Klimplanten  voor groene muren geven het hele jaar kleur

Klimplanten zorgen voor groene wanden in de tuin en nemen vrij weinig ruimte in beslag en kunnen het hele jaar door kleur en geur in je tuin brengen. Let ook bij klimplanten op dat je ze toepast op de meest geschikte plek in de tuin. Dit zorgt voor een schitterend resultaat en voorkomt teleurstellingen. Plant een Clematis nooit in de volle zon en bedek de voet van de plant, zorg dat een Kamperfoelie voldoende vocht kan opnemen of meng voldoende compost door de grond, als laatste de Klimhortensia die zelfs op de noordgevel het nog goed doet maar plant hem iets van de muur af of meng voldoende compost door het plantgat zodat de kluit vochtig blijft.

 

Onderstaande soorten zorgen voor jaarrond kleur en zijn deels groenblijvend.

1. Roza “New Dawn”

Een doorbloeiende klimroos (6-10) met geurende bloemen die lichtroze zijn als ze uitkomen en verbloeien naar wit. Verder sterk en gezond. Ook een topper is roza “Schneewitchen” met eindeloze bloei van roomwitte trossen en een gezonde groei.

2. Clematis cartmanii “Joe”

Is vroegbloeiend (3-5) licht geurend en groenblijvend gezond blad. Een nieuwe Clematissoort die echt een aanvulling is voor het assortiment, er zijn diverse bloemtinten in wit en roze.
Plant ook deze Clematis diep genoeg en zorg dat de kluit niet uitdroogt (plant er een Hosta of Alchemilla voor om de zon af te schermen). Clematis grijpt zichzelf vast door met het blad ergens omheen te draaien.

3. Lonicera periclymenum “Belgica Select”
Is sterk geurend in de avond met bloemtrossen in de kleur geel-violet (6-7) gevolgd door felrode bessen (giftig). Ook deze klimmer kan lang doorbloeien met de rode bessen als toegift, de vogels zijn er gek op. Snoei ook regelmatig wat takken dieper weg zodat er van onderuit weer jonge scheuten ontstaan.

4. Jasminum nudiflorum (winterjasmijn)
Vormt een waterval van gele bloemen in de winter (12-2). Mooie groene twijgen en fijn blad. De winterjasmijn is goed winterhard in tegenstelling tot de steeds populairder wordende italiaanse jasmijn (witte bloem)die toch nog wel eens bevriest. Jasminum heeft geen hechtwortels dus moet in het begin worden opgebonden.
Snoei direct na de bloei de lange bloemstengels terug tot aan de hoofdtakken.

5. Hydrangea petiolaris (klimhortensia)
Blijft niet groen in de winter maar is wel een makkelijke en sterke klimmer. De klimhortensia heeft wel hechtwortels waarmee de plant zichzelf aan muur of schutting vasthecht. De bloei valt in juni tot juli de plant is dan bedekt met prachtige witte bloemschermen. Snoei direct na de bloei of in het vroege najaar anders gaat de hortensia bloeden.

Hoe te planten

De mooiste volgorde is eerst Roza “New Dawn” daarnaast Jasminum nudiflorum daarna Clematis “Armandii Snowdrift” en als laatste Lonicera periclymenum “Belgica Select”.

Alle soorten kunnen zeker 2 meter breed en hoog worden. Voor een sneller resultaat kunnen 2 stuks per soort worden toegepast. Heb je weinig ruimte om planten in de grond te zetten dan zijn klimplanten ideaal omdat ze weinig ruimte innemen en toch voor groene en kleurrijke wanden zorgen. Ook op balkons en daktuinen kan je veel groen creëren met klimplanten in plantenbakken.

 

Steuntje in de rug

Deze klimplanten hebben geen hechtwortels en hebben dus een klimrek nodig om ze aan vast te binden bv een groen of zwart geplastificeerd gaaspaneel.
Tijdens de groei moeten de nieuwe scheuten steeds worden vastgezet.

 

Het planten van nieuwe klimmers

Maak de grond goed los en meng er compost of cocoscompost door, geef ook een handje organische mest voor een snelle wortelvorming. Het najaar is de beste periode omdat dan de grond nog warm is en de wortels het snelste vastgroeien.

Zet de planten ook direct vast aan het klimrek liefst met bindbuis in plaats van binddraad met ijzer erin. Als de stam of tak gaat groeien word deze dikker en
kan gaan afknellen als er is opgebonden met (ijzer) binddraad.

Heb je nog tuinvragen of een andere reactie laat het ons weten door hieronder een bericht te plaatsen, we helpen je met plezier op weg.

Direct je eigen klimplanten uitzoeken kan ook klik op de volgende link: Planten online

 

Veel tuinplezier, Geral Overbeek.