landschappelijke bloementuin door Geral Overbeek

Biologische Tuinen Heel Natuurlijk

Hou jij van biologisch tuinieren?

De tuin zien we als natuur dicht bij huis, met bloemen, vruchten, vogels, vlinders en bijen. Daarom zijn biologische tuinen heel natuurlijk, we noemen het ook wel de levende tuin. De tuin is een ecosysteem op zich wat we beter kunnen voeden dan vergiftigen dan kan je optimaal genieten van het mooie buitenleven. Biologisch tuinieren is niet alleen beter voor het milieu en alle beestjes die in de tuin rondkruipen. Maar het is ook veel gezonder als je ook uit je eigen tuin wilt eten. Veel bessen, bladeren en zelfs bloemen zijn eetbaar.

landschappelijke bloementuin door Geral Overbeek
Landschappelijke bloementuin

 

Waarom zijn biologische tuinen beter

De tuin zien we als een natuurlijk systeem of ecosysteem, al die natuurlijke processen (de cirkel of life) zorgen ervoor dat alle onderdelen van de kringloop een bijdrage leveren aan een gezonde en leefbare tuin. Ik ga er dan wel vanuit dat de tuin rijkelijk is bedeeld met planten.

Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt ongemerkt heel veel leven geremd of zelfs vernietigd. Neem bijvoorbeeld kunstmest: zie kunstmest als een enkelvoudig en kunstmatig zout, dit zout strooi je over de grond (uitkijken dat de planten niet verbranden???) en door de regen of sproeien lost het op en zakt in de grond. De planten kunnen het makkelijk opnemen en geven snel een reactie, maar wat je niet ziet is dat het o zo kostbare bodemleven (schimmels, bacteriën en micro-organismen) door de kunstmest worden gedood.

“Wat maakt het uit dat dit bodemleven dood gaat” denk je misschien. Het bodemleven zorgt voor vertering en uitwisseling van voedingsstoffen op een natuurlijke manier die veel duurzamer is. Door de samenwerking met de wortels van alle planten, wortelen planten veel beter, zijn planten ook gezonder en weerbaarder tegen plantenziektes. Ook de bloei en vorming van vruchten is veel beter dan een kortstondig effect van kunstmest.

Met chemische bestrijdingsmiddelen werken dood niet alleen het plaagdier (bv de bladluis) maar indirect ook bijen, vlinders of andere nuttige dieren en bodemleven niet te vergeten. Dan heb ik het nog niet eens over de giftigheid voor huisdieren, kinderen en voor jezelf.

Waar moet ik op letten bij een biologische tuin

Probeer zoveel mogelijk natuurlijke en onbehandelde producten te gebruiken. Neem bijvoorbeeld onbehandeld eikenhout in plaats van geïmpregneerd grenen. Alle middelen die aan hout worden toegevoegd om het duurzamer te maken komen op den duur in de grond en het grondwater terecht. Met alle nare gevolgen van dien, dat wil je toch niet?

Kies voor biologische meststoffen en bestrijdingsmiddelen die misschien wat langzamer werken maar geen schadelijke bijwerkingen hebben en volledig afbreken in de natuur.

Wat ook een grote plus is, is dat biologische producten niet schadelijk zijn voor dieren en mensen. Dat geeft toch een veel beter gevoel dan de natuur tegenwerken met allerlei chemische producten.

Meer informatie over biologische producten kan je bekijken via de volgende link Natuurlijk Biologisch

In een biologisch verantwoorde tuin is ook meer om van te genieten, zo zijn er in een gezonde groene tuin veel meer insecten, vlinders, vogels en andere dieren die graag weer terugkomen als jouw tuin een natuurlijke groene oase is.

Zo heb ik zelf veel soorten vogels, kikkers, salamander, egel, vlinders, bijen, libelle, veldmuis, insecten en nog veel meer omdat mijn tuin beschutting geeft, puur is met afwisseling van afwisselend groen en water.

 

Veel tuinplezier en met groene groet, Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven