Bladluis Onder de Duim Houden

Wil je weten wat bladluizen doen en hoe je ze makkelijk onder de duim houdt?

De bladluis zuigt de plantensappen uit de plant waardoor de plant verzwakt en beschadigd. Vaak zal het blad gaan krullen door de aantasting en voelt ook plakkerig aan door de afscheiding van de bladluis.

lieveheersbeestje en larve tuincursus online
Natuurlijke vijanden van de bladluis.

Wat doet een bladluis:

Een bladluis heeft verschillende soorten, de meest voorkomende zijn de groene bladluis, zwarte luis, bloedluis, wolluis en dopluis. Doordat de luis zich heel snel kan voortplanten (ook ongeslachtelijk) zal de plant in een korte tijd geheel bedekt worden.

Een bespuiting moet daarom een aantal malen worden herhaald voor een goed resultaat. Iedere plant kan door luis worden aangetast, vaak is de plant verzwakt of staat niet op een ideale standplaats waardoor de plant eerder belaagd wordt. Het probleem ontstaat vaak door een verstoring van het bodemleven waardoor de wortels minder goed groeien en niet de juiste voedingsstoffen en antistoffen kunnen opnemen.

Bij rozen worden vaak de jonge knoppen en bladeren in het voorjaar belaagd. Ook zijn er planten die gevoeliger zijn voor bladluis dan andere planten, bijvoorbeeld lindebomen, lupine en boeren jasmijn.

Een schimmel die het gevolg is van een aantasting van bladluis is roetdauw. Deze schimmel lijkt op zwart poeder en komt alleen voor op het plakkerige blad wat de bladluis achterlaat. Mieren zijn ook vaak te vinden bij bladluizen, zij maken gebruik van het zoete sap wat de bladluis uitscheidt. Dit wordt melken van de luis genoemd.

Natuurlijke vijanden in je tuin helpen mee

Luizen worden ook weer gegeten door lieveheersbeestjes en ook mezen zijn gek op bladluis. Het is dus aan te raden om deze luizeneters te lokken en te koesteren. Mezen houden van gevarieerde begroeiing en gebruiken ook graag een nestkast voor het uitbroeden van nog meer mezen.

Het lieveheersbeestje eet graag bladluis maar het is vooral de larve van het lieveheersbeestje wat de meeste luizen verorbert. Deze kleine beestjes verblijven graag in een natuurlijk beplante tuin, ook een tuin met veel schuilplekjes en bijvoorbeeld een takkenwal waar ze in de winter kunnen schuilen.

Over het algemeen heb je het meeste last van bladluizen in het voorjaar. De jonge knoppen en bladpunten worden direct belaagd door de luis. Tegen de zomer zijn de natuurlijke vijanden op volle sterkte en word de aantasting meestal snel minder.

Bladluizen bestrijden, effectief en milieuvriendelijk

Om de schade te beperken is het aan te raden om met een milieuvriendelijk middel de bladluizen te bestrijden. Bijvoorbeeld Ecostyle heeft een diervriendelijk
middel “Spruzit” wat de bladluizen aantasting in de hand houdt. Van Ecostyle kan je ook “Plantschoon” gebruiken dit is puur biologisch. Bij tuincentra zijn ook kant-en klare spuitflessen te verkrijgen die u direct kunt gebruiken.

Gebruik zeker geen agressieve (giftige)middelen en spuitbussen met drijfgassen, deze bevatten vaak stoffen die ook indirect bijen en hommels doden en dat is vast niet je bedoeling? Let ook op met de biologische producten want het dood alle insecten ook de nuttige. Spuit dus zo voorzichtig mogelijk zodat je alleen de bladluizen raakt.

  • Behandel de plant zeker niet in de volle zon maar bij voorkeur s’morgens vroeg of in de avond.
  • De behandeling om de 3 tot 5 dagen herhalen en bij voorkeur met droog weer.
  • Waarom zo snel achter elkaar? Als de zichtbare luizen zijn bestreden dan blijven er vaak nog eitjes achter die na een aantal dagen uitkomen en dan
    beginnen ze weer met baren en vreten.
  • Wat ook werkt om bladluizen op afstand te houden is het planten van bijvoorbeeld Lavendel of Allium–soorten in de beurt van een gevoelige plant.
  • Bladluizen houden niet van de kruidige geur en gaan liever een andere plant belagen.
  • In een natuurlijke tuin zijn er meer natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en oorwormen.

Handige tip voor wol- en dopluis

Als je wolluis en dopluis direct bespuit zal het weinig of geen effect hebben door de beschermlaag die ze om zich heen hebben. Spuit de plant daarom eerst met water nat met een zachte nevelspuit, ook de onderkant van het blad waar de luizen meestal zitten. Wacht een aantal minuten en spuit dan met Plantschoon of Spruzit van Ecostyle op de luizen.

Door het water word de beschermlaag week en kan het bestrijdingsmiddel beter zijn werk doen.

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen onder dit bericht invullen.
  • Wil je liever een persoonlijk advies over het natuurvriendelijk inrichten van de tuin? Maak dan een afspraak voor een Online Adviesgesprek.

Met groene groet, Geral Overbeek

38 gedachten over “Bladluis Onder de Duim Houden”

  1. Beste Geral,
    Sinds ik twee jaar geleden verhuisd ben naar een huis met tuin, kom ik insecten tegen die ik nooit eerder had gezien! Bovenaan deze pagina zie ik een plaatje van een lieveheersbeestje en daarnaast nog een insect (larve?), die ik veel in mijn hibiscus heb. Al twee jaar zitten deze lange zwarte beestjes in mijn voortuin in het voorjaar, ik word er gek van. Daarnaast heb ik in deze boom in het voorjaar ook ieder jaar veel zwarte luis. Ik wil zo graag weten waar deze beesten vandaan komen, zijn ze schadelijk, ligt het aan de ouderdom van de boom misschien (rond de 12 jaar oud), moet ik de hibiscus uit de tuin weg halen? Of komen ze overgewaaid uit de gemeentebomen misschien? Ik hoor er verder weinig mensen in mijn straat over klagen. Helpt tegen het bestrijden van luis ook het plakken van dubbelzijdig tape op de stam van de boom (de mieren lopen ook af en aan)?
    Daarnaast had ik prachtige viooltjes in bakken, en ineens zaten in de knoppen van de viooltjes honderden kleine bruinige balletjes of eitjes (die ik overigens ook had in mijn viooltjes toen ik twee hoog in een apartement woonde), ik vraag me al tijden af, wat is dat? Ik heb er geen foto van, heb wat gegoogled op internet, maar kan het niet vinden; zouden dit eitjes van de taxuskever kunnen zijn (die heb ik nl. in de achtertuin).

    Tuinieren blijkt helemaal niet altijd een feest als je telkens ongedierte hebt!
    Groet,
    Barbara

    1. Rosa van giel

      Beste , mijn jasmijnplant heeft roetdauw. Heb hem bespoten met eco vriendelijke spray tegen luizen. Nu vallen de bladeren af en worden geel. Moet ik hem snoeien ? Alvast bedankt.

      1. Beste Rosa,

        Je bedoelt waarschijnlijk de luizenspray van Ecostyle?
        Het kan geen kwaad dat er wat bladeren afvallen. Het beste moment om de plant te bespuiten is in de vroege ochtend of later in de avond. Overdag in de zon kan het blad verbranden door de nevel.
        Eventueel iets terugsnoeien zou kunnen om het aangetaste blad te verwijderen.

        Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      2. Mijn moeder van 86 had hiervoor een boerenmiddel. Zij liet een paar sigaretten weken 2 dagen in 0,5l water. Het bruine bocht deed ze in een sproeifles en bespoot elk blaadje. Ik heb dit nu ook gedaan. Schijnt inderdaad te werken!

        1. Beste Viviane,

          De nicotine in de sigaretten is giftig voor bladluizen en andere beestjes. Deze stof zit ook in sommige chemische bestrijdingsmiddelen. Gebruik het met mate. Ook een water met munt of knoflook werkt goed tegen bladluis.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    2. Barbara, die beestjes rechts op de afbeelding zijn de larven van lieveheersbeestjes. Die zijn juist bijzonder nuttig voor je tuin! Lekker laten zitten dus, kunnen geen kwaad.

  2. Beste Barbara,

    Als je veel larve van het lieverheersbeestje op je planten ziet is dat een goed teken want die eten gigantisch veel bladluis. Het zou kunnen dat ze van de gemeentebomen komen, bijvoorbeeld lindebomen hebben ook vaak luis en daar komen ze op af.

    De mieren helpen de bladluis door ze te verplaatsen naar de beste
    plaats op de plant en vervolgens word de luis “gemolken” de mieren
    zijn dol op de zoete afscheiding van de luis.
    Het aanbrengen van een kleefband kan goed werken om te voorkomen
    dat de mieren je plant in wandelen, de luizen bespuiten met “Plantschoon”
    kan natuurlijk ook.

    Ja in een tuin zitten nu eenmaal beestjes dat hoort ook zo. Als het aantal
    maar in evenwicht is…..mieren en lieveheersbeestjes zijn toch nuttig.

    Als de Hibiscus slecht groeit kan dat meerdere oorzaken hebben, ouderdom,
    droogte of een te kalkrijke grond.
    Vooral tijdens de bloei kunnen ze wel wat extra water gebruiken.

    Wat betreft de bruine balletjes dan zou ik echt een foto moeten zien.
    Eitjes van de taxuskever zitten meestal ondergronds.
    Meer over de taxuskever vind je in een artikel ook hier op deze
    website.

    Heb je nog meer tuinvragen stel ze gerust.

    Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. De larven van het inheemse tweestippig lieveheersbeestje eet tot wel 150! bladluizen per dag en is dus de ideale 100% biologische bestrijding van bladluizen. Als volwassen lievheersbeestje eten ze ca. 90 bladluizen per dag.
    Iedereen kent het lieveheersbeestje, maar bijna niemand weet hoe de larve ervan eruit ziet. Dat is wel eens jammer voor het lieveheersbeestje omdat de larven er niet helemaal vriendelijk uitzien worden ze vaak als ongedierte beschouwd terwijl ze dat dus juist niet zijn.

    1. Helemaal waar, zo zijn er in de natuur wel meer griezels
      die heel nuttig zijn. Ieder organisme is in de kringloop wel
      ergens nuttig voor.
      Je moet het maar weten… daarom ben ik voorstander van
      biologische of natuurlijke oplossingen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  4. Hoe kom ik aan de lieveheers beestjes. Ik heb namelijk luis in mijn jasmijn. Ik probeer het op een natuurvriendelijke manier weg te krijgen. Hier ben ik al drie jaar mee bezig. Dit jaar al bij de eerste luis de takjes verwijderd maar helaas zitten ze er nog in. Zit er nu over te denken om de struik er uit te halen wat ik jammer vindt omdat hij zo mooi bloeit. Wie heeft hier een oplossing voor om de luis te bestrijden ?

    1. Beste Jennie,
      Bladluis is lastig te bestrijden omdat ze constant
      eitjes leggen. Als je de luizen bestrijdt komen na
      een paar dagen de eitjes uit en begint het weer opnieuw.

      Wat goed werkt is Spruzit van Ecostyle, spuit de plant
      van onderaan in en ga zo naar boven, daarna nogmaals
      de bovenkant van het blad bespuiten. Dus niet alleen
      waar je de luis ziet.

      Spruzit is te bestellen in onze webshop klik op de volgende
      link om naar de infopagina te gaan:
      https://www.gardenspecials4u.nl/spruzit

      De behandeling steeds na een week weer herhalen.
      De lieveheersbeestjes komen vanzelf als er voldoende
      te eten is, helaas komen ze pas wat later in het voorjaar.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

    2. je kunt in tuincentra van Dcm een doosje larve van het lieveheersbeestje 20m2 kopen. bon bewaren zelf bestellen en ophalen in t tuincentrum zie naturapy dcm. zo bestrijd je ze op natuurlijk effectieve wijze. gr paul

      1. Beste Paul,

        De larve van het lieveheersbeestje is een goede natuurlijke bestrijder van bladluis. Informeer wel of het om inheemse lieveheersbeestjes gaat. Er worden in de handel ook buitenlandse lieveheersbeestjes toegepast die de inheemse soort verdringen, dat is een effect wat we liever niet hebben. Exoten (zoals geimporteerde beestjes genoemd worden) overleven soms ook de winter niet terwijl de inheemse beter aangepast zijn aan ons klimaat.

        Het is nog beter om je tuin geschikt te maken voor de lieveheersbeestjes zodat ze in jouw omgeving kunnen overleven en overwinteren.

        De lieveheersbeestjes uitzetten is beter dan gif spuiten maar er zijn wel wat aandachtspunten.

        Met groene groet, Geral Overbeek.

    1. Beste Lieve,

      Ik hoop dat je de bladluizen in jouw tuin met de bovenstaande tips
      in bedwang gaat krijgen. Het middel Spruzit is eventueel te bestellen
      in onze webshop http://www.gardenspecials4u.nl

      Wat ook kan helpen is de planten bemesten met organische mest en
      micro organisme zodat de planten meer weerstand hebben.

      Heb je nog vragen laat het gerust weten ..

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  5. Marian Verheijen

    Dag,kun je spruzit ook op de blauwe bes gebruiken?
    Op de blaadjes zitten n.l bubbeltjes en het wordt op sommige
    Blaadjes roestbruin, ze staan in de zure grond(turf) vermengd met rhodondenderongrond en op een lichte plek.

    Met vriendelijke groet,
    Marian Verheijen

  6. Ik heb al geruime tijd bladluizen in mijn planten op de vensterbank en elke keer gooi ik (heel zonde) de planten maar weg, omdat ze helemaal doodgaan door de virussen die de bladluizen injecteren, vervolgens maak ik mijn bloempotten schoon met heet water en afwasmiddel en neem ik mijn vensterbank af met een sopje Toch blijven de luizen op wonderbaarlijke wijze terugkomen, terwijl ik gewoon alles weggegooid en schoongemaakt heb. Snapt iemand waarom? Kan het zijn dat er hier en daar toch een eitje is blijven liggen en dat hij pas na twee weken uitkomt? Ik heb namelijk de laatste keer bijna 2 weken gewacht voordat ik nieuwe planten kocht en nu zitter er alweer bladluizen in…..

    1. Beste Matina,

      Bladluizen zijn een teken van onbalans en zwakte bij de plant. Als een plant bij gunstige omstandigheden groeit dan heeft deze een natuurlijke afweer tegen ziektes en plagen zoals bladluizen. Veel problemen ontstaan in de bodem door een gebrek aan voedingsstoffen, bodemleven of zuurstof.

      Is de grond te nat of staat de plant in de volle zon terwijl het een schaduwplant is dan verzwakt de plant en wordt vatbaar voor plagen. Bij de bestrijding van bladluizen is het zinvol om de behandeling steeds te herhalen omdat de luizen dood gaan door de behandeling maar de eitjes komen na 5 tot 8 dagen alweer uit. Bladluizen doen niets anders dan eten en eitjes leggen.

      Misschien kan je me meer vertellen over de omstandigheden en welke planten je gebruikt dan kan ik een gerichter advies geven, mail eventueel een aantal foto’s.

      We hebben ook essentiële oliën getest wat prima blijkt te werken om bladluizen op een biologische manier te bestrijden. Wil je meer weten dan kan je dat vinden op de volgende website: https://www.gardenspecials4u.nl/c-292212/plantenextracten-van-etherische-olien.

      Heb je nog vragen laat het ons gerust weten we helpen je met plezier op weg.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. Remi van Beekum

    Er zijn ook aanbieders die een deel van bovenstaande natuurlijke middelen tegen bladluis, zoals knoflook, uien en kruiden, hebben gecombineerd in een potje. Bijvoorbeeld Pireco. Die laatste heb ik getest. Naast een enorme knoflookstank werkt het wel, al zijn de luizen niet volledig vertrokken. Hier heb ik mijn bevindingen opgeschreven. Hopelijk een nuttige aanvulling! https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/bladluis-bestrijden-pirecos-natuurlijk-kruidenmengsel-werkt

    1. Beste Remi,

      Wat een goede tip, ik heb het eens gebruikt bij een appartementencomplex waar bijna paniek uitbrak omdat de buren dachten dat er een gaslek was.
      Het scheelt als je een half uurtje na behandelen de planten afspuit met water dan blijft de lucht meer in de grond zitten in plaats van in de lucht.

      Je moet er wel wat voor over hebben om geen gif te gebruiken maar chemische middelen ruiken ook niet bepaald lekker.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  8. Mike van Hove

    Beste Geral,

    In mijn voortuin op het noord oosten heb ik al jaren luis. Ik krijg het niet weg. Mijn buren hebben hier geen last van. Ook waait altijd alles in mijn voortuin, dus staat mijn tuin op de tocht. Welke (liefst eetbare) planten kan ik neerzetten om toch een beetje van mijn tuin te genieten? Ondertussen zijn alle planten al eens weggegooid (appelboom gerooid, pruimenboom verwijdert) en groet er alleen gras en oneetbare sieraardbeitjes die zijn komen aanwaaien. Ik hoop dat jij een oplossing hebt.

    met vriendelijke groet,
    Mike

    1. Beste Mike,

      De echte oorzaak van bladluis begint in de bodem. Als het bodemleven niet optimaal werkt krijgt de plant niet voldoende vocht en voedingsstoffen waardoor de groei achterblijft. Ook krijgt de plant dan niet de antistoffen om plagen af te weren. Zorg dus eerst voor een goede bodem en bodemleven door het gebruik van compost en bijvoorbeeld Biovin.

