Wanneer is tuinhout echt duurzaam

Duurzaam tuinhout kiezen is nog niet zo eenvoudig, kies je voor hardhout, behandeld hout of Europees hardhout soorten zoals douglashout. Hout is een sfeervol materiaal wat de tuin een bijzonder karakter en een warme uitstraling geeft.

Behandeld of verduurzaamd hout verliest in de loop van der tijd het verduurzamingsmiddel wat het milieu vervuilt. Hardhout komt uit tropische bossen die daarvoor soms massaal gekapt worden en het moet lang op transport. De beste oplossing is Europees hardhout zoals eik, kastanje, douglas of acacia. Dit zijn houtsoorten die zelfs zonder verduurzaming lang meegaan.

douglashout tuincursus-online

 

Wat is douglashout?

Douglashout is een houtsoort afkomstig uit Noordwest-Europa en staat bekend om zijn gunstige eigenschappen, zoals haar hoge duurzaamheid en robuustheid. Door deze eigenschappen is het douglashout voor diverse toepassingen in de tuin geschikt. Van palen tot planken en deuren.

Ons douglashout draagt het PEFC® en FSC® keurmerk, waardoor wij bijdragen aan verantwoord bosbeheer. Duurzaamheid en milieubewustheid spelen tegenwoordig een belangrijke rol in onze samenleving. Het gebruik van douglashout is daarom erg belangrijk. Douglashout is een zeer stevige naaldhoutsoort, waardoor impregneren overbodig is om het hout goed te laten blijven (in tegenstelling tot bijvoorbeeld vurenhout). Douglashout is daarom ook erg voordelig is en heeft een mooie uitstraling die goed past in iedere tuin.

Door de toenemende interesse in douglashout is de beschikbaarheid de afgelopen jaren toegenomen. In enkele grote bosgebieden in Noordwest-Europa is de douglasspar in grote hoeveelheden aangeplant. Ook in Nederland ligt de focus bij het Staatsbosheer op douglashout. Nederland wil steeds meer gebruik gaan maken van haar eigen hout en de douglasspar is daarvan een mooi voorbeeld.

Douglashout komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar het Orgeon Pine wordt genoemd. Het douglashout in Europa is door het verschil in klimaat niet meer vergelijkbaar met het Orgeon Pine uit Noord-Amerika. Door het Europese klimaat heeft het Europese douglashout een grovere houtstructuur. Douglashout wordt al ruim 150 jaar aangeplant in Europa en is in grote hoeveelheden terug te vinden in de bossen van Frankrijk en Duitsland.

 

Met groene groet, De Tuinadviseur. (gastblog)