bestrating verzakt tuincursus online

Bestrating verzakt

De bestrating verzakt in mijn tuin wat kan ik daar aan doen? Is een veel gestelde vraag.

Bestrating verzakt meestal omdat de ondergrond niet stevig genoeg is of omdat er iets onder de bestrating is veranderd. Naar aanleiding van diverse vragen beschrijf ik in dit artikel een aantal oorzaken en wat je er aan kan doen om het te voorkomen.

bestrating verzakt en kiert tuincursus online

Oorzaken van verzakkende bestrating

  • Slappe ondergrond of bodemdaling bij voorbeeld bij veengrond
  • Onstabiele ondergrond zakt in na vorst
  • Regenwater spoelt het zand weg
  • Zand spoelt onder de fundering
  • Te zware belasting waardoor spoorvorming
  • Zandbed is te dun
  • Zandbed of cunet draineert niet voldoende

Waarom de bestrating verzakt

Bij een slappe ondergrond kan verharding makkelijk wegzakken, het pakket van zand en stenen heeft ook een behoorlijk gewicht wat op slappe veengrond makkelijk wegzakt. Wat ook nog wel eens voorkomt is verlaging van het grondwaterpeil waardoor de bodem in zijn geheel kan inzakken. Grondsoorten die veel vocht kunnen opnemen kunnen in vorstperiodes uit zetten en bij het ontdooien weer inzakken waardoor de bestrating ongelijk weg kan zakken.

Vaak wordt er onder de verharding alleen straatzand gebruikt dat blijft over het algemeen prima op zijn plaats liggen. Als er veel regenwater op of langs de verharding stroomt kan het water het zand makkelijk weg spoelen waardoor de verharding ineens wegzakt, dit ontstaat soms ook na een flinke hoosbui. Een andere oorzaak van stromend water is een lekkende regenpijp of afgebroken rioolbuis waardoor het zand in de afvoer kan wegspoelen.

Als de bodem in zijn geheel zakt komt het ook wel eens voor dat er ruimte onder de fundering van het huis ontstaat waardoor het zand in de kruipruimte kan spoelen of zakken. De bestrating zakt dan juist dicht bij het huis weg.

Verzakking kan ook ontstaan door piekbelasting en een onvoldoende verdichte basis. Dit komt vaak voor bij een oprit waar de wielen steeds over het zelfde deel van de bestrating gaan en er spoorvorming ontstaat. Bij een te lichte of vergeten kantopsluiting gaan de stenen makkelijk schuiven waardoor er kieren tussen de stenen ontstaan, dit zie je ook in bochten waar veel zijwaartse kracht op de stenen wordt uitgeoefend.

Is het zandbed te dun (minder dan 10 cm) dan kan de grond (die altijd werkt) omhoog komen waardoor de stenen ongelijk verzakken. Vaak zie je dan ook wormenhoopjes tussen de voegen van de bestrating doorkomen. Wormen kunnen geen voedsel vinden in een dikke zandlaag.

Ontwatering is zeer belangrijk bij een goed aangelegde bestrating zorg dus voor een flinke laag brekerzand of straatzand met onderop eventueel een laag gebroken puin. Hierdoor kan het water makkelijk wegzakken naar de ondergrond, kan er regenwater tijdelijk gebufferd worden en zal de bestrating minder snel opvriezen. Als de verharding vlot kan opdrogen heb je ook minder snel last van algen en mossen.

bestrating verzakt door lekke afvoer tuincursus online

Manieren om verzakking van de bestrating te voorkomen

  • Wegendoek onder het zandbed voorkomt ongelijkmatige verzakking
  • Verharding onder afschot aanleggen zodat het regenwater eraf kan lopen
  • Aansluiting regenpijp herstellen met meeschuivende pijp
  • Gronddoek langs fundering plaatsen zodat het zand er niet onder kan zakken
  • Dikke onderlaag van steenpuin voorkomt spoorvorming
  • Zandbed dient minimaal 15 cm dik te zijn
  • Een laag steenpuin van minimaal 10 cm en grover brekerzand daar op zorgt dat het water sneller weg kan zakken
  • Bestratingsvoegmortel tussen de bestrating voorkomt dat het zand kan wegspoelen

bestrating verzakt minder met steenpuin tuincursus online

Oplossingen om te voorkomen dat de bestrating verzakt

Wegendoek is een waterdoorlatend vlies wat de zandlaag kan scheiden van de ondergrond, doordat het pakket zand bij elkaar blijft maar het water wel weg kan zakken vormt het een stabiele ondergrond. Op een zachte ondergrond wordt ook de druk op de bodem beter verdeelt waardoor de verharding in zijn geheel zakt en niet pleksgewijs.

De bestrating kan het beste onder afschot aangelegd worden. Dit houdt in dat de verharding minimaal 1 cm per meter schuin afloopt naar de tuin of een afvoergoot, hierdoor blijft er geen water op de stenen staan.

Bij plaatselijke verzakking en gaten in de onderlaag eerst de regenwater afvoer of riolering controleren en eventueel een mee-schuivende pijp ertussen plaatsen als de kans op verzakking aanwezig is. Zakt of spoelt het zand onder de fundering van het huis graaf dan een sleuf langs de fundering en breng waterdoorlatend wegendoek in een L-vorm aan zodat het zand niet meer zo makkelijk kan wegspoelen.

Voor een oprit of pad waar ook verkeer overheen moet kunnen is het aanbrengen van een flinke laag steenpuin zeker aan te raden. Breng afhankelijk van het gewicht van de voertuigen minimaal 15 tot 20 cm steenpuin of gebroken puin aan. Plaats ook wegendoek op de ondergrond en tussen de laag steenpuin en de bovenlaag van zand of grind dit geeft ook een gelijkmatigere drukverdeling waardoor spoorvorming voorkomen wordt. Laag voor laag aan-trillen met een trilplaat zorgt voor een stabiele ondergrond die niet kan na-zakken.

Voor een tegelpad of terras is een zandbed van minimaal 15 cm noodzakelijk voor een stabiele onderlaag en goede ontwatering. Brekerzand heeft daarbij de voorkeur op gewoon zeezand of straatzand omdat dat wat grover en schoner is waardoor het beter ontwaterd.

Om de bestratingsmaterialen bij elkaar te houden en onkruid tussen de voegen te voorkomen is het gebruik van een bestratings-voegmortel aan te bevelen. Na het leggen van een nieuwe verharding wordt dit voegmortel ingeveegd wat na een dag al hard is geworden. Hierdoor kan het zand niet meer uit de voegen wegspoelen en kunnen ook mieren niet meer voor zandhoopjes zorgen. Door de harde voegen heeft ook het onkruid geen kans meer om tussen de voegen te groeien. Er zijn zelfs voegmortels die waterdoorlatend zijn zodat het regenwater onder de verharding kan weg zakken.

bestrating verzakt minder met trilplaat tuincursus online

Een goed aangelegde bestrating gaat jarenlang mee mits bovenstaande aanwijzingen in acht worden genomen. Heb je nog vragen over verhardingen of de tuin?
Laat het weten via: Tuinvragen insturen

Wil je meer weten over bestrating? De verschillen tussen de soort stenen, hoe je het onderhoud beperkt of hoe je een duurzame bestrating aanlegt.
Dan is de Masterclass Bestrating en Verlichting een perfecte eerste stap.

Met groene groet, Geral Overbeek.

52 gedachten over “Bestrating verzakt”

  1. Ontwatering van overtollig regenwater is een must bij bestrating van tuinen, maar is het plaatsen van drainage buizen ook een wijze om ervoor te zorgen dat regenwater sneller wordt weggevoerd waardoor verzakking wordt voorkomen? Ik vraag me dit af aangezien het de komende jaren alleen maar meer en harder zal gaan regenen (als ik de klimatologen mag geloven). #Klimaatverandering. Ik heb ook vernomen dat er behoorlijk wat duurzame oplossingen zijn wat een drainagebuis betreft. Zo kan de coating ook in kokos worden geleverd. Deze is naar verluidt stevig en licht.

    1. Beste Jeroen,

      Er zijn veel mogelijkheden om regenwater te infiltreren in de bodem of opvangen voor hergebruik. Het nadeel van drainagebuizen is dat je voor een goede werking een hoogte verschil moet hebben zodat het water naar een lager gelegen tuindeel of sloot kan lopen. Heb je dit verschil niet dan werkt een drainagebuis niet. Wel zijn er mogelijkheden om water te bufferen zodat het langzaam in de bodem weg kan zakken.

      Neem gerust contact op als je nog vragen hebt of als ik je kan helpen met regenwaterbeheer.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  2. Onze tuin ligt circa 10-15 cm hoger dan de tuin van de buren. Na verloop van een paar jaar verzakt onze border aan de kant van de buren en spoelt zand weg. We hebben dit proberen te verhelpen door planken te plaatsen maar zonder resultaat.
    Kan dit door een duurzame constructie worden verholpen en zo ja welke.
    Bij voorbaat dank.
    Met vriendelijke groet,

    Jos.

