Alles wat je moet weten over bemesting

Het is niet zo erg als het lijkt maar ik wil toch wat onder de aandacht brengen waar vaak veel te luchtig (welke lucht?) over wordt gedaan. De bodem en de bemesting van je tuin is als de fundering van een huis zonder gezonde bodem geen mooie en gezonde planten, dat wil jij toch ook?

 

stront aan de knikker tuincursus online Organische bemesting werpt zijn vruchten af

 

In het onderstaande handgeschreven rapport heb ik voor jou opgeschreven hoe je met de juiste stappen een gezonde basis legt voor een bloeiende tuin. Heb je na het lezen van het rapport toch nog vragen dan hoor ik het graag en help ik je om je tuin nog gezonder te maken.

Stuur dit bericht ook gerust door aan je tuinvrienden zodat zij ook de juiste bemestingstips kunnen toepassen.

 

Stront aan de knikker!

“Waarom zou ik iedere keer mijn tuin moeten bemesten”

“Wat voor soort mest kan ik het beste gebruiken”

“Kunstmest is toch veel beter want je ziet gelijk resultaat”

Dit zijn wat vragen uit de praktijk die tuinbezitters bezig houden en die heel begrijpelijk zijn. Om duidelijkheid te scheppen of misverstanden weg te nemen heb ik dit rapport geschreven zodat je na het lezen hiervan weet hoe je met de juiste soort bemesting een gezonde plantengroei krijgt en nog meer van je tuin kan genieten.

 

Waarom zou je bemesten

Op het moment dat je gaat snoeien, bladruimen of grasmaaien en je ruimt het materiaal wat vrijkomt af naar de recycling of je vuilcontainer. Dan verarm je de natuurlijke kringloop en dus ook de bodem.

Hoe zit dat nu: een plant neemt uit de grond water en voedingsstoffen op met zijn wortels om takken, blad en bloem te vormen. In de natuur komt al dit materiaal weer terug in de kringloop als het blad afvalt of de plant sterft. Zo gaat dat eindeloos door maar de kringloop blijf t in stand.

Ook al denk je mijn tuin is toch geen natuur, toch gaat ook dit systeem op in je eigen tuin en verarmt het zelfs nog sneller door de delen die verhard zijn waar het blad dus niet kan verteren.

Nadat het plantenmateriaal verteerd is in de grond dan komen de voedingsstoffen weer vrij voor de plant. Dit is een heel complex systeem maar daar kom ik later nog op terug.

Om de voeding in de bodem op peil te houden is minimaal 2 x per jaar bemesten noodzakelijk, zeker dus wanneer je plantmateriaal opruimt.

Heb je een natuurlijke tuin en laat je alles op de natuurlijke manier verteren of breng je het materiaal al of niet gecomposteerd weer terug dan is er in principe geen bemesting nodig.

 

Welke mest is het beste

Organische meststoffen zijn veruit het beste, maar waarom organisch.

Organische mest van Ecostyle gebruik ik al tientallen jaren omdat het puur organisch is en veel meststoffen zijn ook nog eens verrijkt met micro-organisme die het bodemleven stimuleren.

Veel andere meststoffen lijken organisch maar er zijn soms toch nog kunstmeststoffen aan toegevoegd voor het snelle resultaat. Of het gaat om het gazon, plantenborders of hagen voor iedere
toepassing is er een specifieke meststof  van Ecostyle puur op organische basis.

Note: ik wil nog wel opmerken dat ik er geen belang bij heb om Ecostyle te promoten maar dat de producten niet te vergelijken zijn met andere (kunst)meststoffen, een uniek product dus.

In de bodem worden de organische meststoffen vastgehouden door  de organische stof en het bodemleven (schimmels,bacteriën en kleine bodemdiertjes). Vervolgens wordt het omgezet in hapklare brokken die de plantenwortel kan opnemen.

Dit bodemleven is dus zeer actief en zorgt voor een gelijkmatige omzetting in voedingsstoffen en houdt ook de wortels gezond.

Het resultaat is een gelijkmatige opname van voedingsstoffen, bevordering /samenwerking met het bodemleven en natuurlijk het belangrijkste een gezonde groei en bloei van de planten.

Wormenmest kan je zelf maken en bevat zeer veel  bodemleven, weten hoe klik hier?

 

Om een aantal meststoffen van Ecostyle te noemen hierbij de belangrijkste

  • “Siertuin-AZ” voor borders en heestervakken verrijkt met speciale   schimmels.
  • “Gazon-AZ” voor aanleg en onderhoud van gazons ook verrijkt met de Mycorrhizae-schimmel die het worteloppervlak aanzienlijk vergroot.
  • “AZ-kalk” een snel opneembare natuurlijke kalk die verrijkt is met Azotobacter-bacteriën.
  • Cocopeat compost wat de bodem luchtig houdt, water en voeding vasthoud en zo de wortelgroei aanzienlijk bevorderd.
  • Verder zijn er nog vele specifieke meststoffen voor bv hagen, rhododendron,sedum of voor bladgroenproblemen.

In de webshop Gardenspecials4u (klik hier)  hebben we diverse producten van Ecostyle voor je klaar staan en voor specifieke vragen wil ik je graag helpen of je kan eens kijken op de website www.ecostyle.nl

 

Kunstmest is niet beter dan organische mest

Het gebruik van kunstmest wordt steeds minder, zelfs professionele kwekers beginnen steeds meer in te zien dat een gezonde plant op de lange duur beter is.

Doordat de chemische industrie de meststoffen zeer zuiver kon maken was het met kunstmest mogelijk om alleen stikstof te geven voor een snelle groei of kali voor de vruchtvorming.

Door onderzoek en praktijk proeven wordt steeds meer aangetoond hoe complex en ingenieus het bodemleven werkt, maar ook hoe we dit systeem kunnen beïnvloeden en gebruiken.

Doordat kunstmest een enkelvoudige meststof is die niet in de natuur voorkomt (vaak ook speciaal bewerkt) brengen ze schade toe aan het bodemleven net zoals het effect wanneer je zout op een slak strooit.

Het bodemleven is juist zo belangrijk voor een gezonde plantengroei en ook nog eens minder milieuschade. Kunstmest geeft dan wel een snel zichtbaar resultaat maar zal ook snel uitspoelen als het regent omdat het niet wordt gebonden door het bodemleven als gevolg dat het in het grondwater en het milieu terecht komt, de plant heeft er dan ook geen profijt meer van.

Organische mest is dus veel beter voor de plant, het bodemleven, het milieu en het resultaat. Daar gaan we voor toch?

Ik krijg wel eens de vraag: “is gedroogde koemest ook een goede organische mest”?

Nee, dat is in principe wel organisch maar te eenzijdig. Meststoffen van Ecostyle zijn opgebouwd uit diverse grondstoffen om zo een optimaal resultaat te krijgen met organische bestanddelen.

 

Meten is weten

Ondanks dat organische meststoffen goed werken is niet alles op te lossen door alleen maar te bemesten. Er zijn in de bodem 5 factoren die essentieël zijn voor een gezonde bodem.

1 de structuur en de ontwatering.
2 de zuurgraad(ph).
3 het organische stofgehalte.
4 Check op het bodemleven.
5 aanwezige en beschikbare voedingstoffen in de bodem.

Meten is weten, door het uitvoeren van een bodemonderzoek of de “Ecostyle Bodemcheck”  (meer info klik hier) krijg je een overzicht hoe de toestand in de bodem is van jouw tuin en hoe je dat kan verbeteren.

Een aantal monsters van de bodem worden onderzocht en de resultaten worden in een duidelijk rapport genoteerd, zodat je de juiste actie kan nemen voor een optimaal resultaat.

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen hieronder invullen.
  • Wil je op de hoogte blijven van alle Online tuintips ga dan naar de volgende pagina en je ontvangt direct 101 tuintips geheel gratis.

 

Met groene groet, Geral Overbeek