Vermoeide rozen of rozenmoeheid wat kan je daar aan doen.

Rozenmoeheid wat is dat eigenlijk, het is een piepklein aaltje wat de wortels aanvreet waardoor de rozen slechter gaan groeien. Maar waarom vreet dat aaltje, ook wel nematode genoemd, aan de wortels.

 

heesterroos

 

 

 

 

 

Wat kan je doen aan rozenmoeheid

Op plekken waar al langer rozen staan lukt het vaak niet nieuwe rozen aan te planten. Om deze zogenoemde rozenmoeheid te verhelpen wordt geadviseerd om de grond 60 cm diep af te graven en een laag nieuwe grond op te brengen. Ook kun je afrikaantjes zaaien en deze in het najaar onder spitten. Beide maatregelen zijn echter kostbaar en tijdrovend en moeilijk toepasbaar in een bestaand rozenperk. Een alternatief is de behandeling van de nieuwe aanplant met Mycorrhiza’s.

 

Wat doet Micorrhiza tegen rozenmoeheid.

Mycorrhizza is een product wat het bodemleven stimuleert waardoor de schadelijke aaltjes in aantal worden teruggedrongen en de schade afneemt. Het bodemleven is uiterst belangrijk en de problemen in de groei zijn bijna altijd terug te voeren naar een gebrek of verstoring van het bodemleven of ook wel microbiologie genoemd.

Een gezonde beplanting begint dus met een gezonde bodem waarbij alle bodemleven samenwerkt en leeft met de wortels zodat de plant gezond en weerbaar is tegen ziektes.

 

Hoe gaan dit in zijn werk

  • Bij het herplanten van rozen is het vervangen van de grond niet meer nodig.
  • Ook het aanplanten van afrikanen is niet meer nodig, of je moet ze erg mooi vinden.
  • Het plantvak goed schoonmaken en de bodem verbeteren met cocoscompost en Siertuin AZ (100% organische mest) vormt een goede basis.
  • Een maand wachten tot de mest goed is ingewerkt en eventueel besproeien zodat de mest goed oplost en inwerkt.
  • Bij het planten van de nieuwe rozen word een speciale Mycorrhiza toegepast zodat de wortels optimaal functioneren met het bodemleven waardoor ze weerstand hebben tegen de rozenmoeheid.
  • Gebruik beslist geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen omdat deze niet alleen de bodem en het milieu vergiftigen maar ook nuttige insecten en het noodzakelijke bodemleven doden.
  • Biovin is een 100% biologisch product wat het bodemleven een boost geeft, gebruik dit jaarlijks als bemesting voor een perfect resultaat zonder bestrijdingsmiddelen.

Het resultaat gezonde goed groeiende en bloeiende rozen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.