeper-systeem duurzaam en degelijk

Dit is een hele nieuwe methode van kluitverankering waardoor er geen lelijke palen meer nodig zijn en al het materiaal volledig verteerd in de loop der tijd zodat het veel minder arbeid kost dan boompalen. Ook alle nadelen van boompalen zijn dan verleden tijd.

Meer info kan je bekijken op de infopagina van onze webshop: klik op Keeper-systeem

Bekijk ook de video hoe het keeper-systeem wordt toegepast:

Extra bescherming is soms wel nodig

Als de boom in een weiland staat waar vee loopt of als er met zware maaimachines gemaaid moet worden is het beter om 2 of zelfs 3 boompalen te plaatsen. Hierdoor wordt de stam van de boom beschermd eventueel met een stalen korf om de palen heen zodat vee niet aan de bast kan knagen.

 

Heb je nog tuinvragen stel ze gerust bij de rubriek: Insturen Tuinvragen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws  en Online tuintips en ontvang gratis de eerste 101 Tuintips als eboek.

Met groene groet, Geral Overbeek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven