gronddoek onder de verharding tuincursus online

Helpt gronddoek tegen onkruid?

Tuinvraag : Helpt gronddoek om onkruidgroei te voorkomen?

Er zijn veel tegenstrijdige berichten over het gebruik van gronddoek of wegendoek onder de bestrating om onkruidgroei te voorkomen op de bestrating. De bestrating moet worden opgehoogd en ik twijfel of het zinvol is om gronddoek onder het zand aan te brengen.

Antwoord door tuinspecialist Geral Overbeek:

Ja en nee. Het gronddoek heeft diverse kwaliteiten. Wat veel gebruikt wordt is geweven doek, waar bijvoorbeeld kweek en riet gewoon doorheen groeien. Wegendoek zoals Polyfelt is veel fijner en dichter van structuur en laat dus veel minder door, zoals puntige kweekwortels. Gronddoek werkt in principe wel tegen wortel-onkruiden van onderaf.. Distel, kweek, zuring, brandnetel, haagwinde, zevenblad, paardenbloem, enz

Bekijk via de volgende link de youtube video die ik gemaakt heb: grootste fabel over gronddoek

Worteldoek helpt dus niet voor alle andere onkruiden. Tussen de voegen van bestrating (bijvoorbeeld gras of veldkers)gaat onkruid groeien wat zich door middel van fijn zaad verspreid en gaat groeien als er een voedingsbodem en voldoende vocht aanwezig is. Het doek onder de bestrating helpt dus totaal niet voor onkruid wat van bovenaf komt, het is dus een fabel dat dit gronddoek alle onkruidgroei tussen de stenen voorkomt..

Waar is gronddoek dan wel goed voor

  •  Gronddoek is heel goed om materialen gescheiden te houden. Tussen het zandbed en de tuingrond vormt gronddoek een laag zodat het zand en de grond niet door elkaar gemengd kunnen worden waardoor de bestrating sneller kan verzakken.
  • Goed doorlatend gronddoek kan ook het wegspoelen van zand (door regenwater) voorkomen. Het water gaat wel door het gronddoek heen maar het zand niet.
  • Gronddoek kan op zachte gronden gebruikt worden om de druk (van het zandbed onder de bestrating) te verdelen waardoor het minder snel verzakt.
  • Diep wortelend onkruid kan tegengehouden worden met een laag gronddoek.
  • Onder grind of boomschors kan gronddoek er voor zorgen dat het minder snel vervuilt.
  • Gronddoek kan voorkomen dat molshopen omhoog komen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek

6 gedachten over “Helpt gronddoek tegen onkruid?”

  1. Daarnaast verteert het gronddoek op lange termijn ook en het gaat kapot. Ook weghalen is vaak lastig als er wortels doorheen groeien. Er blijft dan kunststof in de bodem achter en dat is slecht voor het milieu. Zo min mogelijk gebruiken dus!

    1. Beste Renske,

      Het weghalen is zeker heel vervelend dat weet ik ook uit eigen ervaring. Vaak voldoet het ook niet echt en dan is het alleen maar lelijk om te zien. Het geweven gronddoek houdt ook niet alles tegen want kweek, riet en bamboe groeien er gewoon doorheen. Wegendoek zoals Polyfelt heeft een veel fijnere vezel en voldoet vaak veel beter en is ook nog beter water doorlatend. Ook kunststof in het milieu moeten we zoveel mogelijk voorkomen.

        1. Beste Bart,

          Dat maakt niet zoveel uit welke polyfelt je gebruikt, de dunste kwaliteit is voor het gebruik in de tuin wel sterk genoeg.

          Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek.

    1. Beste Mieke,

      Door het worteldoek zal het gras wel verstikken en afsterven. Haal je het doek weer weg dan kan het weer snel terug komen.
      Dat kan doordat het gras vanuit de wortel weer opnieuw gaat uitgroeien of omdat het afgestorven materiaal een goede voedingsbodem is voor zaden (zoals graszaden) die door de lucht zweven en op een vochtig en voedzame plek tussen de voegen van de stenen weer gaan groeien.
      Wil je het definitief weg hebben dan moet je de bestrating goed schoon houden door regelmatig te vegen, jonge onkruiden eventueel bestrijden met kokend water (waterkoker of afgietwater aardappels).
      Een andere optie is de voegen vullen met een bestratingsvoegmortel zodat je harde voegen hebt waar geen vuil in kan komen en onkruid geen kans heeft.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven