netheidsdrang is slecht voor je tuin tuincursus online

Netheidsdrang is slecht voor je tuin

Wist jij dat een strak aangeharkte tuin helemaal zo goed niet is?

In het najaar valt er veel blad van bomen en struiken. Beginnen veel planten af te sterven en gaat de tuin in winterrust. Dat is voor veel tuinbezitters de aanleiding om eens flink tekeer te gaan in de tuin, maar dat is voor de tuin niet nodig.

Er gaat niets verloren in de kringloop

De natuurlijke kringloop geldt niet alleen in de natuur maar overal ter wereld dus ook in onze tuinen. Zomer en winter wordt er door allerlei organisme boven en onder de grond hard gewerkt om al het organische materiaal om te zetten en vast te leggen in bruikbare voedingsstoffen. Wormen verwerken in de winter (als het niet vriest) maar liefst 80% van het najaarsblad weg voordat het voorjaar word. Alleen al daardoor word de grond luchtiger en beter doorwortelbaar voor plantenwortels.

Het gaat zelfs zover dat het bodemleven niet kan bestaan zonder planten en plantenresten maar daarentegen kunnen planten niet groeien zonder het nuttige werk van het bodemleven. Deze symbiose is een belangrijke schakel in de natuurlijke kringloop van de aarde. Niet alleen voor de natuur maar dus ook voor mens en dier.

Op het moment dat we onze netheidsdrang laten gelden en in het najaar met veel geweld (lees herrie van bladblazers) elk blaadje uit de tuin vegen, zijn we in feite de natuurlijke kringloop aan het verarmen.

herfstblad op het gazon tuincursus online

In Brabant is recent een onderzoek afgerond in een natuurlijk bosgebied waar uit bleek dat er voor het herstel van het bodemleven extra hout moest worden aangevoerd. Dode boomstammen worden dus geleidelijk omgezet in voedingsstoffen voor de bomen en planten maar zijn tegelijk ook een broedplaats van leven. Alleen schimmels zijn in staat om hout af te breken en om te zetten in voedingsstoffen. Schimmels zijn ook weer voedsel voor andere organisme en werken weer samen met bacteriën. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar je begrijpt dat opruimen slecht is voor de kringloop.

 

Wil je meer weten van duurzaam tuinonderhoud en aan de slag met natuurvriendelijk tuinieren?
Dan is de Tuincursus Online – jaartraining een goed begin.

 

Alle info over Duurzaam Tuinonderhoud

 

 

Natuurlijke bescherming voor gezonde planten

Een losse laag met blad vormt een isolerende laag die planten op een natuurlijke wijze beschermt tegen vorst en uitdroging. Om de knoppen te beschermen gebruik ik altijd het oude loof van de pioenroos. Als het afsterft in het najaar kan je de scheuten oprollen als een tulband zonder de scheuten af te knippen. Dat werkt beter dan noppenfolie of vorstvlies.

Oude bloemresten kan je het beste ook laten staan omdat holle stengels vol regenwater lopen als je ze al in het najaar af knipt. Door het water in de holle stengel gaan de plant sneller rotten en kan ook nog tot in het hart bevriezen. Oude bloemen zijn juweeltjes in de winter zeker met rijp of sneeuw en de vogels vinden er soms ook nog wat zaden in. Opruimen van oude bloemen kan je dus beter uitstellen tot het voorjaar.

Verder is een laag blad, takken of boomstammen een perfecte schuilplaats voor allerlei nuttige dieren zoals de egel, kikkers, lieveheersbeestje, hommel en nog veel meer nuttige insecten. Laat de tuin tot rust komen zoals de natuur het bedacht heeft en geniet van de mooie momenten die een natuurlijke tuin kan bieden.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven