mijn tuingeheim bloem van klimop

Klimop..Klimaf

Klimop kan een plaag zijn of een zegen

Klimop is een plant die bijna iedereen wel kent, groeiend over de bodem tegen muren of in de boom. Hedera helix is een inheemse plant die ook in de winter groen blijft, wat veel mensen niet weten is dat de klimop ook kan bloeien. De bloei is pas laat zo tegen november en de groen gele bloemen vallen niet zo op.

Helaas zijn er over klimop ook veel fabels en misverstanden, daarom laat ik je door middel van dit rapport zien waar je op moet letten en wat je allemaal met klimop kan doen.

mijn tuingeheim kant en klaar haag hederaHoe groeit een klimop

Klimop (Hedera helix) komt van nature veel voor in onze streken. De bessen worden graag gegeten door vogels waardoor de klimop zich makkelijk verspreidt. De jonge klimop groeit eerst over de grond en pas als er een opgaand opstakel bereikt word laat de plant zijn klimkunsten zien.

Klimop hecht zich aan bijna iedere ondergrond door middel van de hechtwortels aan de stengel. Bij een boom maken de ranken ook nog een windende beweging waardoor een boom op de lange duur ook gewurgd kan worden. In de natuur valt de boom uiteindelijk om, groeit de klimop over de grond verder tot er weer een nieuwe boom bereikt word.

De kruipende vorm geeft geen bloemen, pas als de klimop boven de 2 meter komt worden de bloemen gevormd. Het zijn eerst groene bolletjes die bij het opengaan groengeel zijn. Doordat de hedera zo laat nog bloeit is het een laatste vorm van nectar voor bijen en zweefvliegen voordat ze in winterslaap gaan.

De vorm van het blad is bij de bloeitak anders gevormd, het is meer afgerond en niet zo puntig als het blad van de normale ranken. Als deze bloeitak gestekt word krijg je een bolvormige struik die geen lange ranken meer maakt maar wel ieder jaar de bloemen en later de zwarte bessen.

Deze struik wordt Hedera helix “Arborescens” genoemd en kan wel 2 meter in doorsnee worden. Door ieder jaar te snoeien in het voorjaar kan je de struik makkelijk op 1 meter houden. Ook zijn er nog andere variëteiten van deze struikvorm te koop.

mijn tuingeheim bloem van klimop

Toepassingen van de opgaande klimop

Hagen met steun van gaas of houten hekwerk, groene muren waar Hedera zelf tegenaan klimt, windkering met de kant en klaarhaag, direct privacy, geluidswal zoals met de elementen van Greenwall. Knip regelmatig in het seizoen de lange groeischeuten terug of vlecht ze door het raamwerk. Wil je de klimop-haag een keer flink terugsnoeien doe dat dan in het voorjaar. Ook al is de klimop dan even kaal hij komt dan het snelste weer vol met fris jong blad.

Toepassingen van de kruipende klimop

Groenblijvende bodembedekker, overhangende randen om lelijke muren te camoufleren, kant en klare bedekking (als matten) zodat de beplanting direct gesloten is. De gewone klimop tot kleinbladige en bonte soorten kunnen gebruikt worden om een dichte bodembedekkende mat te vormen die alle onkruiden onderdrukt. In de beginfase wel regelmatig wieden tot de klimop helemaal dicht gegroeid is.

Is begroeiing van klimop schadelijk voor muur en gebouw?

Nee, klimop tegen de muur is niet schadelijk voor de muur, de klimop hecht zich vast aan de muur met zijn hechtwortels maar daardoor kan de gevel niet beschadigen. Dit is in meerdere onderzoeken in binnen- en buitenland vastgesteld.

De laag klimop zorgt ervoor dat de muur niet nat wordt en geeft een prima isolatie. Vogels vinden er een prima broed- en schuilplaats, vele insecten en dieren zoeken naar voedsel tussen de wirrewar van blad en takken. Een begroeiing van klimop vangt ook nog veel fijn-stof op zodat de lucht in de omgeving gezuiverd wordt en dempt ook hinderlijke geluiden in de omgeving.

Wanneer het wel schade kan geven is als de voegen van de muur in slechte staat zijn, hierdoor kunnen de wortels in de voegen groeien en ontstaat er schade als de wortels op termijn dikker worden. Omdat het zo langzaam gaat worden er forse krachten uit geoefend door de wortels en stengels.
Waar ook op gelet moet worden is dat de klimop niet tussen dakranden, houtwerk of andere constructie groeit. Dit kan in eerste instantie geen kwaad maar als de takken naar verloop van tijd dikker worden kan er wel schade ontstaan.

Kortom is de muur in goede conditie dan kan de begroeiing van klimop totaal geen kwaad en is het enige aandachtspunt het op tijd (jaarlijks) snoeien bij de dakranden.

mijn tuingeheim klimop tegen houten schutting

Onderhoudstips voor de klimop

Informatie over de manier van snoeien, de meest geschikte periode om te snoeien, noodzakelijke bemesting om de planten gezond te houden en plagen die huis kunnen houden in klimopplanten.

Voor het snoeien van klimop zijn er een aantal manieren:

1. In het voorjaar (maart) de klimop fors in-snoeien met de heggenschaar. De klimop
is dan even kaal maar vormt vrij snel weer nieuw blad.

2. Gedurende het seizoen de lange uitschieters ertussen uit knippen. Hierdoor blijft
de klimop er mooi uit zien maar maak je plant wel dunner.

3. Aan het eind van het seizoen komt de klimop in bloei, snoei in deze periode
(september-november) alleen de lange groeischeuten weg maar laat de bloei-
takken staan voor de bijen (laatste honingplant) en deze takken vormen later
zwarte bessen.

4. Bemest de klimop 2 keer per jaar met organische tuinmest of speciale hagenmest.

5. In de klimop komen weinig ziektes voor maar er zijn 2 aantastingen die ik wel wil noemen. De eerste is een bladschimmel die vooral voorkomt bij grootschalige toepassing van klimop als bodembedekker, bijvoorbeeld bij bedrijfstuinen. Door de mono culture kan de bladschimmel zich makkelijk verspreiden waardoor het blad af sterft.

6. Een 2e aantasting die de laatste jaren steeds meer voorkomt is de taxuskever, deze zwart-grijze kever eet graag van harde groenblijvende bladeren dus ook de klimop.

Opvallend zijn de hapjes uit de rand van het blad. De kever zelf zie je zelden omdat dit beestje pas komt eten als het donker is. Bestrijden kan het beste Compost Speciaal waar een schimmel in zit die de natuurlijke vijand van de taxuskever is. Een andere methode zijn de nematoden maar deze werken maar in een beperkte periode van het jaar en alleen op de larve in de grond.

Met groene groet, Geral Overbeek.

152 gedachten over “Klimop..Klimaf”

  1. ik heb in mijn tuin een oude berk die, al heel veel jaren, geheel met hedera is begroeid. je ziet van de berk alleen de kruin en de zijtakken. een paar takken in de kruin zijn doodgegaan. de hedera heeft al jaren zware afhangende bloeitakken. omdat de berk aan het water staat is de hedera heel moeilijk in te korten. de hele berk is bijna “verdwenen” door de hedera.
    om de hedera in toom te houden en de berk uiteindelijk niet om te laten vallen, heb ik diverse malen een aantal dikke wortels van de hedera aan de voet van de berk doorgezaagd. het heeft bijna geen effect. mijn vraag is of de hedera zonder hoofdwortels op de berk “gewoon” verder groeit?! lucht wortels? ik kan het anders niet verklaren.
    wellicht heeft u een verklaring?

    1. Beste Henk,

      Een klimop kan een boom in de loop der tijd zover overgroeien dat de boom gewurgd word.
      Wil je de klimop verwijderen haal dan aan de voet rondom de stam zeker 40 cm van de klimop stammen geheel weg. Als er ergens nog takken blijven zitten van de wortels naar boven groeit de klimop gewoon door.

      De afgezaagde stukken en resten in de boom kunnen wel een jaar lang nog groen blijven door de reserves in de takken, de hedera wordt dus niet direct bruin maar sterft langzaam af.

      Of de berk nog hersteld moet je afwachten,geheel weghalen van alle wurgtakken is wel aan te raden.

      1. “Een klimop kan een boom in de loop der tijd zover overgroeien dat de boom gewurgd word”.

        De boom waarop deze klimmer groeit wordt zelf niet beschadigd.De klimop is immers geen parasiet, maar een epifyt, m.a.w. hij klimt langs de boom naar het licht. Klimop is geen wurger.
        Gezonde bomen lijden geen schade door klimop, maar sommige bomen die helemaal begroeid zijn, worden gevoeliger voor wind en sneeuw. Soms kan een zeer grote klimopstruik een oude of minder sterke boom zwaar belasten, waardoor de boom het moeilijk krijgt om stand te houden. (sneeuwbreuk). Meestal echter heeft de boom door de jaren heen de tijd gehad om voldoende steunweefsel aan te maken om de veranderende omstandigheden het hoofd te bieden.

      2. Ik wil hedera uit mijn tuin verwijderen die op de grond zit. Hoe raak ik hem kwijt, want hij is helemaal verwilderd.
        Wil de tuin opnieuw inrichten, dus wil hem kwijt.
        Kan ik dit ook in de herfst of winter ?

        1. Beste Monique,

          Om de klimop kwijt te raken kan je het beste met een spade elke scheut er zoveel mogelijk met wortel en al uitsteken. Dit is een klus die je ook prima in de herfst of in de winter kan doen.

          Succes en met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

      3. Daniëlle Boers

        Goedemorgen Geral,

        Ik heb een klimop die al zeker 10 jaar stond en het goed deed helemaal gekortwiekt want ik had hem niet goed bijgehouden met snoeien. Eigenlijk zie je nu alleen nog de stam met allemaal harde stekels zo te zien waren dat ooit worteltjes ofzo waarmee hij zich vast kon hechten.
        Mijn vraag is gaat het nu nog wel goed komen en komt er weer nieuw blad aan? Ik wil hem weer opnieuw laten groeien namelijk en ande s haal ik alles weg en plant weer een nieuwe, dit was er ook maar 1 maar uitgegroeid tot gigantische plant.

        Mvgr
        Daniëlle Boers

        1. Beste Daniëlle,

          De klimop zal vanaf de stam wel weer opnieuw gaan uitlopen, het kan soms wel een paar maanden duren dus wacht het rustig af.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Roxanne Hummel

      Beste Geral,

      Onze klimop is inmiddels tot in de hoogte van het gaas hek gegroeid maar de bladeren zijn klein en groeien niet in de breedte en de privacy is daarom nog steeds niet hoe we het zouden willen. Je kijkt nog dwars de tuin in. Deze zomer zouden we dan ook privacy willen creeeren door bijvoorbeeld een winddoek te spannen of rieten matten. Wat is het minst schadelijk voor de klimop? En wordt de groei vertraagd doordat de achterkant minder licht krijgt bijvoorbeeld? We wonen op de hoek dus kunnen ook alleen iets spannen aan de achterkant van het hek.

      1. Beste Roxanne,

        De klimop moet nog wel gaan groeien en uitlopen dus kan in de komende weken nog best flink uitgroeien. Je krijgt een betere bedekking als je de losse scheuten tussen het gaas door vlecht.
        Een rietmat of iets dergelijks kan de groei wel remmen zeker als de plant daardoor minder licht krijgt.

        Geef eventueel wat organische hagenmest van ecostyle en eens per week een beetje water als het niet veel regent om de groei te bevorderen.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  2. hallo geral,

    inderdaad, een half jaar na het afsnijden van de (meeste?) wortels blijven de afhangende takken met bloesem nog steeds groen en gaan bloeien. de andere klimop bladeren sterven al wel af.
    ???

  3. De meeste bladeren van de hedera zijn/gaan dood!
    Wat nog wel bijft doorgroeien, zij Het minder, zijn de afhangende takken met Bloemen.

    1. Beste Henk,

      Dan zitten er nog steeds reserves in de stam van de Hedera en de bloemen probeert hij met de laatste reserves in stand te houden om te zorgen voor het nageslacht.
      Dat zie je ook wel eens bij bomen die nog een keer massaal bloeien om zo te zorgen voor nakomelingen voordat de boom dood gaat.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  4. Gemma Lammerts

    mijn hedera valt enorm uit allemaal gele dode blaadjes en aan de achterkant zitten witte bolletjes is dit een soort spint?

    1. Beste Gemma,

      Als het witte pluizige bolletjes zijn gaat het waarschijnlijk om wolluis.
      De echte oorzaak zit in de bodem, door een slecht bodemleven heeft de plant minder weerstand en kan dan makkelijk ziektes oplopen. Ook te veel of te weinig water kan de oorzaak zijn van een luizenplaag.

      Verbeter de bodem met compost, Biovin of Bio activator en gebruik een biologische meststof van bv Ecostyle.

      Om de luizen te beperken kan je het beste eerst het blad van onderen goed nat spuiten met de tuinslang, even een paar minuten laten uitdruipen en dan bespuiten met Spruzit of brandnetelgier. Herhaal dit na een zeven dagen en vervolgens 4 weken achter elkaar om de zeven dagen.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  5. Mijn hedera groeit maar rond en rond en niet, zoals de bedoeling is, tegen onze muur op. Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij we aan mijn muur hecht?
    Alvast bedankt.

    1. Beste Anjs,

      Een klimop maakt normaal gesproken hechtwortels aan de groeischeuten en pakt zelf vast aan de muur. Bij een jonge klimplant is het in het begin wel beter om even een steuntje aan te brengen totdat de plant goed vast gegroeid is.

      Er zijn ook klimop struiken die een bolvormige struik vormen en geen klimranken, deze zullen nooit tegen een muur gaan op groeien.

      Stuur eventueel een foto via https://tuincursus-online.nl/insturen-tuinvragen

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. Bij het betegelen van de tuin heeft de hovenier flink wat wortels van onze hedera doorgezaagd met als gevolg dat deze nu langzaam doodgaat. Wat kunnen wij nog doen om dit tegen te gaan?

    1. Beste Christa,

      Het evenwicht is verstoord door het verlies van wortels, met andere woorden de plant verbruikt meer water dan de wortels op kunnen nemen. Hierdoor verdroogt de plant en laat zijn blad vallen (of bruin worden).

      Wat je nog kan doen is een deel van het blad / takken wegknippen om het evenwicht te herstellen. Er kunnen ook hele takken afsterven omdat daar te veel wortels van zijn verloren. Als de klimop aan de andere zijde goed geworteld is kan het van daaruit ook wel weer herstellen maar dat kost wel wat tijd.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. wij hebben een hedera schutting tussen ons en de buren.
    al een tijdje valt het ons op dat er heel veel dode bladsteeltjes tussen de begroeiing zitten. het lijkt wel of het er steeds meer worden….
    we kunnen echter niet echt beestjes of luizen ontdekken. op een enkele slak na.
    wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?

    1. Beste Gerrie,

      Hedera is een groenblijvende plant en groenblijvende planten laten hun blad vallen als er geen licht meer op het binnenste blad komt. Als de hedera heel hard groeit houden de buitenste laag van bladeren al het licht tegen en sterven de bladeren daaronder af en worden bruin.
      Dit is een natuurlijk proces wat verder geen kwaad kan, soms gebeurt dit ook in de zomer als de plant te weinig water krijgt dan laat deze wat blad vallen om de verdamping en verdroging te beperken.

      In het voorjaar (maart) zou je de klimop een keer flink kort kunnen knippen dan komen er weer nieuwe scheuten van onderuit en wordt de plant weer mooi vol met nieuw blad.

      Geef ook af en toe water in droge periodes vooral onder bomen of onder dichte begroeiing (zoals een dikke bos hedera) komt weinig water, zelfs als het regent.

      Zou het leuk vinden als je laat weten of deze tips waardevol voor je zijn en hoe je het gaat aanpakken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  8. Bij mijn terras staat een hedera in een heel grote bak (openbaar groen boven een parkeergarage). De hedera beklimt het hekwerk van mijn terras en heeft sterke neiging tot verhouten. Veel takken met weinig blaadjes. Ik vermoed dat de hedera te weinig water krijgt in hete periodes? Hoe kan ik de hedera gezonder maken? Is het goed voor de plant om de kale takken met aan het eind blaadjes weg te snoeien? Er blijft dan overigens vrij weinig over van de hedera. Maar de wirwar van kale takken is niet per se fraai.

    1. Beste Suus,

      In het voorjaar (half maart) kan de klimop eventueel kort gesnoeid worden en loopt daarna vrij snel weer uit met nieuwe scheuten.

      Heel belangrijk is om het bodemleven te verbeteren waardoor de klimop beter de voedingsstoffen kan opnemen maar ook minder gevoelig wordt voor droogte stress. Een product wat ik zou aanraden is Biovin ( https://www.gardenspecials4u.nl/biovin ) wat 2 keer per jaar gebruikt kan worden en de wortelgroei sterk verbeterd.

      Het blijft altijd wel nodig om in droge periodes minimaal 1 of 2 keer per week water te geven.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  9. Ik wil van mijn Hedra af. Ik hem daarom uitgespit en de stronken verwijderd. Nu ben ik bang dat er toch nog wortels zijn achter gebleven. Kan ik nog iets doen voordat alles weer begint te groeien, of is dit voldoende en sterft hij nu vanzelf af?

    1. Beste Karin,

      Als de basis en de stronk van de plant eruit zijn dan gaat de plant over het algemeen niet meer zo snel uitlopen. Klimop is wel vrij taai dus het is wel mogelijk dat er nog een stengel of wortel gaat uitlopen maar die zijn makkelijk weg te halen. Hou het dus nog even in de gaten.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Johan Haverkamp

      Onderin de hoek van de pergola kont weinig zonlicht. Is dit de reden waardoor hij daar geen blad heeft ? Hoe zouden we dit toch kunnen bevorderen ? Heeft een nieuwe daar zetten wel zin of te donker ? Of bemesten ? Rest groeit hij heel goed 45 jaar oud. Bedankt voor uw reactie.

      1. Beste Johan,

        Je zou het kunnen proberen met een jonge plant onderaan. Veel klimplanten hebben wel de neiging om omhoog te groeien naar het licht en worden dan aan de onderzijde sneller kaal.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  10. Goedemorgen, wij gaan een 25 meter nieuw hekwerkpkaatsen voor klimop. Normaal vlecht je de klimop door het hek maar om privacy redenen willen wij eerst winddoek tegen het hek plaatsen. Hecht Hedera klimop hier ook goed aan en moet ik dan aan 2 kanten klimop planten? waar moet ik evt. nog meer rekening mee houden. Alvast dank voor uw antwoorden.

    1. Geral Overbeek

      Beste Maud,

      Omdat het doek altijd wel wat beweegt zal de klimop er in eerste instantie niet makkelijk aan vast hechten. Als je het doek aan de achterzijde van het gaas plaatst dan heb je aan de voorzijde houvast om de klimop te leiden en vast te binden totdat de klimop bovenaan is. Als je het doek tussen 2 gaaspanelen plaatst heb je aan beide zijden houvast om de klimop te begeleiden en kan de achterzijde ook mooi begroeien (als je aan die zijde ook klimop plant). De klimop zal niet zo snel door het doek heen groeien.

      Heb je nog meer tuinvragen laat het gerust weten ik help je met plezier op weg.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Hallo,

        Ik heb een vraag over mijn klimop. De blaadjes lijken aangevreten en aan de aangevreten randen te verkleuren. Ook liggen er onder de klimop allemaal zwarte korreltjes, het lijken een soort zwarte kunstgraskorrels. Er zit geen luis. Iemand een idee wat dit kan zijn en wat ik er aan kan doen?
        Bedankt,
        Caroline

        1. Beste Caroline,

          Het kan zijn van slakken, rupsen of taxuskevers. Probeer eerst te achterhalen welk beestje er in zit dan kan je daar de behandelmethode op richten.

          Wil je een Taxuskever vangen dan moet je in de nacht een krant of zijl onder
          de struik leggen en flink schudden, dan heb je kans dat er enkele
          uit de struik (hoort) vallen op je krant.

          Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek.

  11. Thomas Lamerigts

    Goedendag!

    Ik ben van plan klimop te gaan planten in langwerpige plantenbakken en die onder de reling van mijn balkon te plaatsen. De bedoeling is deze omhoog te laten groeien over de reling heen. Ik heb een balkon op zuiden. Mijn vraag is of ik klimop wel in plantenbakken kan laten groeien en hoe diep die bakken dan minstens moeten zijn? Is er een klimop die eventueel beter geschikt is voor deze omstandigheden? Ik kan het nergens online vinden en was benieuwd of u hier antwoord op weet.

    Mvg,

    Thomas

    1. Geral Overbeek

      Beste Thomas,

      Hedera kan wel wat zon hebben en Hedera helix Hibernica is wel de sterkste soort. Om de klimop voldoende wortelruimte te geven is een bak van 40 cm diep en 30 cm breed wel aan te raden. Dan droogt de grond ook minder snel uit en wordt niet zo snel te warm in de zomer. Gebruik bij voorkeur cocospotgrond dat blijft luchtig maar houdt wel voldoende vocht vast. Onderin de bak zou ik een laag van 10 cm. kleikorrels doen die ook nog een extra buffer van vocht geven. Een andere plant die snel groeit is de blauwe regen ofwel Wisteria die wel zijn blad laat vallen in de winter, mengen met klimop zou eventueel mogelijk zijn.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  12. Goedemiddag,

    Ik heb een aantal klimop planten in een bak tussen klimrozen staan. De klimop doet het goed, hij klimt alleen niet op. Ik zet de uitschieters steeds tegen de muur maar hij groeit in rondjes. Hoe kan ik hem goed op de muur krijgen?
    Alvast bedankt.

    Vriendelijke groet,

    Anja

    1. Geral Overbeek

      Beste Anja,

      Klimop pakt normaal gesproken zich vanzelf vast aan de muur. Als de plant nog jong is dan is een steuntje of draad langs de muur wel aan te raden om de jonge scheuten op weg te helpen. Als de plant op de wind staat dan kunnen de jonge scheuten makkelijk los waaien voordat ze goed vast gegroeid zijn. Het enige wat je kunt doen is in het begin de scheuten vastzetten of steunen en dan gaat de klimop vanzelf tegen de muur verder groeien.

      Vraag me af of het wel een klimop (Hedera helix) is, en geen andere soort plant. Je kan ook een foto sturen via de volgende pagina: insturen-tuinvragen

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  13. Onze buren hebben hun klimop zo goed als mogelijk weggehaald uit hun eigen tuin en zijn nu de gehele tuin aan het betegelen. Echter groeit de klimop onder de schutting door en mijn tuin in. Zij voelen zich hier niet verantwoordelijk voor het verwijderen omdat de plant door de vorige bewoners is geplant. Ik krijg zelf uitslag van deze plant. Hoe krijg ik m weg? Vooral omdat ik niet bij de wortels kan.

    1. Geral Overbeek

      Beste Chris,

      Het zou wel netjes zijn als de buren de wortels aan hun kant zo veel mogelijk weghalen. Wel spijtig dat ze de tuin vol tegels leggen.
      Je zou een wortelwerende rand kunnen plaatsen van Rootcontrol die ook voor bamboe wortels wordt gebruikt dan kunnen de wortels niet meer naar jullie tuin groeien.
      Haal steeds zoveel mogelijk de uitlopers weg dan raken de wortels uiteindelijk uitgeput. Je zou kunnen proberen om de jonge scheuten in te spuiten met Ultima van Ecostyle. Dit is een bestrijdingsmiddel wat niet schadelijk is voor bodem en milieu maar wel tot in de wortels werkt.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  14. Hallo Geral.
    De nieuwe uitlopers van de hedera op de schutting hebben opeens zwarte blaadjes, vooral bovenop de schutting.
    Ik heb ze zoveel mogelijk weggeknipt. Ze lijken wel verkoold. Wat kan dat zijn? Gaat de plant dood? Wat kan ik nog meer doen?
    Groetjes

    1. Geral Overbeek

      Beste Nini,

      Ook de jonge scheuten van de Hedera zijn kwetsbaar als ze net uitgelopen zijn en zijn door de nachtvorst bevroren. Het kan verder geen kwaad en de klimop gaat vanzelf weer opnieuw uitlopen. De ingevroren toppen kan je wegknippen zoals je al gedaan hebt.
      Het enige wat je kan doen is geduld hebben tot de plant weer gaat uitlopen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  15. Beste Geral, ik las je mooie uitleg over de hedera helix. Ik heb een (voor mij) belangrijke vraag. Het is nogal een verhaal. Mijn nieuwe buren hebben de hedera (gezamenlijke heg) ‘gesnoeid’. Het is vreselijk. De ranken zijn vastgepakt en naar zich toegetrokken. Het ziet er niet uit. De mooie 25 jaar oude heg heeft bruine gaten van 1,5 meter en het is een haveloos geheel. Zou graag footo sturen per mail. Kan dat? Mijn vraag is nl. Hoe lang hetstel duurt. Op basis van het antwoord kan ik een besluit nemen over het al dan niet vervangen van de erfafscheiding. Mijn privacy is ook weg en het is geen leuk gezicht. Met de buren heb ik dinsfag een (vast pittig) gesprek en ik moet meer weten. Hoop dat je mij kunt helpen. Je mag me ook mailen op [email protected]. Alvast dank, Hiskia

    1. Beste Hiskia,

      Het fors insnoeien in de zomerperiode is niet echt de beste periode. De Hedera kan op de stam weer nieuwe scheuten gaan vormen en zal zich wel weer herstellen. Na de zomer gaat de groei afnemen door de lagere temperaturen en het aantal uren zon. Daarom is het beter om in het vroege voorjaar (maart- april) een dergelijke snoeibeurt uit te voeren zodat de klimop een heel seizoen heeft om weer nieuwe scheuten te maken.

      Het was beter geweest als de hovenier alleen de overhangende scheuten aan hun zijde had ingekort zodat er nog voldoende groen over was gebleven.
      Zo als ik het op de foto kan zien is er met een heggenschaar tot op de stam gesnoeid. Ook worden er dan vaak scheuten doorgeknipt die van de ene zijde naar de andere kant groeien. Deze doorgeknipte takken sterven ook af.

      Omdat het groeiseizoen niet meer zo lang is zal de klimop voor de winter niet meer vol groeien met nieuwe scheuten maar waarschijnlijk pas in de loop van het volgende seizoen.
      Zoals ik het op de foto’s kan zien heb ik ook de indruk dat er een aantal jaren niets aan gesnoeid is, het is beter om de Hedera 1 of 2 keer per jaar bij te werken zodat de haag mooi vol en compact blijft. Een dergelijke forse ingreep is dan niet nodig.

      Ik hoop dat ik je een beetje gerust heb gesteld en dat jullie een goed gesprek hebben over de Hedera.

      Met groene groet, Geral Overbeek

  16. Beste Geral,

    Onze klimophaag is ingevlochten in Betongaas, maar staat waarschijnlijk te nat. We gaan er een lange plantenbak voor maken, die vullen met aarde, zodat de planten hoger komen te staan.
    Klimop maakt makkelijk wortels, zo makkelijk dat ik de huidige klimop kan laten staan en simpelweg kan aanaarden? Anders moeten de eerst gelicht worden en uit het hekwerk gehaald worden.

    1. Beste Ina,

      Het ligt er aan hoe ver je de grond wil ophogen. Bij meer dan 30 cm zou ik de klimop toch los steken en na het ophogen opnieuw planten. verwerk dan ook cocoscompost bij de wortels dan zullen ze sneller wortelen.
      Als er teveel grond op komt veranderd de zuurstofhuishouding ineens en sterven de wortels sneller af dan dat er op de takken nieuwe wortels worden gevormd. Bij ophoging van 10 a 20 cm kan de klimop blijven groeien op de oude wortels en langzaam overgaan op de nieuw gevormde wortels. Los maken van het hekwerk is niet aan te raden omdat de klimop dan teveel beschadigd.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  17. hallo Geral,
    om onze nieuwe woning staat een mooie oude (met dikke takken) hedera.
    nu blijkt de schutting die als draagconstructie dien ernstig verrot aan de grond. heb jij een goed idee omtrent vervangen van de constructie?

    1. Beste Wim,

      Zolang de schutting nog blijft staan dan houden de takken van de klimop alles mooi rechtop, is dat het geval dan zou ik er niet teveel aan doen. Heb je het idee dat hij ieder moment kan omvallen dan zijn er een aantal optie’s.
      1. Je kunt in maart een flink stuk van de groene massa wegknippen tot de basis / hoofdtakken van de klimop. Meestal krijg je bovenop een bult van takken en blad die het geheel topzwaar kunnen maken. Vanuit de stam zal de klimop weer nieuwe takken gaan maken en is snel weer groen als je dat in het vroege voorjaar doet.
      2. Knip (zaag) de klimop los van de schutting en probeer daarbij zoveel mogelijk de hoofdtakken te behouden. Laat de vrijgemaakte takken naar de zijkanten buigen of ondersteun de massa als het dreigt af te knappen. Je kan dan de oude schutting weghalen en een nieuwe plaatsen. Daarna bindt je de klimop weer vast aan de nieuwe schutting.
      3. Snoei de klimop in maart flink terug en plaats langs de schutting nieuwe palen (zodat het geheel weer steun heeft) waar je een gaatje kan vinden tussen de takken en wortels.
      4. Haal alles weg en begin geheel opnieuw, dan kan het wel 2 tot 5 jaar duren voordat je weer een mooie groene wand hebt.

      Succes en groene groet, Geral Overbeek.

      PS: ik vind het leuk om te horen of dit antwoord waardevol voor je is en hoe je het vervolgens hebt aangepakt.

  18. Beste Geral,

    Wij hebben een 15 meter lange, 25 jaar oude Hedera op een schutting staan. Sinds een half jaar sterft hij langzaamaan vanaf één kant af. Het aangetaste deel lijkt helemaal uit te drogen/af te sterven, alleen de lange uitlopers hebben daar nog groen blad.
    In het grensgebied wel/niet aangetast zie ik verkleurde bladeren. Van bruine vlekken tot totaal bruin en leerachtig.
    In het gezonde deel zie ik geen vlekken en daar bloeit de Hedera ook nog volop.

    Heb je enig idee wat dit zou kunnen zijn en of daar een oplossing voor bestaat?

    Met hartelijke groet,

    Rob Vergeer

    1. Beste Rob,

      Vlekken op het blad kan een aantal oorzaken hebben. Door sproeien in de volle zon kunnen druppels op het blad als een vergrootglas werken en bruine plekken veroorzaken.
      Besproeien met een chemisch middel of nevel van het verwaaien bv bij het bestrijden van onkruid op de bestrating. Of een bladziekte die vaak de oorzaak heeft in de bodem.

      Als de plant niet goed wortelt, te weinig vocht kan opnemen of een gebrek aan voedingsstoffen heeft kan de groei van de plant tegen vallen. In het ergste geval laat de klimop blad vallen om de verdamping te voorkomen. Verbeteren van het bodemleven met Biovin heeft meestal een goed effect en geeft de klimop meer weerstand tegen ziektes.

      Gebruik geen kunstmest maar strooi naast de biovin alleen compost of cocoscompost bij de wortels.
      Als laatste kan een verzadiging van water ook nadelig zijn voor de wortelgroei, staat de tuin wel eens blank na een regenbui? zo ja dan is het aan te raden om een drainage aan te brengen.

      In het voorjaar (half maart) kan de klimop eventueel een keer helemaal kort worden geknipt tot de basis. De plant is dan even kaal maar zal in het voorjaar snel weer uitlopen.

      Kan op afstand niet precies de oorzaak bepalen maar ik hoop dat met bovenstaande tips er een mogelijke oplossing naar voren komt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  19. Nancy Brouckmans

    Hallo,
    Mijn klimop groeit over een berm rond mijn tuinvijver en doet het al tien jaar heel goed. Nu plots, in één week tijd zijn er hele gedeelten bruin geworden. Hele stukken zien er dood uit en ik zie nergens enig teken van ziekten, vlekken, hapjes uit de bladeren of wat dan ook.
    Wat gebeurt hier? Het is niet droger/warmer/kouder dan anders.
    Nancy

    1. Beste Nancy,

      Er kunnen 2 oorzaken zijn: Een schimmelziekte waardoor het blad afsterft of een larve van de taxuskever eet aan de wortels hierdoor krijgt de plant niet genoeg vocht en droogt uit.

      Wat je kan doen is de klimop zoveel mogelijk kort knippen tot de hoofdtakken en een organische mest geven (biovin) en eens per week water. Voer de afgeknipte stengels en bladeren zoveel mogelijk af om verspreiding van de schimmel te beperken.
      Zijn het de larve van de taxuskever dan kan je het beste compost speciaal toepassen. hierin zit een parasitaire schimmel die de larve, eitje en kever uitschakelt.
      Graaf een gat bij de wortels en als je een dikke witte larve tegenkomt is dat waarschijnlijk de larve van de taxuskever, zie ook nematoden-tegen-taxuskever-larve voor meer info.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  20. Maarten van Grotel

    Beste Geral,

    Ik heb achter in mijn tuin een flink vak met hedera als bodembedekker staan. Tussen mijn tuin en de buren staat een hekwerk met gaas. Nu wil ik graag voorkomen dat de hedera door het hekwerk naar de buren groeit en/of in het gaaswerk naar boven klimt. De hedera heeft een hoogte momenteel van 30 a 35cm.
    Zelf zat ik te denken aan een HDPE wortelbegrenzer. Deze wil ik een stukje ingraven om te voorkomen dat de hedera uit mijn tuin groeit. Nu vraag ik me af hoe diep die de grond in moet? Bovengronds kan ik net boven de hoogte van de hedera gaan zitten lijkt me?

    Alvast hartelijk dank voor uw advies!