      De juiste plant op de juiste plaats maakt ook veel verschil. Als er weinig zon in de tuin komt dan kunnen zonliefhebbers het zwaar hebben. Rode bes, braam, framboos en rabarber zijn enkele planten die het in de schaduw goed doen.

      Om de luizen weg te laten vangen kan je potjes met stro op zijn kop ophangen, hier komen de oorwormen graag in schuilen en als dank eten ze veel bladluizen op. Verder kan je een takkenhoop of takkenwal maken voor de lieverheersbeestjes en insecten etende vogels zoals winterkoninkje en koolmees.

      De natuur heeft bijna altijd een duurzame oplossing voor handen al kost het soms iets meer tijd dan we gewend zijn.

      Succes en groene groet, Mijn Tuingeheim Team.

  9. Goedemiddag, ik heb een plant in de tuin ( naam ben ik vergeten ) en hij zit helemaal vol met zwarte luis. De plant hangt nu ook helemaal slap. Ik ben de luis op dit moment aan het bestrijden. Is de plant nog te redden? Is er nog iets aan te doen?

    1. Geral Overbeek

      Beste Monique,

      De vlier of Sambucus racemosa is gevoelig voor bladluis net als rozen en de boerenjasmijn. Je kunt de luizen verjagen met spruzit of een extract van munt. Dat is een lucht waar bladluizen niet van houden en op de vlucht gaan. Muntwater is eenvoudig te maken door een flinke hand muntscheuten in een emmer water te doen en dit 2 dagen laten staan (af en toe even doorroeren). Giet het na 2 dagen in een spuitfles en vernevel om de dag de plek waar de bladluizen zitten, vergeet de onderzijde van het blad niet.

      Nog makkelijker is het gebruik van essentiële olie van munt, dan hoef je alleen maar een aantal druppels in een liter water te doen en even schudden.

      Andere manieren zijn het aantrekken van natuurlijke vijanden zoals koolmezen of lieverheersbeestjes, meer kan je lezen in het volgende tuinblog: harde werkers in de tuin

      Nog beter is het om de weerstand van de plant te verbeteren. Dat kan je bereiken door goed voor het bodemleven te zorgen door geen gif en kunstmest te gebruiken. Laat zoveel mogelijk blad en plantenresten liggen zodat er een mulchlaag ontstaat met organisch materiaal, dit plantaardig laagje is de voeding voor het bodemleven. Het bodemleven zet al dat materiaal om in voedingsstoffen voor de plant waardoor deze ook meer weerstand krijgt tegen ziektes.

      Met andere woorden, laat de natuur het werk doen dan groeien je planten gezond en vitaal. Het kost wel wat tijd maar de vlier komt er wel weer bovenop.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  10. Hallo, mijn oleander wordt geteisterd door denk ik bladluis, maar ik kan het niet goed zien. De jonge blaadjes worden om elkaar heen gekruld met plakkerig spul ertussen. Ook de blaadjes zijn wat aangeknaagd. Wat kan dit zijn?

    1. Beste Marlies,

      Plakkerig is meestal bladluis maar knagen aan de bladeren is meestal een rups of taxuskever.
      Kijk of je wat kan vinden tussen de opgerolde blaadjes, ga eens kijken in het donker met een zaklamp of je de taxuskever (harde donkergrijze kever van ongeveer 1 cm groot) ziet lopen.

      Laat het me gerust weten dan help ik met een gerichte oplossing.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  11. Ik heb een hele grote oleander en hij deed het goed, maar sinds drie wekend heb allemaal lichtgrijs groen en gespikkeld. Wat is dat ??? kan iemand mij dat vertellen? Groet Klasrtje

    1. Beste Klaartje,

      Neem aan dat je bedoelt dat het blad verkleurt is met spikkels. Kan het op basis van deze gegevens niet echt bepalen maar ik vermoed dat er een beestje onder het blad zit. Bv spint of bladluis zuigt sappen uit het blad waardoor het blad kan verkleuren. Ook een tekort aan voedingsstoffen kan voor een bladverkleuring zorgen.

      Bekijk eerst of er beestjes onder het blad zitten of dat het plakkerig is. Laat het me gerust weten als je iets ontdekt hebt.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  12. Hallo,
    mijn mandarijnenboom (ca. 10 hoog) overwintert bij ca. 20 graden. Heeft alles wat een citrus nodig heeft w.b.licht (speciale lamp), pot, aarde, standplaats etc.
    Hij heeft volop gebloeid en vormt nu veel vruchtjes. Alles zover in orde. Maar ik vind blaadjes met een pikkerige substantie erop en die pikkerige stipjes zie ik ook op de vloer eromheen. De blaadjes neem ik af met een vochtige doek. Ik heb zowel aan de voor- en achterkant gekeken, maar vind geen enkele luis. Wel heel sporadisch een beetje wit poeder op een enkel blad op de bovenkant. Daar is het trouwens niet pikkerig.
    Wat kan dat zijn? Toch luis of doet de plant dat zelf?
    Alvast bedankt voor je antwoord.

    1. Beste Marie-José,

      Als de plant plakkerig aanvoelt is er vaak wel een beestje zoals de bladluis actief. Bijvoorbeeld dopluis kan ook op de takken zitten of een ander beestje wat in het blad zuigt maar zich verstopt in de oksels van het blad.
      Het komt ook wel eens voor dat de plant als reactie plantensap lekt wat veel suikers kan bevatten. Dat kan ook een natuurlijke reactie zijn om overtollige suikers of zouten kwijt te raken. 20 graden is wel aan de hoge kant, iets koeler zo rond de 10 graden is meestal beter.

      Heeft het blad wel een diepe groene kleur? of valt er regelmatig blad af?

      Je mag me ook wat foto’s sturen van de boven- en onderzijde van het blad, dan kan ik er misschien iets van zien.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  13. Hallo,

    Moet ik mijn beukenhaag eerst behandelen tegen bladluis en daarna snoeien. Of eerst snoeien en daarna sproeien.

    Vriendelijke groeten,
    Tine

  14. Hallo Geral,

    Onze in volle bloei staande oleander heeft sinds enkele weken allemaal witte puntjes boven op het blad, dat ook plakkerig aanvoelt, en na een tijdje geel wordt. Wat kan dit zijn, en is er wat aan te doen? Hij staat op het balkon van een appartementencomplex, nogal in de wind, en staat alleen ‘s ochtends in de zon tot ca. 13.00 uur ‘s middags.

    Vriendelijke groet,
    Willem

    1. Beste Willem,

      Als het blad plakkerig aanvoelt dan is dat een teken dat er bladluis of misschien wel dopluis op de plant zit.
      Dit is te behandelen met Spruzit van Ecostyle, voor een goed effect moet je de behandeling wel een aantal keer herhalen.

      Deze aantastingen krijg je meestal als de plant minder weerstand heeft en dat is weer te herleiden naar de wortelgroei.
      De plant in een grotere pot zetten, meer of minder water geven en ook regelmatig wat organische vloeibare mest kan de gezonde groei bevorderen.

      Ik hoop dat je met deze tips vooruit kan om nog lang te genieten van de oleander.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Arie Feenstra

        Beste Gerald,
        Ik lees ik jou verhaal over 2 bestrijdingsmiddelen tegen luis.
        Zijn deze beter dan groenezeep met spiritus en water? Of puur gemak?
        Daarnaast heb ik bijv de woldopluis uit mijn hortensia (zat er echt helemaal onder) verdwenen met een melk met water oplossing.
        Dit jaar helemaal vrij van woldopluis

        1. Beste Arie,

          Groene zeep en spiritus zijn niet echt milieuvriendelijk, dus die zou ik niet aanbevelen. Spruzit van Ecostyle is geheel afbreekbaar en werkt goed tegen verschillende soorten bladluis.
          Dopluis en wolluis kan je het beste eerst nat spuiten met water voordat je het middel er op spuit.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  15. Hans van Beek

    Ik heb een vlierstruik in een ronde pot. Ieder voorjaar komen er op de jonge scheuten dicht tegen elkaar aan zittende zwarte luizen die zorgen voor een kleverige afscheiding. Vanaf vorig jaar heb ik de remedie. Ik spuit niet maar vanaf de eerste uitloop inspecteer ik de vlier dagelijks en verwijder zodoende de eerste luizen met een kwastje. Binnen de kortste keren geven ze het op en blijft de vlier wat later in het seizoen luisvrij. De luizen komen niet op andere planten.
    Ik weet overigens niet of deze methode erg diervriendelijk is, maar spuiten lijkt mij dat ook niet. Kortom, als je luis-1 en luis-2 verwijdert ben je klaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven