Ook al is het voorjaar al weer losgebarsten, let je wel op de ijsheiligen..

Wil je meer weten over het gebruik van éénjarige bloeiende planten lees dan snel verder en ontdek of jij de ijsheilige voor je tuin bent…

 

“Het voorjaar is een tijd van hoop en mensen gaan weer graag naar buiten als het eerste voorjaarszonnetje de tuin doet ontwaken”.

Nu de planten weer gaan uitlopen en de eerste bollen de tuin alweer kleur gaan geven hebben veel mensen de behoefte aan nieuwe planten die de nog wat kale tuin extra kleur geven. 

Wat is er aan de hand

De gang naar een tuincentrum of zelfs de bouwmarkt is snel gemaakt en de potten worden gevuld met fleurige eenjarige zoals geranium en margrieten.

Wat deze verkopers vaak niet vermelden is dat deze éénjarige planten in een kas zijn opgekweekt waar ze beschermt zijn tegen nachtvorsten en eigenlijk nog niet buiten gezet kunnen worden (de planten zijn nog niet afgehard zeggen wij dan). 

Waarom gaat het dan toch mis

De drang naar extra kleur is echter groter dan te wachten tot na de “ijsheiligen” en s’nachts de planten binnen zetten wordt vergeten of is teveel moeite. Helaas gaat het toch vaak mis, zijn de planten bevroren en kan je weer opnieuw beginnen (hoor je de plantenleverancier al lachen).

” Late nachtvorst kan voor éénjarige planten net te veel zijn”.

Toch is het algemeen bekend dat éénjarige planten pas na de ijsheiligen in de volle grond geplant kunnen worden.

 

De ijsheiligen is een oud gebruik maar gaat nog steeds op..

Zelfs begin mei als de wind vaak naar het noorden draait kunnen er nog gemene nachtvorsten voorkomen. Na de ijsheiligen, 11 12 13 en 14 mei, komt er geen nachtvorst meer voor. klik op onderstaande link om het gehele rapport (met nog een aantal handige tips) te downloaden.

BEN JIJ DE IJSHEILIGE VOOR JE TUIN

Het lijkt me leuk om te horen wat jou ervaringen zijn met éénjarige en nachtvorst in de tuin. Laat een reactie achter op de website of via facebook en twitter.

  • Zijn er toch nog (tuin) vragen laat het gerust weten en ik help je graag verder je kunt je vragen hieronder invullen.
  • Wil je op de hoogte blijven van alle online tuintips, schrijf je in en je ontvangt direct 101 tuintips geheel gratis.

 

Met groene groet, Geral Overbeek.