    1. Beste Jos,

      De grond zakt weg naar de buren of spoelt door de regen onder de plank door. Dit kan je voorkomen door waterdoorlatend doek te plaatsen. Graaf een geul van 30 cm diep langs de plank en plaats in L-vorm polyfelt wegendoek. Bevestig eventueel de bovenkant van het doek tegen de plank ( bv met een niettang ) zodat het niet kan verzakken.
      Polyfelt is prima waterdoorlatend maar houdt zand en grond tegen.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  3. Het grootste deel van mijn tuin is bestraat en het water van mijn schuur loopt weg in een achter lagergelegen steeg. Naast mijn schuur blijft wel wat water staan als het hard regent en dit deel is zo krap dat het toch niet gebruikt wordt. Nu denk ik eraan om naast de schuur een soort grindbak te maken zodat het water daar makkelijk weg kan lopen.
    Nu heb ik geen last van verzakkingen maar als zo’n bak direct naast mijn schuur staat loop ik daar dan bv geen risico op doordat ik al het water nu naar 1 punt ga leiden?
    Als zo’n grindbak wel een goed idee is volstaat het weghalen van 2 tegels ,gatgraven en opvullen met grind?
    Of is het bv beter om 2 tegels weg te halen een grote pvc buis in de grond plaatsen (en dan hoe diep?)en die opvullen met grind?
    Alvast bedankt voor het antwoord.
    Ric

    1. Beste Ric,

      Om te weten hoeveel regenwater je mogelijkerwijs moet opvangen is het oppervlak van de bestrating belangrijk om te weten. Aan de hand van het verharde oppervlak en de gemiddelde neerslag kan je de hoeveelheid uit rekenen.
      Hou liefst wel wat ruimte tussen de opvang en de schuur omdat een teveel aan vocht kan doorslaan en problemen veroorzaakt. De opvang van regenwater kan je doen door een gat te graven, daar in leg je een laag waterdoorlatend wegendoek (polyfelt) en vervolgens vul je het gat met grind. Door het wegendoek kan het water wel weg lopen in de omliggende grond maar blijft het grind op zijn plaats. De grindput kan je ook bovenop afdekken met een laag wegendoek om inspoeling van zand en vuil te voorkomen. Voor het gezicht kan je dit vlies afwerken met 5 cm grind zodat het niet meer zichtbaar is.

      Een andere optie is het gebruik van Hydroblob, dit zijn schuimblokken die niet gevoelig zijn voor vervuiling maar wel veel water kunnen bufferen. De hoeveelheid blokken kan je ook weer berekenen op het aantal liters wat opgevangen moet worden. Zowel met hydroblob als met een grindput bekleed met waterdoorlatend vlies of wegendoek (geen Mypex geweven doek) kan er geen uitspoeling plaats vinden waardoor verzakkingen ontstaan. Op de website van Hydroblob staan ook rekenvoorbeelden: hydroblobinfo wateropvang

      De infiltratie in de ondergrond hangt ook af van de grondsoort. Heb je een zware kleigrond dan zal het overtollige water heel langzaam weg zakken. Zit je op een zandgrond dan ben je het water juist snel kwijt. De buffer is om het water bij een regenbui op te vangen wat daarna langzaam in de bodem kan infiltreren.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      ps: Neem gerust contact met ons op als je een advies op maat wilt hebben.

  4. Als ik een pleintje met klinkers heb, met wat verzakking en spoorvorming, is het dan mogelijk om (al is het met tijdelijk) om met een trilplaat dit een beetje te verbeteren?

    1. Beste Harald,

      Met een trilplaat kan je minimale verschillen er misschien uit halen door het te trillen maar over het algemeen zal het niet veel verschil maken.
      Je trilt met name op de hardere delen en die zullen weinig inzakken.Er bestaat zelfs de kans dat de verzakte delen nog verder inzakken door de trilplaat dus dan word het juist erger.

      Ongelijke verzakkingen ontstaan meestal door een te dunne of slecht ontwaterende onderlaag, een goed aangelegde bestrating begint dus met een goed aangelegde fundering.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  5. beste Geral, wij hebben een grote tuin op slappe veengrond. Nu heeft onze architect een zware natuurstenen trap gemaakt bij de voordeur en deur naar het terras. Deze zijn wel 2000kg per trap… wij zijn bang dat deze trap heel snel gaat verzakken op onze slappe veengrond als er alleen 10cm granulaat en 5cm zand onder gedaan wordt. Uiteraard zijn wij ons er van bewust dat alles op veengrond gaat zakken na verloop van tijd maar wij hebben hem vooraf duidelijk aangegeven dat wij muv 18mtr betonnen palen heien er alles aan willen doen om snel zakken te voorkomen.. wij hebben voorgesteld om een constructie te maken van 3 meter hardhouten palen de grond in maar dat vond hij niet nodig… 60 Natuurstenen banden van 90kg, 1 meter lang, 20cm/20cm leggen ze alleen op een 5cm zandbedje… zonder granulaat eronder… grind in de tuin leggen ze direct op een laagje granulaat zonder worteldoek omdat ze worteldoek niet nodig vinden… onder het terras van 6-5 willen ze geen granulaat leggen alleen 5cm zand en geen wegendoek….. als hoogte bepaling van alles gaan ze starten 15 cm onder de hoogte van waar eerst ons grind lag ipv een stuk stuk hoger rekening houdend met het snel zakken van grond in veengebied…. waardoor ze nu starten precies op de hoogte 0,5 cm boven de fundering… de 2 trappen laten ze aan de kant van de woning rusten op de fundering… gaat dit allemaal goed? wij hebben onze zorgen geuit naar zowel de architect als het bestratingsbedrijf maar beide zeggen dat dit goed gaat….ondanks dat zowel de architect uit de regio komen en veel werken op veengrond hebben beide aangegeven nog nimmer soortgelijke zware trappen op veengrond gebouwd te hebben of met deze zware natuursteen bielzen gewerkt te hebben. Wel staan zowel de architect als het bestratingsbedrijf goed aangeschreven in de regio..

    1. Beste Arjan,

      Op zachte veengrond is een goed doorlatend wegendoek (polyfelt) zeker aan te raden onder de verharding. Dit verdeelt de druk en voorkomt ongelijke verzakkingen, het houd als het ware het zandpakket bij elkaar. Onder een trap zou ik ook zorgen voor een drukverdeling bijvoorbeeld door als onderlaag schuimplaten te gebruiken. 5 cm zand is zo ie zo erg weinig, als het water niet goed kan wegzakken bestaat ook nog de kans op opvriezen en daarna extra inzakken.

      Een terras of trap aan één zijde laten rusten op de fundering is ook vragen om moeilijkheden omdat het tegen het huis niet verzakt maar aan de andere zijde wel. Het is beter om de verharding los van het huis te leggen zodat het niet direct scheef gaat als het iets gaat zakken.

      Dit is even in theorie mijn gedachte op basis van het verhaal en mijn ervaring (30 jaar). Voor een goed advies zou ik de situatie te plekke moeten beoordelen om een optimale werkwijze aan te kunnen raden.

      Mijn idee is om ondanks de omstandigheden, die je niet kunt voorkomen, de best mogelijke werkwijze toe te passen. Is het een geregistreerde tuinarchitect of iemand die zich architect noemt maar het niet is? Een tuinarchitect heeft in de opleiding ook bouwkunde en kennis van constructies opgedaan dus daar mag je een deskundig advies van verwachten.

      Als je als opdrachtgever twijfels hebt over de werkwijze kan je altijd het werk stil leggen. Zoals je het omschrijft komen beide partijen wel erg halsstarrig over en doen ze geen moeite om mee te denken met hun klant.

      Hopelijk kan je wat met mijn advies en kan de tuinklus naar behoren worden uitgevoerd.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  6. Ik wil een ibc vat in mijn tuin graven, met grind erin. Dit voor het regenwater van mijn schuur en terras af te voeren. De vraag is hoe ik kan voorkomen dat hij verzakt tijdens een flinke bui. Er worden tegels boven overheen gelegd. Iemand een goed idee?

    1. Beste Marc,

      Begrijp niet goed waarom je een tank wilt gebruiken als je die vult met grind. Is het de bedoeling om het water opnieuw te gebruiken of mag het in de bodem infiltreren?
      Als de tank vol is heb je een flink gewicht, door het oppervlak te vergroten kan de druk van het gewicht beter verdeeld worden. Ik denk dan aan hardhouten palen of planken onder de tank. Een aantal grote tegels op de hoeken kan ook maar dat maakt het geheel wel zwaarder.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  7. Beste Geral,
    Wij wonen in een buurt die erg regelmatig opgehoogd moet worden. Helaas wil onze buurman daaraan niet meedoen waardoor wij kunnen blijven ophogen en zand onder schuur etc. blijven gooien, bij harde regen blijft het echter wegspoelen. Onze schuren grenzen aan elkaar. Kunnen we daaraan misschien nog iets doen?

    1. Beste geertje,

      om het wegspoelen van zand te voorkomen zou je polyfelt wegendoek kunnen gebruiken (bekijk ook het blogbericht: https://tuincursus-online.nl/helpt-gronddoek-nou-echt-tegen-onkruid/ ) dit houdt het zand tegen maar laat wel het water doorstromen.
      in de praktijk blijft een houten keerwand beter staan dan betonnen randen omdat die veel zwaarder zijn.

      om op te hogen met licht materiaal zou je ook nog hydroblob blokken kunnen gebruiken, dit is ideaal materiaal om regenwater te bufferen en af te voeren naar de ondergrond. https://www.hydroblob.com/

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek

  8. Beste Geral,
    In het brandpad achter mijn huis spoelt bij een hevige regenval steeds het zand achter bij de schuur weg. Van de week was het ook weer flink weg gespoeld, nu ook onder mijn tuinpad grenzend aan de schuur. Gelukkig zag ik het op tijd en ben ik er niet met mijn voet doorheen gezakt.
    Achter mijn schuur ligt een regenput. Nu ben ik bang dat er iets mis is met de afvoer onder de grond.
    Kan ik dit zelf op een bepaalde manier oplossen? Steeds zand aanvullen is niet bepaald ideaal…
    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Vriendelijke groeten,
    Linda

    1. Beste Linda,

      Als er met een regenbui zand wegspoelt is er bij of onder de schuur misschien ruimte ontstaan waar het water met het zand naar toe kan stromen. Het komt ook wel voor dat een afvoer of regenpijp afgebroken is waardoor het regenwater uit de buis spoelt of het zand in de afvoer. Je kunt er alleen achter komen door op de plek waar het weg spoelt open te maken en bekijken waar het zand naar toe stroomt.

      Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  9. Peter Jonkers

    Beste,

    ik zie in deze blog een hoop herkenbare punten. Onze bestrating verzakt vrij snel. wij staan op een oud polder grond :(. Ik lees in deze blog over het gebruik van Polyfelt doek. Ik ben aan het zoeken geweest en kan het eigenlijk maar bij 1 leverancier vinden en daar heet het Polyfelt Megadrain (https://www.groendakwebshop.nl/polyfelt-megadrain.html). is dit wat er wordt bedoelt. Ik denk namelijk dat ik dat ook moet gaan gebruiken tegen het wegzaken van mijn tuin aan de zijkanten. Mijn tuin ligt ongeveer 50 centimeter hoger dan die van de buren en mogelijk loopt er ook zand weg onder de fundering. Wij hebben net onze tuin opnieuw laten bestraten en nu verzakt het alweer helaas.
    Kunt u aangeven of dit het product is wat u bedoelt ?

    bij voorbaat dank

      1. Peter Jonkers

        Heel erg fijn voor uw snelle reactie. het is maar goed dat ik het even navraag. ik ga ermee aan de slag.

        mvgr Peter

  10. Zelf heb ik goed onderzoek gedaan voordat ik begon met het betegelen van mijn tuin. Met name om verzakkingen te voorkomen. Zo heb ik ook gebruik gemaakr van een gronddoek langs de fundering. Heeft echt geholpen en ik raad dat dan ook aan!

  11. Beste Geral,

    In onze gangpad langs onze tuinen hebben we een put zitten. Deze put is vanaf de begin een probleem, bij elke hevige regenbui loopt het vol en dan staat er weer een plaswater in de gangpad.

    En in de laatste 2 jaar hebben we regelmatig verzakking waardoor een groot gedeelte van de straattegels rond de put verzakt. Tevens verzakt er bij mijn tuin ook een aantal tegels langs mijn tuinschuurtje dat direct grenst aan de gangpad en direct tegenover de put staat.

    Bij het bestraten van mijn tuin heb specifiek iets aflopend bestraat om ervoor te zorgen dat de regenwater langs mijn tuinschuurtje naar de gangpad in de put loopt. Hierdoor is mijn tuin, langs de gangpad min of meer gelijk qua hoogte met de gangpad. Omdat er een aantal andere anders hadden be

    Hoe moet ik deze probleem aanpakken? Moet ik mijn tuin langs de gangpad en tuinschuurtje ophogen, zodat het hoger uitkomt dan de gangpad. waardoor de regewater niet direct naar de put loopt van de gangpad.

    1. Beste B. Sankar,

      Als er meer tuinen (met veel bestrating) op de brandgang afwateren en de put is verstopt of loopt niet door dan zal met iedere regenbui de brandgang vol water staan.

      – De eerste optie is zorgen dat de put weer goed door kan stromen, als de brandgang in zijn geheel is verzakt zal dat een lastige zaak zijn.
      – De tweede optie is het regenwater in de eigen tuin opvangen (wat iedere tuinbezitter zou moeten doen) door middel van een regenton, regenwaterschutting of een vorm
      van infiltratie.
      – De derde optie is er voor zorgen dat minimaal 60% van de tuin is ingericht met beplanting en/of gazon zodat het regenwater in de bodem kan wegzakken.
      – Een combinatie van meer groen en opvang van regenwater kan natuurlijk ook.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  12. Helaas is in onze voortuin ook de bestrating aan het verzakken. Op verschillende plekken. Het zand kan echter nergens heen en bij het weghalen van de tegels hebben we een heel gangenstelsel gevonden…..enig idee wat voor dieren dit kunnen zijn en hoe we hier vanaf komen?

    Groetjes Astrid

    1. Beste Astrid,

      Het is op deze omschrijving niet te bepalen welk beestje gangen in het zand graaft. Het kan een mol, muis, pad of iets anders zijn.
      Je kan ze wel verjagen met knoflook, die geur hebben ze een hekel aan en gaan ze een tuin verder. Stop op diverse plaatsen gekneusde teentje knoflook in de gangen en ze verdwijnen vanzelf.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  13. In het voorjaar mijn voortuin bestraat. Met een paadje naar de voordeur wat iets schuin oploopt omdat iemand met een rollator toegang moet hebben tot de woning. Over twee meter loopt het ongeveer 15-20 cm af. Het probleem is dat bij zware regenval het zand aan de zijkant van de tegel blijft wegspoelen. Echter als het zeer hard regent spoelt ook zand weg onder de tegels. Met gevolg opnieuw bestraten. Valt iets tegen het wegspoelen van het zand te doen. Grt Teun

  14. Sjaak van de Velde

    ik wil een nieuwe stoep langs onze woning gaan leggen, ik wil dit doen met gestabiliseert zand, mijn vraag kan dat ook met zeezand en cement ?

