kleur in de wintertuin bij tuincursus online

Kleur in de Wintertuin

Meer kleur in de wintertuin dat wil toch iedereen?

Denk jij dat het mogelijk is om meer kleur in de wintertuin te krijgen. Door de juiste planten te kiezen is er het gehele jaar kleur, ook in jou tuin is dat mogelijk.

mijn tuingeheim afbeelding rozenbottel met sneeuw

Rozenbottel met sneeuw.

Voorbeelden van kleur in de wintertuin

De meeste bloemen verschijnen tussen mei en september in de tuin. Maar dat wil niet zeggen dat er in de overige maanden geen planten in jou tuin kunnen bloeien. 

Door het kiezen van de juiste planten op de juiste plaats is het zeker mogelijk om jaarrond bloeiende planten in je tuin te hebben. Er is echt meer als alleen het winterviooltje….

In het late najaar bloeit nog lang de Liriope muscarii met de opvallende witte of dieppaarse aren, ook blijft deze lage vaste plant met zijn grasachtige blad in de winter groen.

Een andere opvallende plant die niet zo heel vaak gebruikt word is de boscyclaam. Dit is eigenlijk een bolgewas, wat nadat je deze knol eenmaal geplant hebt, ieder jaar trouw weer in bloei komt en in het late najaar (Cyclamen hederifolium) of heel vroeg in het jaar (Cyclamen coum) de tuin kleur geeft.

Er zijn ook enkele heesters die soms pas in december of januari gaan bloeien als de meeste planten in winterrust zijn.
Bijvoorbeeld de groenblijvende Mahonia media “Hivernant” met zijn geurende gele aren die vaak al in november beginnen en blijven bloeien tot maart – april. Ook prachtig met rijp of sneeuw.

Of de Viburnum bodnantense “Dawn” die ook al in december zijn roze toeven laat zien die rijkelijk over de heester verdeeld zijn als vrolijke bollen die stralen in de winterzon.

Een zeldzame soort die ook al in januari begint te bloeien is de Chimonanthus praecox, de fijne bloemen hebben wel wat weg van de toverhazelaar maar zijn heel zacht geel met een vleugje oranje.

Onder de bomen is er een doorbloeier die niet van ophouden weet de Prunus subhirthella “Autumnallis”.
Een boom met een parapluvormige kroon die al in november begint te bloeien met zachtroze trossen kleine bloemen. Niet zo uitbundig als de voorjaarsbloeiende sierkersen maar hij gaat de hele winter door tot in april.

Alleen als het vriest stopt de bloei even om na de vorst weer onvermoeibaar door te gaan.

Zou je meer willen leren over het gebruik van beplanting in de tuin? Dan is de cursus Beplantingsplan tekenen zeker aan te raden.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven