Har Waterlander stelde de volgende vraag over de malva: 

Zou u mij kunnen zeggen hoe ik het snoeien van Malva planten (malva hyb. park rondell) moet aanpakken na de bloei?

Ik heb een groep van deze planten tegen de schutting staan en zijn inmiddels ruim 2 meter hoog geworden. Moet ik ze terugsnoeien en zo ja, op welke wijze en op welk tijdstip?

Volgens het bijbehorende kaartje zou in maart moeten worden gesnoeid maar er staat niet bij op welke manier dit moet gebeuren. Moet ik ze bovendien beschermen tegen vorst?

Snoeien van Malva planten hoe pak je dat aan

Malva en Lavathera zijn lang bloeiende planten met een vergelijkbare groeiwijze. Sommige Malva soorten en zeker Lavathera kan makkelijk 2 meter hoog worden hierdoor zijn ze wel gevoelig voor de wind en is een plantsteun vaak wel wenselijk. De planten blijven vaak tot eind oktober of begin november doorbloeien, alleen daarom zou ik ze nog niet snoeien in het najaar.

Om de planten wat minder gevoelig te maken voor wind of zware sneeuwval zou ik de langste toppen eventueel wat inkorten na de bloei begin november. Laat de rest tot in het voorjaar staan omdat de oude takken de beste bescherming zijn tegen vorst. Als er geen strenge vorst meer is kan half maart de oude takken worden afgeknipt en de vorstbescherming worden verwijderd.

 

malva sylvestris tuincursus online 

Malva sylvestris

Malva en Lavathera beschermen tegen vorst

Beide planten zijn gevoelig voor vorst en nachtvorst daarom is het beter om de voet van de plant te beschermen met een dikke laag droog blad. De planten sterven in de winter helemaal af maar lopen in het voorjaar aan de basis van de plant weer opnieuw uit. Door de voet van de plant te beschermen kunnen de takken niet geheel invriezen en groeit de plant weer opnieuw uit vanaf de basis.

Met groene groet, Geral Overbeek.