    Met vriendelijke groet,

    Maarten

    1. Beste Maarten,

      De klimop groeit in principe over de grond en maakt geen ondergrondse uitlopers, alleen de wortels groeien wel 30 tot 40 cm diep. Graaf de wortelbegrenzer 40 cm diep in dan zal de klimop er niet snel langs komen. Bovengronds zal de klimop wel tegen de rand opgroeien en eroverheen gaan als de scheuten langer worden. Regelmatig bovengronds afknippen is wel aan te raden.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  21. Tineke de Vries

    Hallo Geral,

    Tussen onze tuin en die van de buren staat een hekwerk waar wij hedera tegen op hebben geplaatst om op deze manier een dichte tuinafscheiding te krijgen. Afgelopen jaar voor de tweede keer hedera geplant en voor de tweede keer gaat de hedera dood. De meeste planten hebben helemaal geen blad meer, en anderen nog een beetje. We hebben al van alles geprobeerd, bemesten, goede afwatering noem maar op. Het is een raadsel hoe dit kan gebeuren omdat aan de andere kant van de tuin de hedera volop groeit.
    Mijn vermoeden is dat de buren aan hun kant onkruid bestrijden met roun up. Is het mogelijk dat de hederaplanten hier dood van gaan?
    Graag uw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Tineke

    1. Beste Tineke,

      Roundup zou heel goed de boosdoener kunnen zijn ook al staat er op de verpakking dat het niet schadelijk is voor houtige gewassen alle planten gaan er echt van dood. Ook via de wortels kunnen planten het opnemen. Als er bij het spuiten met bestrijdingsmiddelen een klein beetje wind staat en er word geen beschermkap gebruikt dan kan de nevel van gif tegen de klimop komen en deze langzaam doden.

      Er kan ook plaatselijk in de bodem een verontreiniging zijn die de wortelgroei beperkt. Graaf een gat of met de grondboor ongeveer 40 cm diep en ruik aan de grond die uit het gat komt. Ruikt het naar bosgrond dan is het goed maar ruik je een ammoniaklucht of een andere chemische sterke geur dan is er een vorm van verontreiniging.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Beste Geral,

        Ik heb ook het vermoeden dat mijn hedera besproeit is met een chemisch middel als Roundup. Sinds kort is de bovenkant (ca 20cm) van de hedera bruin geworden. Heb je tips om de hedera een boost te geven? Zodat deze weer fatsoenlijk kan bloeien?

        Vr Gr Henk

        1. Beste Henk,

          Mijn advies zou zijn om het bovenste gedeelte er af te knippen en af te voeren. Je kan de plant een boost geven met Biovin, een product wat het bodemleven verbeterd in combinatie met een hoogwaardige organische mest van bijvoorbeeld Ecostyle. Ook in droge periodes eens per week water geven.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  22. Beste Geral,

    Wij verhuizen in november 2018 naar een vernieuwde ruime rijwoning van 9 m Breed met een een stadstuin van ongeveer 25 m Diep.
    Onze tuinomheining is 2 m Hoog en omringd door tuinen en terrassen van buren.
    Achteraan staat links een tuinhuis (1 m van de omheining) en rechts naast de omheining een prachtige vlierboom (in de hoek staat een kippenhok).

    In het midden van de tuin, achteraan, wensen we in de grond een hoge houten paal te plaatsen, met daarrond bovenaan, in de vorm van een omgekeerde piramide, 4 balkjes schuin naar omhoog, bovenaan verbonden met 4 plankjes, rustend op de paal.
    Op die ‘piramide-paal’ willen we klimop laten groeien zodat die bovenaan, rond de piramide, een kunstmatige kruin vormt om vogels te laten nestelen.

    De klimop-boom willen we laten bloeien voor de insecten in het najaar, en de bessen voor de vogels op het einde van de winter.

    We gaan de ‘piramide-paal’ reeds plaatsen.
    De vragen:
    1/ Welk soort klimop is geschikt, die klimt en niet kruipt ?
    2/ Hoe hoog mag de paal zijn om toch nog gemakkelijk klimop te snoeien ?
    3/ Hoever moet de paal geplaatst worden van de achterste tuinomheining, zodat de klimop van bovenaf geen kans krijgt om de omheining te raken ?
    4/ Wanneer zetten we best de klimop ?
    5/ Moet er op de houten paal een klim-op-systeem voorzien worden ?
    6/ Op hoeveel tijd geraakt klimop tot boven ?
    7/ Kan klimop een ‘kruin’ maken rond de piramide ?

    Benieuwd of zo’n levend kunstwerk mogelijk is.

    Met natuur-groeten,
    Rene

    1. Beste Rene,

      Wat een leuk idee om een piramide boom te maken, zal hieronder je vragen beantwoorden.

      De vragen:
      1/ Welk soort klimop is geschikt, die klimt en niet kruipt? Hedera helix “Woerner” of Hedera helix “Hibernica” zijn beide geschikt. Elke soort hedera klimt en kruipt.
      2/ Hoe hoog mag de paal zijn om toch nog gemakkelijk klimop te snoeien? Met een gewone keukentrap is 250 cm hoog nog goed te knippen.
      3/ Hoever moet de paal geplaatst worden van de achterste tuinomheining, zodat de klimop van bovenaf geen kans krijgt om de omheining te raken? dat hangt in principe af van hoe vaak je gaat knippen maar ik zou circa 60 tot 80 cm aanhouden.
      4/ Wanneer zetten we best de klimop? klimop planten worden in pot gekweekt en kunnen het gehele jaar worden geplant (wel af en toe water geven als het lang droog is)
      5/ Moet er op de houten paal een klim-op-systeem voorzien worden? er is geen systeem nodig maar in het begin dien je de gevormde scheuten vast te binden aan de paal, als de klimop begint te groeien dan zal deze vanzelf langs de paal omhoog groeien. Op de vorm van de piramide kan je eventueel gaas bevestigen waar je de eerste scheuten aan vast kan binden.
      6/ Op hoeveel tijd geraakt klimop tot boven? dat ligt aan de grote van de plant waar je mee begint. Met een standaard maat van ca. 80 cm hoogte zal het veel langer duren als wanneer je een groter formaat koopt van 125/150 cm hoog, dan kan het in 2 a 3 seizoenen tot bovenaan vol zitten.
      7/ Kan klimop een ‘kruin’ maken rond de piramide? de eerste vorm ontstaat door de scheuten die je aan de basis bevestigd, de frequentie van snoeien bepaalt of die vorm erin blijft of dat het geheel wat wolliger word. Kort snoeien tot de vorm in maart (na de vorstperiode) is het beste dan kan de klimop uitgroeien, bloeien en bes dragen.

      Misschien is het ook wel leuk om een nestkast te integreren, lijkt mij een ideale plek voor een vogelhuisje.

      Succes met je groene kunstwerk.

      Met groene groet, Geral Overbeek

  23. Beste Geral,

    Bedankt voor de heel interessante uitleg om ons op weg te helpen onze klimop piramide boom te maken.

    Feitelijk ben ik de belangrijkste vraag vergeten stellen:
    waar we momenteel wonen, groeit een mooie grote klimop, langs onze tuinomheining, die ieder jaar bloeit en bessen g/heeft.

    Vermits het jaren duurt voor een klimop plantje bloeit, dachten we om van deze (oude) klimop, aan onze tuinomheining, stekken te gebruiken voor onze klimop piramide boom in onze nieuwe tuin, zodat die snel in bloei gaat (wijzelf zijn trouwens ook niet meer van de jongste).

    Is dat mogelijk ?

    En, zo ja, graven we dan onderaan een wortel met takje uit, die we tegen onze klimop piramide paal ingraven en vast binden, of hoe doe je dat ?

    Met natuur-groeten,

    Rene

    1. Beste Rene,

      Een klimop gaat vanzelf bloeien als deze boven de 2 meter groeit. Een volwassen klimop uitgraven valt niet mee en geeft meestal een flinke terugslag in de groei.
      Mijn advies zou zijn om een aantal hedera’s te kopen die al zeker 2 meter hoog zijn, dan heb je het snelste resultaat. Heb eventueel wel een adres voor een goed plantencentrum.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  24. Beste Rene,

    Wij hebben een woning gekocht met in de tuin een oude woning van 1675.
    Deze is door de jaren heen stevig overwoekerd met klimop.
    Op sommige plaatsen is de stam wel 15 cm dik.
    Er is dus zeer veel klimop met aanzienlijke stammen aanwezig)
    Omdat renovatie zich opdringt zijn we begonnen met alle stammen en stengels onderaan door de kappen/ zagen, maar de klimop blijft na een volle maand blaken van gezondheid.
    Moeten we geduld hebben? en hoelang? want de werken bieden zich binnen enkele maanden al aan.( +-3maanden)
    De voeg is een oude kalkvoeg en op de meeste plekken zit deze stevig in de voeg geworteld.
    Hoe verwijderen we best deze Hedera ?

    Hartelijke groeten,

    Michael

    1. Beste Rene,

      Een oude klimop kan na het afzagen van de stam soms wel een jaar lang groen blijven door de reserves die er nog in de stammen zit. Als de voeg slecht en poreus is dan kan de klimop er wel ingroeien en schade veroorzaken. Normaal gesproken groeit de klimop tegen de muur en kan het totaal geen kwaad.

      De takken kan je het beste verwijderen door met een spade of schoffel tussen de muur en de stammen te steken (zwaar werk). Soms zit het behoorlijk vast maar soms komt een heel stuk ineens los als je een begin hebt en er aan trekt. Zijn de voegen slecht dan kan je hier en daar wel wat voegwerk los trekken.

      Er word nog wel eens vertelt dat de klimop met zijn wortels de muur aantast. Dat is niet waar, de klimop gebruikt hechtwortels om zich vast te houden en deze groeien op elk oppervlak van hout of steen. De schade ontstaat pas als de klimop ergens tussen kan groeien en er geen onderhoud plaats vind. De jonge stengels kunnen nog geen kwaad maar in de loop der tijd worden de stengels geleidelijk aan dikker en kunnen veel kracht uit oefenen. Als het voegwerk goed is en de scheuten kunnen niet tussen het houtwerk groeien dan is er niets aan de hand. Jaarlijks deze plekken controleren en vrij knippen is het enige werk.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  25. Hallo Geral,

    Recentelijk zijn wij verhuist naar een woning met in de achtertuin 2 prachtige,volwassen klimop heggen als scheiding tussen de buren. Probleem is dat het lijkt om 1 gigantische plant te gaan, die dwars door ons terras (iig) 1 dikke wortel heeft lopen. Deze wortel duwt op verschillende plekken de klinkers omhoog. We vragen ons nu af hoe we dit kunnen oplossen. We willen de heggen niet doodmaken, maar wat kunnen we met de wortel doen? Is het normaal voor een klimop om 1 ‘levenslijn’ te hebben, of zal het verwijderen van deze wortel opgevangen worden door andere wortels? Kunnen we de wortel wellicht in de lengte doorsnijden om hem op die manier platter te maken, of zal hij dit niet overleven?

    Mvg,

    Claudia

    1. Beste Claudia,

      Er zijn een aantal mogelijkheden:
      1. het terras ophogen zodat er geen bobbel meer is door de wortel, op termijn kan de wortel wel weer dikker worden.
      2. de wortel vrij maken en doorzagen op de rand van het terras.

      Als de klimop al zou oud is zal deze op diverse plaatsen wortels hebben die het wel over kunnen nemen. Overlangs doorsnijden geeft dermate veel schade dat je de wortel net zo goed weg kan halen.
      De beste periode is eind september – begin oktober dan is de wortelactiviteit het hoogst en zal de klimop het snelst herstellen en nieuwe wortels maken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  26. Hallo Geral,

    Als erfscheiding zijn we gaaswerk waar we nieuwe klimop tegenaan gaan planten. Aan beide zijden zit een opsluitband en de plant heeft zo’n 30 cm grond ertussen. We gaan potgrond toevoegen en de laag eronder is klei. Nu loopt het afschot van de betegelde tuin van de buren richting de afscheiding met klimop. Gaat dit een probleem vormen bij veel regenval in het najaar? Hoe zorgen we dat de plant dan niet verdrinkt?

    1. Beste mw. Van Eijk,

      Ik zou geen potgrond gebruiken omdat potgrond turf bevat wat slecht water opneemt als het droog is en turf word uit natuurgebieden gehaald die daardoor worden vernield.
      Het is beter om gemengde tuingrond te nemen en daar per 3 zakken tuingrond 1 zak cocoscompost door te mengen. Cocoscompost houdt ook nog eens beter vocht vast en de planten wortelen er perfect in.

      Graaf een sleuf van minimaal 50 cm diep en meng een deel van de uitgegraven grond met het grond-compost mengsel. Hierdoor wordt de overgang geleidelijker van tuingrond naar klei.

      Door de betonband iets hoger te zetten (dan de stenen van het terras)aan de kant van de buren loopt niet al het water direct in het plantvak.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Wat een mooie adviezen over de klimop! Heb er veel van opgestoken. Maar toch nog één vraag. Ik heb langs het hekwerk met de buren in mei klimop geplant. Die waren al best hoog en de scheuten gangen nu al weer halverwege omlaag. Wat is beter: bovenaan (1.80 meter) afknippen of ook omlaag door het gaas leiden en afknippen als ze weer beneden zijn?

        1. Beste Froukje,

          Het kan beiden, de lange scheuten kan je door het gaas/hekwerk vlechten of afknippen. In het voorjaar kan je de klimop eventueel met de heggenschaar kort knippen omdat de plant in deze periode weer snel uitgroeit.
          In de zomer kan je de lange groeischeuten nog een keer afknippen of door het hekwerk vlechten om het sneller vol te krijgen.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  27. Beste,

    Ik heb hedra in pot staan ( hangplant) echter heb ik nu al 3 nieuwe gekocht omdat deze afstierven vanaf de wortel ( lees : droogt uit). Ik geef ze gewoon water en sproei ze regelmatig af, maar op een of Andere manier blijven ze dood gaan… Ook de nieuwe die ik gekocht heb hebben hier last van. Wat doe ik fout? Ben een jaar geleden verhuist en had op de oude woning ook hedra ( deze waren niet kapot te krijgen) nu hou ik ze niet levend.
    Heeft het met locatie te maken?

    Ik ben radeloos. Ik hou van dit soort planten ( mooi degelijk en zuurstofrijk)

    Way te doen? Bedankt

    1. Beste Chris,

      Een plek in de schaduw of halfschaduw is voor klimop wel het beste, zeker in pot droogt de grond sneller uit en heeft de klimop het moeilijk in de volle grond.
      Wat ook kan meespelen is de grond waar de klimop in groeit. Bij kwekers wordt soms potgrond gebruikt met een hoog percentage turf hier groeien de wortels goed in maar dan moet je het wel constant vochtig houden. Als potgrond eenmaal is uitgedroogd neemt het bijna geen water meer op, dit noemen wij irreversibel.
      dan kan je gieten wat je wil maar dan loopt het water gewoon langs de grond de pot weer uit.

      Als je een nieuwe plant koopt maak dan de wortelkluit een beetje los en begin met een laag kleikorrels onderin de pot. Vul de pot verder met cocospotgrond of cocoscompost, dit is een luchtige grondsoort die goed water vast houdt.

      Af en toe wat vloeibare biologische plantenmest dan moet de hedera goed gaan groeien.

      Vond je deze tips waardevol en kan je ermee aan de slag? laat het ons weten door een korte reactie, een review op facebook of via email.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  28. Klimopliefhebber Liefstzondernaam

    Zo’n klimop ziet mooi en natuurlijk uit. Ik heb een oud bouwwerk (ca. 15 meter hoog); al tientallen jaren volledig ‘ingebakken; in klimop, die wellicht ook de buitenste stenen laag van de muren binnen gedrongen is. Daarnaast een oude boomgaard (ruw geschat 50 x 100 meter), waar de klimop alles overheerst en de bomen ‘overspoeld’ hebben. De dakgoten (ruim 10 x 10 meter) van een deel van mijn woonhuis zaten zó vol, dat het water niet meer afgevoerd werd en alle muren vochtig werden (kostte me onlangs ca. 2 mille om dat weg te halen). Alles binnen een bebouwde kom. Kortom een klimop eldorado hier. Puur natuur. En mooi, vind ik.

  29. Hallo,

    Ik heb een vraagje. Onze buren hebben op hun eigen grond een nieuwe schutting geplaatst. U willen wij graag tegen de oude schutting een klimop oid laten groeien. Maar zorgen wij het beste ervoor dat deze niet door de oude schutting heen groeit ? aan de bovenkant kunnen we natuurlijk snoeien maar tussen de 2 schuttingen dan niet meer.

    1. Beste Liselore,

      Klimplanten groeien op een gegeven moment door de kleinste kiertjes. Om dit te voorkomen zou je een stevige folie (vijverfolie) of polyfelt wegendoek tegen de schutting kunnen plaatsen. Ook een stevige kunststof plaat werkt goed.
      De klimplant heeft in het begin wel extra steun nodig omdat de klimmer niet tegen het hout kan opgroeien.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  30. Op dit moment staat onze hedera in volle bloei.het is een lust voor het oog en hij zit dan ook vol met insecten. Nu viel mij op dat er heel veel dode en stervende insecten op de grond onder de hedera liggen.hoe kan dit.

    1. Beste Douwe,

      De Hedera is heel waardevol voor insecten aan het eind van het groeiseizoen. Ze kunnen nog even bijtanken voordat ze in winterslaap gaan.
      Dat er dode insecten liggen is meestal een natuurlijk proces. Van een volk blijven meestal alleen de koninginnen over die gaan overwinteren de overige bijen en hommels sterven voor de winter als hun taak er op zit. Ze halen dan nog net de Hedera om wat nectar te drinken maar zijn dan te uitgeput om weg te vliegen.

      Het zou (in theorie) ook kunnen dat er in de omgeving met een bestrijdingsmiddel is gespoten waardoor de insecten zijn vergiftigd.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  31. Hallo, ik heb een muur (gestapelde plantenbakken) als afscheiding bij een vijver. Nu wil ik bovenop hedera planten en dmv gaaspanelen naar beneden laten groeien. Geen klimop maar een klim-naar-beneden zeg maar. Muur bevindt zich op noorden

    Gaat dit werken denkt u?

    1. Beste Theo,

      Dat kan prima en de klimop gaat vanzelf naar beneden hangen. Vanuit de hangende scheuten kan de klimop soms wel opgaande scheuten vormen maar die kan je makkelijk een of twee keer per seizoen weg knippen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  32. willem van baarsen

    Hi Geral, geweldig zoveel informatie als er via deze vraagbaak vrijkomt! Ik zou je graag een vraag willen stellen over de intensiteit van de wortelgroei van de Hedera plant. Wij hebben een tennispark met veertien velden. De velden zijn omheind met hekken. Op de hoeken willen we graag Hedera begroeiing aanbrengen. Maar hoe zit het met de wortelgroei? Juist op die plekken komen de leidingen van besproeiing en hemelwaterafvoer samen. Voor het baanonderhoud essentieel. Gaat dat wel samen? Of groeien de wortels ver door?

    1. Beste Willem,

      Als er verschillende functies op één punt dicht bij elkaar komen is het zinvol om vooraf voorzieningen te treffen om ongewenste wortelgroei te voorkomen.
      Er zijn wel mogelijkheden om de wortelgroei te sturen zodat de wortels niet op ongewenste plaatsen gaan groeien, het is nooit precies te voorspellen waar wortels wel en niet gaan groeien. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de tijd.

      Voor een goed advies zou ik de situatie ter plekke moeten bekijken.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  33. Beste Geral,
    Wij hebben een aantal weken geleden hedera stekken geplaatst. meer water gegeven en speciale haagmestkorrels gegeven.
    Nu is het zo dat er veel gele bladeren inkomen en er veel blad uitvalt en loslaat wat kan dit zijn?

    1. Beste Diane,

      Ook groenblijvende planten laten in deze periode hun oude blad vallen. Geef bij langdurige droogte zeker een x per week water. Een bemesting met organische mest van ecostyle geeft de plant extra power bv. met hagenmest-van-ecostyle.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  34. Stefan Offenberg

    Goeiedag,

    Op dit moment voer ik een onderzoek uit waarbij wordt gekeken naar de vermindering van de kwaliteit van een groene wand met Hedera. De Hedera hangt in plantenbakken met een diepte en breedte van 50 cm. De lengte van de plantenbakken verschilt, maar met het het aantal planten per strekkende meter is rekening gehouden.

    Nu vroeg ik mij af of de diepte en breedte van de bakken voldoende doorwortelbare ruimte geeft voor de Hedera. Het lijkt er namelijk op dat de planten te groot zijn geworden (ongeveer 1,5 meter hoog) voor de bakken.

    Mijn vermoeden is dat het evenwicht niet goed is omdat er boven de grond teveel plantmateriaal is ten opzichte van wat er onder de grond is. Heeft u enig idee wat de minimale benodigde diepte en breedte is voor de wortelpartij van een volwassen Hedera plant van ongeveer 1,5 meter hoog?

    1. Beste Stefan,

      In principe is de hoeveelheid takken bovengronds in evenwicht met het aantal wortels in de grond. In een plantenbak is de wortelruimte kleiner en zal de groei van takken en blad in verhouding minder zijn dan in de volle grond. 50 x 50 cm is een redelijke omvang voor een haag van 150 cm hoog, groter is altijd beter.
      Omdat de wortelruimte hoe dan ook beperkt is moeten de omstandigheden zoveel mogelijk worden geoptimaliseerd. Zorg in ieder geval voor een duurzaam groeimedium, voldoende biologische voedingsstoffen en water.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  35. Dank voor de waardevolle info over Hedera. Ik blijf echter nog met een vraag zitten: Is een Hedera schadelijk voor een houten schuur? Mijn Hedera hecht zich aan onze houten schuur. Het is geïmpregneerd hout. Is dit nadelig voor de levensduur van het hout?

    1. Beste Erik,

      Het is niet schadelijk voor het hout, met een begroeiing van Hedera blijft het hout zelfs droger waardoor het minder snel kan rotten. Als de Hedera in kieren kan groeien dan kan er uiteindelijk wel schade ontstaan doordat de stengel langzaam dikker wordt, let ook op bij dakranden of dakgoten. Knip het jaarlijks vrij om schade te voorkomen.
      De hechtwortels hebben geen invloed op het hout maar laten wel sporen achter als ze eraf worden getrokken ook een verflaag kan beschadigen doordat de hechtwortels zo vast zitten en de verf meetrekken bij het verwijderen.

      Dat de hechtwortels zuur afscheiden of een voeg afbreken is onzin. De Hedera groeit in principe tegen de muur en houdt zich vast met de hechtwortels.

