Rondleiding door de privetuin van Piet Oudolf: (zie de video onderaan)

Tuinarchitect Piet Oudolf gaf 7 september 2012 een rondleiding door zijn tuin in Hummelo. Deze tuinen gebruikt hij als testruimte om te zien hoe planten zich ontwikkelen en hoe planten te combineren.

Op uitnodiging van de Vrienden van het Maximapark zijn we vanuit Leidsche Rijn (Utrecht) met een groep liefhebbers en vakmensen uit het groen vertrokken naar Hummelo. In het Maximapark komt een vlindertuin (inmiddels Vlinderhof) die word ontworpen en aangelegd naar het idee van Piet Oudolf.

Hoe het tuinontwerpen begon

Samen met zijn vrouw Anja is hij jaren geleden begonnen om een nieuw assortiment vaste planten te ontwikkelen. De kwekerij hebben ze jaren gehad waar tuinliefhebbers vanuit het hele land de bijzondere planten kwamen kopen. 2 jaar geleden zijn ze gestopt met de kwekerij en hebben de vrijgekomen ruimte weer fraai beplant zodat de voorbeeldtuinen nog meer variatie aan planten hebben.

Ook vanuit het buitenland kwam er steeds meer vraag naar de bijzondere planten en de toepassing ervan. Piet werd gevraagd voor diverse bijzondere projecten in Engeland, Ierland, Zweden en zelfs in Amerika en Canada zijn tuinprojecten van Piet gerealiseerd.

De High Line in New York is het meest uitzonderlijke project, een unieke manier om de natuur weer terug te brengen in de stad met de weelderige beplanting.

 

The Dutch Wave Gardens

Vorig jaar is er zelfs een tentoonstelling in Engeland geweest waar The Dutch Wave centraal stond. Going Dutch in the Londen Gardenmuseum ging over de invloed van de Nederlandse tuinarchitecten zoals Henk Gerritsen en Piet Oudolf die een nieuwe stijl van tuinen hebben ontwikkelt die wereldwijd bekendheid hebben gekregen.

 

Top tien planten toegepast in de Dutch Wave

Om je een idee te geven welke planten worden gebruikt in het assortiment van de Dutch Wave noem ik hierbij de 10 top-planten.

Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’
Calamagrostis brachytricha (siergras)
Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’
Eupatorium maculatum ‘Riesenschirm’
Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’ (siergras)
Monarda ‘Mohawk’ or ‘Scorpion’
Rudbeckia fulgida var. sullivantii ‘Goldsturm’
Sanguisorba officinalis ‘Red Thunder’
Stachys officinalis ‘Hummelo’
Veronicastrum virginicum ‘Lavendelturm’

Om een indruk te krijgen van de sfeer van deze tuinen heb ik een Video gemaakt die je hieronder kunt bekijken.

 

 

 

 

 

 

Ik hoop dat je van de video genoten hebt en laat een berichtje achter wat je er van vind of stuur een Tuinvraag in, die beantwoord ik met plezier.
Wil je ook deze natuurlijke sfeer in je tuin dan kan ik je zeker op weg helpen met een workshop of Masterclass Beplantingsplan Tekenen

Met groene groet, Geral Overbeek.