Wat is de oorzaak van een slechte groei van de planten op mijn volkstuin?

Naar aanleiding van een vraag die ik ontvangen heb schrijf ik dit artikel om de mogelijke oorzaak te achterhalen van de slechte groei van planten in de tuin. Daarbij natuurlijk ook tips hoe dit te verbeteren is.

 

De vraag is als volgt:

 

Beste Geral,

Graag zou ik je een  vraag willen stellen. In onze volkstuin in Utrecht (klei, vrij vochtig) hebben  we dit jaar met een erg slechte groei van de planten en zaden te  maken. De courgetteplanten die in de kas zijn opgekweekt blijven  erg klein en de bladeren vergelen langzaam. De bloemen bloeien wel, maar sterven  af.

Voor de sperziebonen geldt ene beetje hetzelfde. Nadat we ze de eerste keer  geplant hebben en ze niet opkwamen, heb ik ze drie weken geleden nog een keer  geplant. Een aantal komt op maar de scheuten worden geel en sterven  af.

Andere jaren hebben we wel min of meer normale opbrengsten  gehad. De tuin is vorig jaar bemest met oude stalmest en dit jaar niet. Verder  heeft een grondanalyse uitgewezen dat de grond een beetje te basisch  is. Hebben jullie enig idee of er een ziekte of schimmel in het  spel is die je zou kunnen bestrijden?

Vriendelijke  groeten, Sjef

De slechte groei kan een aantal oorzaken hebben

 

Waterhuishouding

Op kleigrond zakt over het algemeen het regenwater slecht weg blijft de grond te lang nat dan krijgen de wortels een gebrek aan zuurstof en sterft de plant af. Waar water zit kan geen lucht (zuurstof) zitten. Organische stof (compost) en scherp zand doorwerken maakt de bodem luchtiger en waterdoorlatender. Telen van groente op een richel of heuvel (zoals bij aardappels en asperge) kan ook een oplossing zijn.

De zuurgraad

Een basische of kalkrijke grond zorgt voor een sterke binding van de voedingselementen, waardoor de planten de voeding slecht kunnen opnemen en vergelen ook al is het wel in de grond aanwezig. Je moet zo zien dat stoffen in zuur beter oplossen dan in kalk. Bemesten met bv bloedmeel voor stikstof en ook kalium en magnesium zijn stoffen die slecht oplossen in basische gronden. Door deze meststoffen geef je even een impuls maar op de lange duur heeft dit weinig effect.Het aanpassen van de beplanting of regelmatig compost en tuinturf door de grond werken kan voor enige verzuring zorgen.

Ziekte verschijnselen

Of er een ziekte in het spel is kan ik zo niet beoordelen. Met groentes is het wel het beste om wisselteelt toe te passen. Dit houdt in dat je een bepaalde soort maar eens in de 4 jaar op een bepaald deel van de tuin teelt. Bodemmoeheid of aaltjes zorgen voor problemen en ziektes als je steeds dezelfde planten teelt.

Vraat van de Taxuskever komt ook veel voor in groentetuinen, vooral de larve eten ongemerkt alle wortels tot aan de wortelhals eraf. Lees het artikel over de taxuskever wat je eraan kunt doen via de volgende link: Taxuskever bestrijden

Meten is weten

Om een duidelijke situatie van de grond in te kunnen schatten is een uitgebreid bodemonderzoek de aangewezen methode. Hierin komt naar voren hoe de elementen zich tot elkaar verhouden, het bodemleven, organische stof en waar de tekorten of juist de overschotten van de voedingselementen zitten.

Bij een bodemonderzoek/ analyse krijg je tevens een bemestingsadvies voor de komende jaren.  

Meer over bemesting

Kijk ook eens naar dit rapport over bemesting wat ik heb geplaatst op deze website

Beste Sjef ik hoor graag of dit antwoord waardevol voor je is? Laat dan een bericht achter op de website tuincursus-online

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je   vragen hieronder invullen.
  • Wil je op de hoogte blijven van alle online tuintips en wil je direct 101 tuintips geheel gratis ontvangen.

Met groene groet, Geral Overbeek.