      Met groene groet, Geral Overbeek

  36. Onze 3 jaar geleden aangeplante Hedera heg wil maar niet groeien. Na veel bladuitval verschijnen er wel nieuwe blaadjes maar die raken niet volgroeid. Bodemonderzoek wees uit dat kalk en bemesting nodig is; volgens het advies was de PH waarde te laag waardoor de plant geen of te weinig voedingstoffen op kon nemen. Echter na strooien van kalkkorrels en (na 2 weken) bemesten met DCM Mix 2 en DCM PN Mix is het resultaat te verwaarlozen.

    Is het schadelijk om nogmaals te bemesten?

    1. Beste Jan,

      Wat niet uit een standaard bodemonderzoek naar voren komt is hoe gezond het bodemleven is. Besef ook dat natuurlijke systemen tijd kosten maar ook dat kunstmest het bodemleven juist kapot maakt.
      Het bodemleven kan je het beste optimaliseren door te zorgen voor voldoende organisch materiaal zoals compost en afgevallen blad. Organisch materiaal voedt het bodemleven en het bodemleven zet het om in voedingsstoffen waardoor de wortels beter groeien en de planten beter groeien. Tevens krijgt de plant door een gezond bodemleven ook meer weerstand tegen ziektes.

      Om het bodemleven op gang te helpen adviseren wij het gebruik van Biovin, dit is een organische bodemverbeteraar die gemaakt is van druivenresten.

      Het gebruik van kunstmest (van DCM) en bestrijdingsmiddelen is niet goed om te gebruiken zeker niet in combinatie met de Biovin van phc.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  37. Beste Geral,

    Ik was voor mijn toilet op zoek naar een plant die weinig licht nodig had. De Hedera die ik daar neergezet heb doet het vooralsnog prima en hij groeit als kool.
    Nu wil ik hem op een plank neer gaan zetten en het idee is opgekomen om de plant de leidingen op te leiden, om er zo een iets aantrekkelijkere ruimte te maken.
    Wat ik me afvraag is of dit schadelijk kan zijn voor de leidingen. Hij staat in een potje met een beperkte hoeveelheid licht, enig idee wat het risico is voor de leidingen?

    1. Beste Edo,

      De klimop planten die als kamerplant gebruikt worden hebben meestal geen hechtwortels, het kan dan ook geen kwaad als ze langs de leidingen groeien.
      Het is een fabel dat de klimop schadelijk is voor muren en leidingen, de plant groeit tegen het oppervlak en gebruikt eventueel hechtwortels om vast te houden aan de ondergrond. De enige “schade” is het achterblijven van die hechtwortels.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  38. Wij willen graag zoveel mogelijk bloemen en bessen in de klimop ivm insecten. Nu hebben we veel fel groene jonge loten maar ook een paar oudere hartvormige loten. Wat is uw advies wat betreft snoeien? Hoe bereiken we zoveel mogelijk bloei? Alles er af of juist alleen de jonge of oude loten?

    1. Beste Roos,

      Als de klimop boven de 150 a 200 cm komt dan komen er bloemen in, de bloemscheuten groeien meestal wat gedrongen en hebben een meer afgerond hartvormig blad. De lichte jonge scheuten zijn waarschijnlijk gewone groeischeuten die kan je er tussenuit knippen. De bloeischeuten groeien meestal bovenop maar kunnen ook soms aan de zijkant van een haag groeien.
      Ik knip in de zomer periode met de snoeischaar de lange hangende groeischeuten weg zodat de haag weer wat compacter is. De bloeitakken kan je het beste in het voorjaar afknippen en dan kan je eventueel de klimop met een heggenschaar helemaal kort knippen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Goedemorgen.
        We hebben 2 jaar geleden een hekwerk van gaas geplaatst met hedera. Nu gaan wij waarschijnlijk verhuizen dit jaar . Kunnen we het uitsteken en in zn geheel meenemen ? Of overleefd de hedera dat niet

        1. Beste Lisette,

          In theorie zou dat wel kunnen maar het hangt er van af hoeveel van de wortelkluit er uit komt.
          Heeft de plant veel lange wortels gemaakt die bij het verpoten verloren gaan dan kan de Hedera geheel of gedeeltelijk afsterven.
          Het blijft een risico maar omdat ze nog niet zo oud zijn zou ik het zeker proberen.
          Gebruik bij het opnieuw planten een ruime hoeveelheid cocoscompost zodat de plant snel weer nieuwe wortels maakt en geef regelmatig water zodat de wortels niet uitdrogen.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

  39. Beste

    We hadden een volle klimophaag die langs de omheining was gegroeid tot 2 meter hoog..
    Met stormweer is de omheining echter scheefgewaaid.
    Daarom hebben we eind oktober een nieuwe omheining laten zetten, maar eerst de klimop tot op een halve meter hoogte volledig afgezaagd (dus ook de dikke stammen doorgezaagd).
    De bedoeling is dat deze klimop teruggroeit op de nieuwe omheining.
    Denk je dat dit zal lukken?

    1. Beste Stijn,

      De klimop zal in het voorjaar of soms pas in de loop van de zomer opnieuw gaan uitlopen. Geef in een droog voorjaar af en toe water en wat organische mest.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Voor de hederaheg heeft een opbergbox gestaan. Op die plaats is hij helemaal kaal. Groeit dit weer aan als ik de box weg haal?

  40. Beste,

    Ik ben architect en wil een sterke soort klimop tegen gevels aan gaan laten groeien van een gebouw als decoratie. Al dan niet begeleid met begeleiding tegen de gevel in de vorm van gaas of iets dergelijks.

    Mijn vraag is:
    1. Tot hoe hoog kan klimop groeien als het in de grond geplant is?
    2. Tot hoe hoog kan klimop groeien als het in een bak geplant is, en hoe diep dient die bak dan te zijn?
    3. Hoe diep gaan de wortels van klimop als het zo hoog gaat als bij het antwoord op vraag 1 & 2?
    4. Wat is de klimop die je vaak ziet verkleuren in de verschillende jaargetijden naar geel, goudbruin?

    Uitkijken naar uw reactie,
    Daan

    1. Beste Daan,

      Sorry voor mijn late reactie maar hierbij alsnog mijn antwoorden.

      1. Vanuit de vaste grond zou een klimop plant wel 6 tot 8 meter hoog kunnen groeien.
      2. De bak zou minimaal 30 of liever nog 40 cm diep moeten zijn en ca. 30 cm breed, de klimop zal dan 3 tot hooguit 5 meter hoog groeien.
      3. De diepte van een klimop in bak zou liefst 40 cm diep moeten zijn in de volle grond een worteldiepte van 40 tot 50 cm.
      4. Hedera helix “Hibernica” of Hedera helix “Woernerii” zijn het meest geschikt voor hagen en muurbegroeiing dit zijn groenblijvende soorten die niet verkleuren naar geel of bruin.

      De jonge groeitoppen zijn lichtgroen en het oudere blad donkergroen.
      Geel-bladige of bonte soorten zijn minder sterk en groeien ook minder snel.

      De groei van de klimop in bovengenoemde toepassingen is ook afhankelijk van het groeimedium (grondsoort) bewatering en bemesting. Hoe beter de groeiomstandigheden hoe beter de groei.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  41. Steven Grobbink

    Goedemiddag beste Geral,

    Afgelopen november/begin december hebben wij kant en klare Hedera Woerner hagen geplaatst over een lengte van 7 meter als tuinafscheiding.
    Bij ontvangst van deze hagen waren ze mooi groen en vol van blad. Ze zijn een paar uur na ontvangst al in de grond geplaatst. De natuurlijke grond is hierbij gemengd met potgrond/tuinaarde. (nu lees ik net hierboven in alle reacties dat dat misschien niet de beste manier is…..?).

    Op dit moment vallen er wel eens wat blaadjes af of worden de blaadjes rood/bruin van kleur maar dat vinden we niet zo erg en blijkt normaal te zijn.
    Echter, een groot gedeelte van deze Hedera`s vertonen steeds meer bruine takken/wortels vanaf de onderzijde gezien, iets wat ze in het begin beslist niet hadden.

    Ik moet wel zeggen dat vanwege de afwatering van onze tuin er redelijk wat water richting de wortels stroomt tijdens een regenbui, dit wordt nog veranderd want we zijn nog met de tuin bezig.

    Kortom, is deze verkleuring van de wortels normaal en zo niet, valt er nog wat te redden met bijvoorbeeld bemesting of iets dergelijks of zijn we al te laat en gaan ze gewoon kapot?

    Ik hoop dat u een antwoord heeft.

    Met vriendelijke groet

    1. Beste Steven,

      klimop is op zich wel sterk maar als het lang met de wortels in het water of verzadigde bodem staat dan sterven de wortels af door zuurstofgebrek. Als het vochtprobleem niet is opgelost dan heeft bemesting ook geen effect.
      Om de wortelgroei weer aan de gang te krijgen is het noodzakelijk om het bodemleven te verbeteren, daarvoor gebruiken wij Biovin. Dit biologische product bevat al veel micro-organisme en activeert het bodemleven zodat de wortels alle gewenste voedingsstoffen te beschikking hebben.

      Het kan ook nog zijn dat de wortels worden aangevreten door de larve van de taxuskever, meer informatie hierover vindt je op de volgende pagina: nematoden

      https://www.tuincursus-online.nl/product/nematoden-tegen-taxuskever-larve-10m2/

      Met groene groet, Geral Overbeek.

    2. Beste Geral, wij hebben elke dag een heleboel zwarte korrels op de grond liggen onder de klimop. Wat kan dat eventueel zijn en wat kunnen we er tegen doen? Alvast bedankt voor je reactie.

      1. Beste Petra,

        Daar kan ik zo niet veel over zeggen, dat kan van alles zijn. Muizendrolletjes, van rupsen of van slakken. Het beste is op zoek gaan naar de dader, rupsen verstoppen zich vaak onder het blad en taxuskevers komen te voorschijn als het donker is. Leg wat kranten of een zijl onder de plant, wacht tot het goed donker is en neem een zaklamp mee. Schudt even flink aan de plant en als het taxuskevers zijn dan hoor je een harde tik als ze op de grond vallen.

        Tegen de taxuskevers en de larve zou je compost speciaal kunnen gebruiken.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  42. Beste Geral,

    Wij hebben een klimop als tuinafscheiding. Nu kwamen we erachter dat (voornamelijk bovenaan) aardig wat bladeren zwart verkleuren, alsof er vorstschade is. Kan dit gebeuren bij een hedera klimop? Enig idee wat dit kan zijn?

    Mvg.

    1. Beste Willi,

      Als de jonge toppen in het voorjaar afsterven dan kan dat komen door een late nachtvorst. De jonge toppen zijn nog zacht en kwetsbaar, de plant zal wel weer opnieuw uitlopen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  43. Erna de Wolff

    Beste Geral, wij hebben 2 jaar geleden met de buren een schutting (rek) geplaatst om daar klimop/heders te laten groeien. Dat ging erg goed tot er in 1 rek allemaal blaadjes dood gingen . De blaadjes worden eerst geel, dan bruine vlekken en verdorren vallen af. 1 rek is nu kaal. Takken lijken steeds meer dor en dood te worden. We zoeken wat er aan de hand kan zijn maar twijfelen: een schimmel? En zo ja, wat nu om te voorkomen dat de hele schutting aangetast gaat worden?