    1. Beste Sjaak,

      Gestabiliseerd zand bestaat uit zand waaraan cement is toegevoegd (het kan zelf gemengd worden of als mix worden besteld) en wordt gebruikt om een vlakke en draagkrachtige funderingslaag te creëren. Op een vakkundig aangelegde zand-cementstabilisatie kan elke gangbare verharding worden aangebracht, zoals betontegels of straatklinkers. Gestabiliseerd zand wordt ook gebruikt voor het stellen van trottoirbanden en betonnen wanden.

      De verhouding zand en cement is 7 op 1, neem de tijd om het goed te mengen voordat het verwerkt word. De dikte van de zandlaag is voor paden en terrassen minimaal 15 tot 20 cm en voor zware belasting van een oprit minimaal 25 cm gestabiliseerd zand.

      Met groene groet, Geral Overbeek.

  15. Esther Vrieling

    kunt u mij vertellen wat voor professional je bij verzakkingen in de tuin tegen het huis aan moet inschakelen? en heeft u voor mij dan een expert op dit gebied in Groningen?

    1. Beste Esther,

      Je kan het beste een hoveniersbedrijf om advies vragen en laat ze eerst onderzoeken waardoor de verzakking ontstaat. Soms kan het zand onder de fundering wegzakken of is de regenpijp afgebroken waardoor het zand wegspoelt bij een regenbui. Een bedrijf wat ik kan aanbevelen is Van Dijk Tuinen https://www.vandijktuinengroningen.nl/
      Misschien ook een mooi gelegenheid om te kijken of regenwateropvang (Rainwinner) of regenwaterinfiltratie een verbetering kan zijn voor de situatie, wij kunnen je daarin ook adviseren.

      Met groene groet, Geral Overbeek

  16. Verzakking van bestrating is een acuut thema in Rotterdam, waar verzakking aan de orde van de dag is. Wat staat me die stad scheef. In mijn tuin heb ik voor grind gekozen. Het is wel zo decoratief, het werkt inbraakwerend en het is makkelijk aan te vullen.

  17. Ik heb last van mieren die het zand onder de tegels vandaan halen waardoor de bestrating verzakt op den duur. Zou het helpen om worteldoek onder de bestrating te leggen. Een beetje onkruid komt er altijd wel maar ik dacht dat het doek de mieren misschien wel tegen houd. Heeft u daar ervaring mee. Of misschien wat cement door de bovenste laag zand?

    1. Beste Hans,

      Worteldoek heeft totaal geen zin, de mieren vinden altijd wel een kiertje en ze komen van bovenaf. De beste manier om mieren te voorkomen in de bestrating is door het gebruiken van een bestratingsvoegmortel. Hierdoor is de voeg in zijn geheel hard en kan ook onkruid er niet meer tussen groeien.

      Meer info kan je vinden via: https://www.varistone.nl/nl

      Met groene groet, Geral Overbeek.

      1. Hallo, binnenkort wordt de tuin aangelegd. Er is sprake van veengrond. Wat is dan het beste, wegendoek of gronddoek? Dient dit over de gehele oppervlakte te worden geplaatst of alleen aan de zijkanten? U verwijst naar polyfelt wegendoek. Je bent daar echter verplicht om een rol af te nemen voor 200 m2. Weet u ook een andere site waar ik dit kan halen? Ik kom alleen sites tegen waarvan het materiaal van kunststof is. Is dat een groot verschil met polyfelt of kan dit ook als vervanging gebruikt worden?

        Alvast bedankt voor uw reactie. Mvg, Brian

        1. Beste Brain,

          Gewoon gronddoek ook wel mypex genoemd is vaak wel bij tuincentra en bouwmarkten verkrijgbaar in kleinere hoeveelheden. Het nadeel van dit doek is de slechtere waterdoorlatendheid, maar kan wel gebruikt worden langs de gevel, grondkeringen en onder de verhardingen.

          Polyfelt zou je misschien wel kunnen kopen bij een lokale stratenmaker of zand- en grondhandel.

          Met groene groet, Geral Overbeek.

  18. Marcellino jejanan

    Hoi

    We hebben tegels gelegt in de tuin ( 80×80 5 jaar geleden )
    Maar de tegels zakken weg op een plaat ( waar een vijver heeft gezeten , wat kan ik hier tegen doen

    Gr

    1. Beste Marcellino,

      Een vijver of een grote laag ophogen moet in stappen gebeuren met laag voor laag verdichten.
      Het inklinken van een grote laag zand is naderhand niet meer te voorkomen.
      De enige optie is de tegels verwijderen, de zandlaag inwateren en in lagen aantrillen. Vervolgens weer herstraten.

      Met groene groet, Tuincoach Geral Overbeek.

  19. Goedemorgen, wil graag mijn tuin ophogen om daarna grind te storten. Wat is de stappenplan. Het is hier wel veengrond.
    Moet ik grond of zand gebruiken enz….
    Mvg

    1. Beste Wim,

      Grond is niet stabiel genoeg en zand is zwaar en kan wegspoelen.
      Om wegzakken te beperken en de druk te verdelen zou je het beste onder de opvullaag gronddoek kunnen gebruiken.
      Wij gebruiken tussen de opvullaag en de grindlaag (ca. 1 cm) duomix steengruis om een harde maar waterdoorlatende laag te maken.

      Met groene groet, tuinspecialist Geral Overbeek.

  20. Beste Geral,

    Ik ga binnenkort mijn voortuin doen en ben helaas ook in het bezit van slappe grond, 1 mtr klei en daarna veen. Jou bovenstaande uitleg is zeer verhelderend, zeer bruikbaar.
    Vraag: het lijkt me dat op den duur de boel toch gaat verzakken, ondanks dat het een geheel vormt door de wegendoek. Wellicht meer een gelijkmatige verzakking, maar het zal altijd dalen. Of heb ik iets over het hoofd gezien waardoor dit opgeheven wordt.
    Vraag: heb je ook ervaringen met het gebruik van eps 100 platen? De gedachte hierachter is dat je een drijvend vermogen creëert, wat de neerwaartse druk opheft (min of meer).

    Gr Jeroen

    1. Beste Jeroen,

      Verzakking door bodemdaling is nooit helemaal te voorkomen, of je moet alles onderheien.
      Het gebruik van schuimplaten maakt het pakket wel lichter. Een nadeel is dat muizen of ratten er gaatjes in kunnen knagen en lekker een geisoleerd holletje hebben.
      Leg je de blokken te diep en er is een keer hoger water dan bestaat de kans dat alles echt gaat drijven met alle gevolgen van dien, de opwaartse druk kan dus ook tegen je werken.
      Een ander licht materiaal wat ook nog water op neemt zijn kleikorrels en daar komen niet zo snel ongewenste beestjes is.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

      1. Beste Geral,

        Is (strand) zand mengen met klei een optie om de grond beter water doorlatend te maken?

        Zal de grond ook vruchtbaar Blijven?

        Groet Niels

        1. Beste Niels,

          Zeezand kan wel wat zout bevatten, gewoon straatzand heeft hetzelfde effect. Om kleigrond beter doorlatend te maken is het verbeteren van het bodemleven de beste manier.
          Het bodemleven en plantengroei kunnen de meest vette kleigrond los krijgen.
          Zand door de bovenlaag mengen heeft wel enig effect maar lost niet het gehele probleem op.

          Planten met penwortels zoals mierikswortel, paardenbloem, distel en ridderzuring breken door de harde kleilaag heen en vormen zo weer een opening voor bodemdiertjes. Het beste is dus om het bodemleven te stimuleren en dat doe je door ze eten te geven, denk daarbij aan regenwormen, schimmels, bacteriën, mijten, kevers en andere micro-organisme. Het bodemleven heeft organisch materiaal nodig om van te leven. Denk daarbij aan blad, gemaaid gras, hout snippers of ander groen. Je kan tussen de planten of bovenop de grond een mulchlaag aanbrengen van dat organisch materiaal, dat is beter dan de grond omwoelen want daarmee beschadig je weer het kwetsbare bodemleven.

          Dek je de grond af met een laag organisch materiaal of compost dan gaat het bodemleven aan de slag om de bodem in balans te brengen, om de planten van voeding te voorzien en uiteindelijk de bodem beter waterdoorlatend maakt. Het kost wel even tijd (enkele jaren) maar is wel de beste optie om het probleem goed en biologisch op te lossen.

          Gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen is niet meer gewenst omdat dit het bodemleven om zeep helpt en dus je probleem niet oplost.

          Voor de bewerkbaarheid kan je eenmalig compost en zand door de bovenlaag werken maar daarna zou ik adviseren om te werken met een mulchlaag en laat je het bodemleven het zware werk doen.

          Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  21. beste,

    Wij hebben een oprit bestraat met trommelstenen (ong 15×15) nu begint op een deel veel ruimte tussen de stenen te komen. en wat bobbels te ontstaan. Ligt dit aan het gewicht van de auto’s op en af? moet er ingeveegd worden? Ik hoor graag van u.

    1. Beste Romy,

      Kan het niet goed beoordelen omdat ik de situatie niet kan bekijken. Mogelijk is de zandlaag te dun waardoor de bestrating ongelijk gaat verzakken. Wij adviseren bij een oprit vaak een flinke laag gerecycled steenpuin als stevige ondergrond.
      Het zou ook kunnen dat er geen (stevige) opsluitrand is gebruikt waardoor de stenen gaan wegschuiven als je er met de auto op en af draait.
      Is de bestrating vrij nieuwe dan zou het kunnen dat het zand tussen de voegen nog inklinkt en weg zakt, aanvullen met brekerzand en invegen is dan een mogelijke oplossing.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  22. Beste Geral,

    Wij hebben sinds een jaar met veel geluk een huis gekocht met een prachtige tuin.
    Alleen is dit op een gebied met veengrond dat erg snel verzakt.
    Er word hier dan ook gezegd: ‘Als je je brievenbus niet onderheid, ben je hem volgend jaar kwijt.’

    Hoe kan ik het beste de verzakking tegengaan?
    Onderheien is voor ons geen optie, omdat de veengrond hier erg vruchtbaar is, en we wel groen in de tuin willen. Ook hebben wij kosten gemaakt in de verbouwing van het huis. We zijn dan ook nog niet klaar, en onderheien is een kostbaar iets. In het gedeelte bij de achterdeur ligt een gedeelte op tempex. Dat ligt ook aanzienlijk hoger dan de rest, maar ik hoor er ook veel nadelen van.

    Overal liggen wel superzware grind tegels, die gaan er uiteindelijk uit.
    Dan wil ik het wel graag zo goed mogelijk doen, dus met een verminderde verzakking.
    Ik hoop dat u een oplossing weet.

    Met vriendelijke groet,

    Marco

    1. Beste Marco,

      In veengebieden is het beter om het los te laten dat je de tuin op hoogte moet houden. In principe maak je met elke kuub zand of grond die je opbrengt het pakket zwaarder wat de verzakking nog meer in de hand werkt.
      Beperk het ophogen tot het hoogst noodzakelijke en gebruik zoveel mogelijk lichte materialen die je makkelijk aanvult. Bijvoorbeeld boomschors voor de paden in plaats van zware betontegels.
      Een vlonderterras op palen verzakt ook veel minder dan een tegelterras met een dikke laag zand eronder.
      Onder paden verwerken wij soms lichte kleikorrels of bims, let daarbij wel op dat je boven en onder het materiaal waterdoorlatend wegendoek gebruikt om het pakket bij elkaar te houden.
      Deze lichte korrels zijn beter dan tempex omdat er geen beesten (zoals ratten en muizen) holletjes in maken, het niet kan gaan drijven als het waterpeil omhoog komt en is het makkelijker te verwerken.

      Bij de aansluiting op bijvoorbeeld het huis kan je beter af en toe een trede toevoegen dan steeds het geheel ophogen.

      Er zijn dus diverse creatieve en technische mogelijkheden die afhankelijk van het tuinontwerp kunnen worden toegepast om zo lang mogelijk plezier van de tuin te hebben. Wij kunnen daarin advies en een tuinontwerp op maat geven. Heb zelf al heel wat ervaring met tuinaanleg op veengrond.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

  23. Beste Geral,

    Enkele maanden geleden heb ik een trampoline ingegraven. Het metalen frame hiervan diende 12 cm onder het maaiveld ingegraven te worden en dan rondom afgedicht met zand. Omdat ik nog opsluitband over had, leek het me handig om op een aantal plaatsen in de omtrek iets dieper uit te graven en er een opsluitband onder te leggen als extra fundering. We zitten nog te wachten op een tuinman die rondom de trampoline kunstgras komt aanleggen, dus nu ligt rondom nog de zandgrond.
    Bij de enorme stortbui van enkele weken geleden kwam de tuin volledig blank te staan, ook rondom de trampoline. Het water vond op een gegeven moment een weg tussen het frame en de opsluitband door, waardoor er rondom de opsluitband veel zand het gat onder de trampoline in is gespoeld. Op die plek is toen een groot gat geslagen.
    Ik heb nu besloten dat het beter is de opsluitbanden te verwijderen, maar vraag me af hoe ik het zand onder het frame weer goed ingeklinkt krijg voordat ik het frame weer ingraaf.
    Heb je hier een oplossing voor?
    Ik ben bang dat als ik het verkeerd herstel en het kunstgras wordt geplaatst dat er later bij een soortgelijke hoosbui toch weer een verzakking ontstaat….

    Alvast bedankt voor het meedenken.
    Groet Sander

    1. Beste Sander,

      Bij de trampoline-leverancier hebben ze speciale randen of waterdoorlatend doek om rondom te plaatsen zodat het aan de randen van de kuil niet weg kan spoelen.
      Dus vraag het even bij je leverancier.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

    1. Beste Jacky,

      Dat kan aan verschillende factoren liggen. Is de onderlaag (zandbed) goed verdicht en dik genoeg. Hoe stevig is de ondergrond. Voor een stabiele verharding is 10 tot 20 cm zandbed nodig en voor een oprit ook nog eens 20 cm steenpuin. Deze lagen dienen ook goed verdicht te worden met een trilplaat om inklinken naderhand te beperken.
      Bestaat de ondergrond uit veengrond dan zal verzakking altijd aanwezig zijn omdat de bodem in zijn geheel (door de verlaging van de grondwaterstand) inzakt.

      Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer tuininspiratie

Volg ons op

Winkelwagen
Scroll naar boven