Tuinvraag : Helpt gronddoek om onkruidgroei te voorkomen?

Er zijn veel tegenstrijdige berichten over het gebruik van gronddoek of wegendoek onder de bestrating om onkruidgroei te voorkomen op de bestrating. De bestrating moet worden opgehoogd en ik twijfel of het zinvol is om gronddoek onder het zand aan te brengen.

 

Antwoord door tuinspecialist Geral Overbeek:

Ja en nee. Het gronddoek heeft diverse kwaliteiten. Wat veel gebruikt wordt is geweven doek, waar bijvoorbeeld kweek en riet gewoon doorheen groeien. Wegendoek zoals Polyfelt is veel fijner en dichter van structuur en laat dus veel minder door, zoals puntige kweekwortels. Gronddoek werkt in principe wel tegen wortel-onkruiden van onderaf.. Distel, kweek, zuring, brandnetel, haagwinde, zevenblad, paardenbloem, enz

Bekijk via de volgende link de youtube video die ik gemaakt heb: grootste fabel over gronddoek

Worteldoek helpt dus niet voor alle andere onkruiden. Tussen de voegen van bestrating (bijvoorbeeld gras of veldkers)gaat onkruid groeien wat zich door middel van fijn zaad verspreid en gaat groeien als er een voedingsbodem en voldoende vocht aanwezig is. Het doek onder de bestrating helpt dus totaal niet voor onkruid wat van bovenaf komt, het is dus een fabel dat dit gronddoek alle onkruidgroei tussen de stenen voorkomt..

 

 

Waar is gronddoek dan wel goed voor

  • ¬†Gronddoek is heel goed om materialen gescheiden te houden. Tussen het zandbed en de tuingrond vormt gronddoek een laag zodat het zand en de grond niet door elkaar gemengd kunnen worden waardoor de bestrating sneller kan verzakken.
  • Goed doorlatend gronddoek kan ook het wegspoelen van zand (door regenwater) voorkomen. Het water gaat wel door het gronddoek heen maar het zand niet.
  • Gronddoek kan op zachte gronden gebruikt worden om de druk (van het zandbed onder de bestrating) te verdelen waardoor het minder snel verzakt.
  • Diep wortelend onkruid kan tegengehouden worden met een laag gronddoek.
  • Onder grind of boomschors kan gronddoek er voor zorgen dat het minder snel vervuilt.
  • Gronddoek kan voorkomen dat molshopen omhoog komen.

 

Met groene groet, Geral Overbeek