    1. Beste Erna,

      Is er misschien iets gebeurd waardoor de omstandigheden anders zijn:
      1. meer of minder water
      2. meer zon door snoei van bomen
      3. graafwerk bij de wortels

      Als de planten niet langdurig te nat hebben gestaan en in droge periodes wel af en toe water krijgen dan zou je Biovin kunnen proberen. Dit is een bodemverbeteraar die de plant meer weerstand geeft, dit is ook de enige manier om schimmelziektes te voorkomen.
      Meer info over Biovin

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Bedankt voor je reactie, we hebben Biovin vandaag besteld en gaan het proberen! Inmiddels kruipt het verder we hebben meer struiken die gele bladeren krijgen. Opvallend allen bij de lichtgroene bladeren, de donkergroene struiken doen het goed.

  44. Goeie dag. Ik heb 1600m2 tuin.Die wordt aan beide kanten belaagd door klimop. Ik ben een beetje hopeloos. Tot vorig jaat groeide er zeer veel mos overal. Ik laat nu het gras hoog groeien om bijen aan te trekken en ook de grond te vernieuwen stilaan. Achteraan in die tuin is er een soort van bossituatie met bosaardbeien en allerlei niet eetbare boskruiden. En daardoorheen dus klimop die sneller groeit dan wat dan ook. In het midden staan notelaars, essen, stilaan 3 a 4 eiken, erg oude fruitbomen ook en enkele jonkies. Prachtig om te zien. Vooraan in de tuin heb ik groenten staan en ook daar is de klimop de baas. Er zitten ook teken in en dat vind ik echt niet tof. De omgebing is een erg mooi natuurlijk gebied (Haute Marne) waar niet veel klimop te bespeuren valt. Ik haal regelmatig de scheuten weg maar… de sloebers groeien steeds maar aan. De éne buur maait zijn tuin zeer strikt. Tussen die buur en mijn tuin loopt een riviertje waar de klimop al lang overheerst en de stenen her en der letterlijk wegduwt. Ik laat er essen tegenaan groeien. Maar dat is het minste van mijn zorgen. Dat heeft tijd. De andere buur heeft alles laten verwilderen en dus ook de klimop en de bramen… Hoe kan ik in godsnaam de klimop, aan weerskanten, beperken of zelfs weghalen. Met dank voor een antwoord. Hoop doet leven.

    1. Beste Bie,

      Klimop kan behoorlijk groeien dus het handigste is om iets te bedenken waardoor het makkelijker bij te houden is. Je zou kunnen denken aan een barrière zoals een hoge plank of muur aan de zijde waar de klimop de tuin in komt. Een pad maken op de plek waar je het wilt tegenhouden zodat je regelmatig de klimop kan afknippen op het moment dat hij het pad wil oversteken.

      Dat de klimop steeds weer aangroeit daar kan je weinig aan veranderen, misschien is het nog een optie om met de buren te overleggen dat zij het aan hun kant minimaal 2 meter van de erfafscheiding weg halen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  45. Beste Geral,

    Vorig jaar in november hebben we een klimop geplant, deze groeit goed. Deze week heb ik gemerkt dat er aan de toppen van de klimop onder het jonge blad zwarte kleine beestjes zitten. Kan je hiervoor een product spuiten? Zo ja, naam ervan aub? Alvast heel erg bedank!

    1. Beste Sandy,

      Kleine zwarte beestjes is wel een hele globale omschrijving als je beseft dat er honderden soorten beestjes in de tuin voor kunnen komen.
      Is het blad plakkerig dan zou het bladluis kunnen zijn, dat komt wel vaker voor in de toppen van de klimop.

      Als je niets doet dan worden ze binnen een aantal weken opgeruimd door de natuurlijke vijanden. Denk daarbij aan lieveheersbeestjes, oorwormen, zweefvliegen, koolmezen en het winterkoningkje die allemaal dol zijn op bladluizen en die ze ook aan hun jongen geven.
      Je kan de luizen ook wegspuiten met de tuinslang, het bodemleven verbeteren waardoor de plant meer afweerstoffen kan maken of in het uiterste geval zou je Spruzit van Ecostyle kunnen gebruiken. Dit middel is wel biologisch afbreekbaar maar dood alle beestjes dus ook nuttige bijen en vlinders.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek

  46. Beste Geral,

    Ik heb een prachtige Hedera alleen nu wil het dat hij overal naartoe en op groeit. Is er een manier om de groei te begrenzen? Bijvoorbeeld dat de klimop niet over het raam groeit? Bij de ramen op de begane grond kan ik de Hedera handmatig terugbrengen. Alleen bij de andere verdiepingen is dat lastig omdat ik er ook met een trap niet bijkom. Tweemaal per jaar een stellage laten bouwen is ook kostbaar. Is er een manier om de groei daar lokaal te begrenzen? Alvast veel dank voor uw reactie.

    1. Beste Reshma,

      De enige manier is regelmatig terugsnoeien. Als de klimop te hoog groeit dan kan je ook de hoogte beperken zodat je er nog makkelijk bij kan komen.
      Zelf knip ik mijn klimop tegen de muur op 3 meter hoogte steeds af zodat ik het makkelijker kan bijhouden.

      Een wondermiddel is er helaas niet.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  47. Beste Gerald,
    Onlangs hebben wij hedera kant-en-klaar schuttinghagen laten plaatsen in onze tuin. De leverancier vertelden dat bij plaatsing de zwarte plastic of kunststof stroken rondom de wortels verwijderd zouden moeten worden. De hovenier die de hedera plaatste beweerde juist dit beter niet te doen, omdat de hederawortels dan alle kanten gaan uitlopen over de grond. Uiteindelijk hebben wij er mee ingestemd de zwarte stroken te laten zitten en de hele bak in de grond te plaatsen. Nu , na een paar weken zien we dat veel bladeren geel worden. Was het fout advies de zwarte kunststof bakken niet te verwijderen ? En hoe valt dit eventueel achteraf nog te herstellen. Graag uw oordeel. Bij voorbaat dank,

    1. Beste Antonio,

      De hovenier heeft een verkeerd advies gegeven. De Hedera kan niet groeien in de beperkte ruimte en is daardoor heel gevoelig voor droogte.
      In een periode van regen of bij regelmatig sproeien blijft het water juist in de kunststoffen zakken staan en gaan de wortels rotten door zuurstofgebrek.

      Het beste is om zo snel mogelijk het plastic te verwijderen zodat de wortels kunnen uitgroeien en de planten van voldoende vocht en voeding voorzien.
      Je zou rondom de grond kunnen weg scheppen en de folie kapot snijden en zoveel mogelijk verwijderen.

      De hovenier zou ik aanspreken op zijn verkeerde advies en een beroep doen op de garantie.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  48. Beste Geral,

    Ik heb op mijn balkon een bak met zelfwatergevend systeem en jawel, klimop. Ook twee andere klimmers maken het een groen wordend plaatje. Ik zie de lieveheersbeestjes af en toe al bezoeken. Ik heb een vraag die misschien wat afwijkt maar ik kom zo snel niet iets tegen online. Ik zat te denken om een eenvoudige bodembedekker te zaaien. Gras? (vet)Plantjes? Bloemetje? De grond droogt wat minder snel op, wat weer water scheelt, en het staat wat leuker. Is er iets wat je aan kan raden dat goed zou samengaan, iets dat niet teveel van de grondstoffen gebruikt en de klimop zou aantasten?
    Ideeën zijn welkom :) Alvast bedankt.

    Groet, R

    1. Beste Rob,

      Je zou kunnen denken aan zaad van vrouwenmantel (alchemilla), lavendel of kattenkruid (nepeta).
      Het is ook mogelijk om wat te mengen en dan afwachten welke soort het sterkste is.
      Zaden zijn te bestellen bij bv. de cruydthoeck

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Beste Geral,
        Wij hebben een schutting van ongeveer 2,80 m (draadmatten met daartussen hardhouten palen) welke flink is begroeid met hedera. Deze schutting is nu de afscheiding tussen de parkeerplaats en de tuin. Omdat we de parkeerplaats bij onze tuin willen gaan betrekken zouden we de schutting willen verplaatsen naar de erfgrens met de buren. Mijn vraag is; is een schutting welke begroeid is met hedera te verplaatsen? Of zal de hedera dit niet overleven? Hoe zouden we dit het beste kunnen aanpakken?

        1. Beste Wietske,

          Het is afhankelijk van de wijze van wortelgroei of de Hedera goed over te zetten is. Zijn er een paar grote diep wortelende penwortels dan kan je die lastig er uit krijgen. Zijn de wortels wat fijner en vertakt dan is de kans van slagen veel groter. Het is een kwestie van proberen en in het ergste geval moet je een paar nieuwe Hedera planten erbij zetten.
          Steek rondom de plant zeker 40 cm van de hoofdstam de wortels met een scherpe spade los. Zet het geheel op de nieuwe plek en gebruik royaal cocoscompost rondom de wortels en vul het verder aan met de tuingrond zodat de plant weer even diep komt te staan.
          Na het planten en daarna elke week een paar gieters water erbij zodat de grond goed vochtig blijft.

          Doe dit verplanten in februari of begin maart (als het niet vriest) zodat de planten nieuwe wortels kunnen maken voordat ze in april mei weer gaan uitlopen.

          Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  49. Hallo, ik heb een vraag, mijn tuin grenst aan gemeentegrond die compleet bedekt staat met klimop en nu ook mijn tuin begint te overwoekeren. De klimop verwijderen is geen doen voor mij (het is nl best een groot oppervlak), dus ik bedacht om hem te combineren met een bloeiende bodembedekker. Ik ben alleen niet van het snoeien (ik heb megagrote tuin en kom daar helaas allemaal niet aan toe).
    Welke bodembedekker zou u adviseren? Ik zou het liefst eentje die zo lang mogelijk bloeit (bv vanaf april/mei tm augustus en waar ik niet hoef te snoeien.

    1. Beste Kirsten,

      Om de klimop tegen te houden zou je op de scheiding een plank kunnen plaatsen zodat de klimop niet zo makkelijk de tuin in kan groeien.
      Een beplanting zonder enig onderhoud dat bestaat niet. Je zal minimaal 1 x per jaar de beplanting moeten afknippen/ snoeien. Welk type bodembedekker geschikt is hangt af van de hoeveelheid zon en de grondsoort.
      Geranium-soorten, Alchemilla mollis (vrouwenmantel) of Waldsteinia ternata zijn sterke bodembedekkers. Persicaria amplexicaule is een wat hogere vaste plant maar heeft wel een vochthoudende bodem nodig bloeitijd van mei tot oktober. Callamintha nepeta nepeta is een plant voor de volle zon op een droge grond en bloeit van juni tot oktober.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  50. Wat kan ik doen met de gesnoeide takken van klimop (er zitten ook nog bessen aan) – het is telkens ook een heel grote stapel? Ik kan ze op een hoop gooien in een wat wilder gedeelte van de tuin onder sparren, maar ik ben bang dat ze daar terug gaan groeien, en eerlijk gezegd vind ik dat we al genoeg klimop en snoeiwerk hebben… Hakselen met een kleine hakselaar is niet evident…

    1. Beste Ingrid,

      Als je de takken eerst in de zon goed laat indrogen en er daarna een takkenhoop van maakt dan lopen ze niet meer uit.
      Af en toe de hoop omzetten voorkomt ook dat de takken wortel kunnen maken.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

        1. Beste Geral
          Ik heb eind september vorig jaar hedera woerner
          Aangeplant ..planten in potten direct van de kweker 80 tot 100cm.
          Mooie volle groene planten .

          2 maanden na de aanplant begonnen de planten te verkleuren naar roodachtig bruin…ook de stengels zijn rood.

          Het is vanaf oktober tot aan vandaag zeer nat geweest dus ik heb ze geen water meer hoeven te geven.

          Mijn vraag aan jou is …komt dit nog goed ?
          Ik zie nog steeds geen groene blaadjes of uitlopers verschijnen.

          Hebben deze planten misschien teveel water kou en wind gehad?

          De blaadjes hangen ook met de onderzijde naar boven zeg maar.

          Graag jou reactie
          Mvg Ron

          1. Beste Ron,

            Het is nog vroeg in het seizoen dus je kan er nu nog niets over zeggen. Wacht nog even tot eind april dan begint de klimop waarschijnlijk wel uit te lopen.
            Jonge planten kunnen ook wel eens last hebben van de vorst.
            Ik zou het dus nog even afwachten.

            Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  51. Beste Ron, we hebben een huis gekocht met een gigantische lange klimop haag, die te dik stond.
    Enkele maanden geleden het eerste deel, flink terug gesnoeid, geen probleem, ondertussen staan daar opnieuw al lange scheuten aan.
    Een maand geleden hetzelfde gedaan met een tweede stuk. Nu liggen er, aan het 2e gesnoeide deel, heel veel gele takjes van ongeveer 10 – 15 cm op de grond, zonder blad. Dat hadden we bij de eerste snoeibeurt niet. Er komen wel nieuwe scheuten aan, maar die zijn nog heel klein. Is dat iets om ongerust over te zijn?

    1. Beste Marc,

      Mijn naam is Geral.’
      De klimop kan je het beste kort snoeien vroeg in het voorjaar. Dan heeft de plant de meeste power om weer opnieuw uit te lopen. Doe je dat later in het jaar dan is de reactie minder dus dat is niet bijzonder.
      Een klimop laat meestal het gehele blad vallen dus weet zo ook niet waar die takjes vandaan komen. ik zou me niet ongerust maken en je kan eventueel met bewolkt weer de lange scheuten in de zomer of in het najaar weer wat afknippen zodat de plant beter gaat vertakken en de haag weer mooi vol wordt.
      Knip vervolgens de haag ieder jaar in model dan is de klap minder groot en blijft de plant mooi.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  52. Maaike de Boer

    Beste Geral,

    Wij hebben in mei een schutting laten plaatsen met gaaspanelen en de hovenier heeft hedera ingevlochten (ca 60-80 cm hoog). Sindsdien is de hedera nauwelijks gegroeid (de meeste groei is helemaal onderaan bij de aarde, daar zien we nieuwe scheuten). En bovendien groeien de scheuten die al ingevlochten zijn met een scherpe bocht omlaag ipv omhoog. Is dit normaal voor een jonge klimplant hedera of heeft de hovenier een verkeerde soort ingeplant?

    1. Beste Maaike,

      De hedera begint vaak wat traag met groeien, dat er onderin al groei begint te komen is een goed teken.
      Heb nog even geduld dan komt het wel goed.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  53. Beste Geral,
    Bij mijn schuurtje in de achtertuin heb ik een stukje van 3 x 1,5 m dat begroeid is met hedera. De hedera klimt ook op tegen de muur van het schuurtje. Ik wil dat stukje gaan inrichten als kruidentuintje. Hedera er uit dus, maar een strook van de begroeiing tegen de muur mag van mij blijven, een kale muur lijkt mij zo saai. Mijn vraag: kan dat, zal de overblijvende strook hedera bij de muur niet binnen de kortste keren het kruidentuintje gaan overwoekeren?

    1. Beste Dirpla,

      De klimop zal ook over de bodem wel weer uitgroeien, het zal dus wel nodig zijn om het 2 tot 3 keer per jaar de kruipende scheuten weg te halen.
      Je zou ook een plank of rand er tussen kunnen plaatsen en de grond voor de nieuwe tuin iets hoger brengen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  54. Een groot deel van onze Hedera Arboscens laat plotseling alle blaadjes vallen en de uiteinden van de takken sterven af. Ook gedeeltes van de bast laten los over de gehele plant. Sommige (kleinere) gedeeltes blijven echter weer groen en vormen momenteel bloemen. We hebben reeds Pokon Beuken en Hagen mest gegeven maar tot nu toe geen resultaat.

    Wat is hier het probleem?

    1. Beste Wil,

      Bladval duid meestal op droogte of vraat aan de wortels. Je zou kunnen kijken of je door voorzichtig wat grond weg te halen beestjes/ larven tegen komt.
      Verder is het voor de algemene weerstand van de plant beter om hoogwaardige organische mest te gebruiken van bv Ecostyle. Mest van pokon is geheel of gedeeltelijk kunstmest en dat is slecht voor het bodemleven.
      Het bodemleven optimaliseren met compost of Biovin zorgt er voor dat er een beter natuurlijk evenwicht ontstaat in de bodem en de plant beter bestand is tegen ziektes en plagen.

      In droge periodes eens per week een flinke gieter water kan ook geen kwaad. Onder de plant kan het soms heel droog worden omdat het regenwater via het blad wegvloeit.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  55. Geral,
    Kan je Hedera hakselen en als bodembedekker laten liggen af gaat dit kleine scheutjes trekken.
    Ondertussen nogal gaan verwoekeren achter in de tuin en wil deze weg voordat deze bij de buren beland.
    Welke hakselaar gebruiken?

    1. Beste Tom,

      Hedera kan je het beste goed fijn hakselen omdat stukjes klimoptak weer wortel kunnen vormen. Regelmatig de snippers doorharken voorkomt de wortelvorming.
      Er zijn diverse soorten hakselaars te huur, informeer bij het verhuurbedrijf welke machine geschikt is.
      Eliet hakselaars zijn er in diverse maten en uitvoeringen en is een betrouwbaar merk.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  56. Beste Geral, wij willen 2 terrassen van elkaar scheiden middels een hederahaag. Is een breedte van 30cm voldoende voor de wortels? En hoe diep zou ik wortelbegrenzer moeten aanbrengen zodat de wortels niet de kans krijgen onder te terrassen te gaan groeien?

    1. Beste Eefje,

      Voor een hederahaag zou ik minimaal een 50 cm brede strook grond vrij houden. De wortelbegrenzer zou ik ook 50 cm diep in graven.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  57. Beste Geral,

    Ik heb 3 nieuwe hederaplanten in een bak staan op mijn balkon. Ze groeien goed tegen een raster aan, krijgen veel licht en voldoende water.

    Nu is de hedera bijna aan de bovenkant van het raster en wordt daar erg (te?) vol (kleine bladeren), alleen onderaan is het nu heel kaal.

    Kan ik de hedera het beste snoeien aan de bovenkant, of kan ik hem beter terugleiden naar beneden, zodat ook de onderkant bedenkt wordt? Groeit het van boven naar beneden nog?

    1. Beste Ralph,

      Dat is wel het karakter van klimplanten, ze groeien altijd omhoog naar het licht toe. Bovenaan kan je het rustig snoeien als het teveel wordt en je kan eventueel een lange scheut naar onderaan leiden om het daar weer wat op te vullen met jong blad.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Beste,

        Ik heb een schutting als klimop..
        Nu wist ik niet dat na zoveel jaar er bloemetjes in komen die heel veel wespen enz aantrekt. Ik ben erg bang van wespen en het krioelt ervan. En het is een doorgang dus moet erlangs.. Ze vliegen ook in mijn tuin. Nu wil ik het aan de zijkanten weg hebben (alleen bovenop, zodat ze daar blijven). Zou de zijkant weggeknipt kunnen worden nu? Of gaat de hele schutting dan “dood”? En hoe snel komen de bloemetjes weer terug aan de zijkant? Groetjes, Linda

        1. Beste Linda,

          De klimop gaat bloeien als deze boven de 2 meter uit groeit, dus bovenaan de schutting. Normaal bloeit de klimop pas in oktober of november en is een belangrijke plant voor de bijen omdat dit de laatste voedselbron is voordat de bijen en hommels in winterslaap gaan. Er kunnen ook wel wat wespen op af komen maar er zijn ook veel zweefvliegen en bijen die op wespen lijken.
          Je kan zonder probleem wat laag hangende takken (voorzichtig) weg knippen waar je hinder van hebt, de overige takken zou je in het vroege voorjaar weg kunnen knippen als er geen wespen meer op zitten.

          Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

  58. Beste Geral,
    Wij hebben een prachtige Klimop tegen de scheudingsmuur met de buren. Zij willen verbouwen en daarom dat muurtje vervangen. Is er een manier om de klimop te behouden en weer tegen de nieuwe muur terug te zetten?

    Vriendelijke groet
    Gerton

    1. Beste Gerton,

      Dat is zeker mogelijk om de klimop te sparen. Probeer de klimop voorzichtig los te maken van de muur, ik doe het wel eens door een spade langs de muur de schrapen en zo de klimop van boven naar beneden voorzichtig los maken.
      Ondersteun de takken eventueel om te voorkomen dat de plant helemaal naar voren valt.
      Er kunnen wat takken beschadigen maar die kan je later nog weg halen als je ziet dat ze dood zijn gegaan.
      Iets makkelijker is door de klimop op ca. 100 cm van de grond af te knippen, dan behoud je de plant maar duurt het wel een paar seizoenen voordat de muur weer geheel begroeid is.

      Succes en met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  59. We hebben een pup die alles eet, ook planten. Onze hedera heeft trossen zwarte bessen. Daar kan de hond niet bij (pergola), maar vallen die bessen op een gegeven moment op de grond?

    1. Beste Eveline,

      Het zou kunnen dat de bessen er op een gegeven moment afvallen als ze helemaal rijp zijn. Het kan ook gebeuren dat de vogels ze er af pikken maar af en toe een bes laten vallen.
      Je kan ook af en toe even schudden om te kijken of ze er al af vallen. Bij twijfel kan je de bessen er aan de voorkant vanaf knippen.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  60. Beste Geral,
    Wij gaan de tuin aanpakken en zou jouw advies erg waarderen :-)

    Als eerste gaan we 30 stuks Ierse Hedera van 175cm hoog planten en deze tegen gaaspanelen laten groeien. Nu zit er in de grond op 10-20 cm diepte puin. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de hedera hier geen last van krijgt?

    Als tweede gaan we een deel van de tuin her betegelen waarbij een boog van hedera zal worden omringd door tegels. De klimop is 40×40 cm en deze is al tegen de schuur en het dak is opgegroeid. Hoeveel ruimte moet ik vrijlaten van tegels voor de klimop? En kan ik deze grond bedekken met houtschors?

    1. Beste Marlies,

      Als de klimopplanten maar 10 tot 20 cm grond hebben om in te wortelen dan geef ik je weinig kans dat de planten goed groeien.
      De wortelruimte zal minimaal 40 cm diep (de wortelkluit van de plant is waarschijnlijk al 30 cm hoog) en zal minimaal 40 cm breed moeten zijn. De planten kunnen niet voldoende vocht en voeding opnemen uit een dun laagje grond.
      Voor voldoende wortelruimte zou ik zeker 40 tot 50 cm vrij houden van tegels. Afdekken met boomschors is geen probleem en zal de grond langer vochtig houden.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven