Snoeien leren in de boomgaard

 

Snoeitechnieken bij het snoeien van appelbomen

Ook over het snoeien van een appelboom zijn er nog al wat misverstanden. Na jarenlange snoeicursussen speciaal in fruitbomen door een van de laatste fruitboom-specialisten wil ik mijn kennis daarover ook met jou delen.

  • In de wintermaanden van november tot maart kan je appel- en perenbomen het beste snoeien. Er zit dan geen blad aan waardoor je alle knoppen en scheuten goed kan bekijken.
  • Ook de vorm van de kroon en de verdeling van de takken kan je dan goed bekijken. Begin altijd eerst met het wegzagen of knippen van dode en gebroken takken. Daarna haal je de takken weg die beschadigd zijn of aangetast door bv vruchtboom kanker.
  • Door de eerste snoeifase geeft het soms al heel wat lucht, dan komt het fijne werk en gaan we kruisend hout weghalen, groeischeuten dunnen en als er beurtjaren voorkomen ook het uitdunnen van het vruchthout.
  • Pas als laatste gaan we de groeischeuten uitdunnen of in- snoeien om de groei te stimuleren of juist de groei te remmen.

In de volgende video leg ik uit waar je op moet letten bij het snoeien van een appel.

Excuses voor de mindere kwaliteit maar het gaat om het principe:

 

 

 

 

 

Lijkt het je leuk om zelf te leren snoeien in de praktijk? We verzorgen masterclasses, lezingen en zelfs een workshop in je eigen boomgaard is mogelijk.

Meer weten, kijk dan op Ontdek hoe je fruitbomen snoeit

 

Met groene groet, Geral Overbeek.