De grootste fabel over tuinaanleg die nog steeds vertelt wordt.

Ik laat je graag zien wat de grootste fabel is over tuinaanleg. Helaas gaan er nog al wat fabels en misverstanden rond die ik wil rechtzetten. Niemand heeft er wat aan om op het verkeerde been gezet te worden. De grootste fabel over tuinaanleg is dat gronddoek onder de bestrating het onkruid zou tegenhouden. Dit is de grootste onzin omdat het onkruid wat op de verharding groeit van boven komt.

 

Bekijk eerst even deze video dan word al veel duidelijk

 

 

Ik zal het je uitleggen

Onkruid op de verharding ontstaat doordat er fijne zaden tussen de voegen van de bestrating waaien of spoelen (met regen). Als het zaad vocht en een voedingsbodem vind tussen de straatstenen dan gaan de zaden kiemen en groeit er onkruid.

Onkruiden die zich makkelijk uitzaaien zijn: Paardenbloem, grassen, veldkers, varkensgras, melkdistel, brandnetel, rode hoornklaver en wilgenroosje. Dus het onkruid komt van boven en heeft dat gronddoek onder de bestrating dus totaal geen nut.

“Waar is dat gronddoek of wegendoek dan wel goed voor?”

Het enige onkruid wat gronddoek zou kunnen tegenhouden zijn wortelonkruiden die diep in de grond zitten. Denk aan bijvoorbeeld akkerdistel, paardenbloem of ridderzuring.

Gronddoek zorgt er wel voor dat de materialen gescheiden blijven en dat zand niet kan wegspoelen in de ondergrond. Ook houdt wegendoek het cunet (onderbaan verharding) bij elkaar en zorgt voor een drukverdeling op zachte gronden zoals veengrond.

In de praktijk werkt echt wegendoek (bv Polyfelt) beter dan het veel gebruikte gronddoek van geweven stroken (bv Mypex). Wegendoek is een soort viltachtig vlies wat beter waterdoorlatend is en veel fijner waardoor wortelonkruiden er moeilijker doorheen kunnen groeien.

 

Hoe voorkom je dan onkruidgroei tussen de voegen van bestrating

1. De bestrating goed schoon houden door regelmatig te vegen.
2. Bij de aanleg van de verharding eerst een puinlaag aanbrengen.
3. Zorgen voor een goede afwatering (afschot of goot).
4. Eventueel kiezen voor een bestratingsvoegmortel.
5. Bestratingsmateriaal van grote afmeting kiezen (minder voegen).
6. Voorkom het morsen van grond of tuinaarde op de verharding (voedingsbodem).

Heb je nog Tuinvragen of twijfel je over de fabels die mensen vertellen over tuinieren? Laat het ons weten door ons je Tuinvraag te sturen en we nemen alle onduidelijkheid snel voor je weg.

Veel tuinplezier en met groene groet, Geral Overbeek.