Bamboe in de tuin of plantenbak kan een waardevolle aanvulling zijn omdat bamboe sterk is goed groeit en in de winter groen blijft, ondanks dat zijn er toch vaak onduidelijkheden of misverstanden over het gebruik van bamboe in de tuin of plantenbak.

Aan de hand van een aantal vragen van Romano geef ik tips en adviezen in de antwoorden.

Ik heb een terras van 5 bij 5 op het oosten. In de zomer is er zon van ‘s ochtends vroeg tot ongeveer 15.30 uur. Het terras is op de eerste verdieping. Ik heb plantenbakken gekocht die ik rondom het terras wil zetten met bamboe daarin om een groen scherm te maken, vooral voor privacy, maar ook om leven op het terras te hebben..
Ik heb wat onderzoek gedaan en ik denk dat de Fargesia Rufa een goede keuze is, vooral omdat deze goed winterhard blijkt te zijn. Ik heb de volgende vragen:
1. Is de Fargesia Rufa de juiste keuze?

Denkt u ook dat de Fargesia Rufa een goede keuze is? Ik zoek een bamboesoort die winterhard is, sterk en die niet woekert. Bovendien moet de bamboe een haag kunnen vormen, als afscheiding. Heeft u mogelijk nog een alternatief?

 

*Fargesia is een polvormende groep die geen lange uitlopers vormt zoals sommige andere soorten wel doen. Fargesia is een nieuwe naam voor de bamboesoort die ook nog wel eens Arundinaria of Sinarundinaria wordt genoemd. Fargesia Rufa is een mooie dichtvertakte groene bamboe van ongeveer 2 meter hoog die zeker geschikt is als haagplant of bij gebruik in pot.

2. Zijn de plantenbakken groot genoeg?

De plantenbakken zijn 60cm lang, 50cm hoog en 30cm diep, 90 liter. Kan de Fargesia Rufa daar goed in leven?

 

* De plantenbakken zijn aan de ondiepe kant, bamboe in pot gekweekt heeft vaak al een kluit van 25 of 30 cm hoog dus blijft er weinig ruimte onder de kluit over. Mijn advies zou zijn om minimaal 40 of 50 cm hoge bak te gebruiken met onderin een laag van ca. 10 kleikorrels voor extra waterbuffering. Tussen de kleikorrels en de grond kan het beste een waterdoorlatend wortelvlies worden gebruikt, dit voorkomt het uitspoelen van de grond.

4. Hoeveel kluiten per bak?

Ervan uitgaande dat de bakken groot genoeg zijn. Kan ik twee kluiten van uit een pot van 26cm doorsnede in één bak doen? De kluiten zouden elkaar bijna raken in dat geval.

 

* 2 planten per bak kan prima als de diepte minimaal 40 cm is, bamboe wordt vaak in pot gekweekt waarbij de wortels rond gaan groeien. Snij of knip de wortels op drie plaatsen van onder iets in zodat de wortels direct goed vertakken en niet rond blijven groeien (het bloempot effect).

5. Moet ik zorgen dat onderin de bak altijd water staat?

Ik heb begrepen dat de Fargesia Rufa bij warm weer erg veel water nodig hebben en dat het daarom aan te raden is om onderin de plantenbak een bakje te zetten zodat er altijd wat water onderin blijft staan. Dien ik te zorgen voor zo een bakje onderin de plantenbak?

 

* Een waterbak onderin is niet nodig als de grond die je het beste kan gebruiken bestaat uit een mengsel van cocosaarde en compost dit houdt voldoende vocht vast als de planten 2 keer per week goed water krijgen of dagelijks met een druppelsysteem. Gebruik nooit gewone potgrond omdat dit veel turf bevat neemt het slecht water op als het geheel uitdroogt. Turfproducten worden gewonnen uit natuurgebieden die daardoor worden vernield.
6. Is de grond niet te nat?

Indien het veel heet geregend, maar er zitten we gaten onderin de plantenbak, loop ik dan het risico dat de grond te vochtig blijft?

 

* Te veel vocht is niet goed, zorg er altijd voor dat er afvoergaten onderin de pot zitten. Ook al heeft bamboe veel vocht nodig als de grond verzadigd is komt er geen zuurstof bij de wortels en gaat de plant dood.
7. Kans op succes?

Ervan uitgaande dat ik de bamboe goed verzorg. Zou het dan moeten lukken om de bamboe gezond te houden? Of  zijn er veel factoren die ik niet in de hand heb, zoals misschien de kwaliteit van de bamboe.

 

* Zorg er altijd voor dat je planten in pot (container) koopt en dat ze een compacte wortelkluit hebben. Trek de plant uit de pot om het te controleren, valt de kluit uit elkaar dan is de plant net opgepot en is de bamboe niet in pot opgekweekt.
Geef 2 tot 3 keer per seizoen organische meststof zoals bijvoorbeeld Siertuin-Az van Ecostyle of Biovin.
Met groene groet, Geral Overbeek.