Wil je alles over onkruiden weten?

Welke soort het is, waarom dit onkruid in je tuin groeit, hoe je het kunt bestrijden of welk onkruid eetbaar is..

dovenetel in het gras mijn tuingeheim

 Waarom onkruid onkruid heet

Onkruiden bestaan niet! Wij mensen bepalen wanneer een plant onkruid is of niet. Heb je bijvoorbeeld een tuin met inheemse wilde planten die je allemaal mooi vindt dan is geen enkele plant onkruid. Maar op het moment dat je allemaal bijzondere planten kiest voor de tuin dan is elke spontaan groeiende (wilde) plant ongewenst en noemen we deze soort onkruid.

Neem een gazon, we verwachten een strakke mat met alleen maar mooie fijne grassoorten die zorgen voor een egaal groen veld. Maar op het moment dat het gazon, door bepaalde behandeling of keuze, verzwakt ontstaan er open plekken en zullen andere planten die plek in beslag nemen. Meestal gaat het om paardenbloem, klaver of madeliefjes die snel die lege plekken opvullen.

Dat is niet omdat die planten (onkruiden) ons geen mooi strak gazon gunnen maar omdat deze planten zich door zaad verspreiden en snel kunnen groeien als de omstandigheden gunstig zijn. In de natuur wordt alle grond optimaal benut en als er een open plek in de beplanting ontstaat is er altijd wel een plant die dit gat op kan vullen.

In de border werkt dat net zo, als de geplande sierplanten de bodem niet geheel bedekken kunnen wilde planten (onkruiden) de open ruimte innemen. De grond steeds loswoelen of de losse aarde in stand houden door bijvoorbeeld schoffelen laat het proces steeds opnieuw beginnen doordat er altijd wel onkruid zaden zijn die snel groeien en de open grond opvullen. Het is dus continu een concurrentie strijd om ruimte, licht en vocht.

 

Alles over onkruiden die je tuin veroveren

De lastigste onkruiden zijn de wortelonkruiden die bij gunstige omstandigheden de gewenste sierplanten overgroeien. Denk daarbij bijvoorbeeld aan haagwinde, deze klimmende plant maakt snel veel massa en kan zelfs heester in een korte tijd geheel overgroeien en verstikken.

Een ander woekerende soort is het zevenblad of ook wel hanepoot genoemd. De kruipende wortels groeien echt overal dwars doorheen en maken veel bladmassa die lagere planten kan verstikken. Deze soort geheel verwijderen uit de tuin vraagt behoorlijk wat doorzettingsvermogen omdat het kleinste stukje wortel alweer uitloopt.

In plaats van onkruiden eindeloos bestrijden is er ook een andere manier van aanpak mogelijk. Ga op zoek naar planten die sterker zijn dat het onkruid zodat je de natuurlijke concurrentie gebruikt om  het onkruid te onderdrukken. Zevenblad heb ik zelf behoorlijk kunnen reduceren door een klimop als bodembedekker te laten groeien. Omdat de klimop altijd groen is vormt dit een dichte laag van blad waardoor het zevenblad te weinig licht krijgt om goed uit te groeien.

Zo zijn er nog wel meer planten te vinden die het onkruid overgroeien waardoor je niet meer oneindig de strijd met het onkruid hoeft aan te gaan. Om de onkruiden makkelijk te herkennen heb ik een fotoboek gemaakt met de meest voorkomende onkruiden zodat je beter de soorten kunt onderscheiden. Meer weten? klik op de link:
Onkruiden herkennen

Alles over onkruiden die eetbaar en gezond zijn

In plaats van de ongewenste planten steeds te willen uitroeien zou je ze ook op kunnen eten.. ja op eten.

Veel wilde kruiden die we onkruid noemen zijn eetbaar en ook nog eens heel gezond. Verser en gezonder kan je het niet krijgen als fris en onbespoten uit eigen tuin. Denk bijvoorbeeld aan de paardenbloem die vroeger veel meer werd gegeten als molsla.
De brandnetel lijkt niet smakelijk met zijn brandharen maar als je weet dat juist de brandnetel heel gezond is als thee of zelfs als voedzame stamppot.

 

Heb je nog vragen en wil je ook een foto meesturen? plaats je vraag dan op de volgende pagina van tuincursus-online: stel je tuinvraag

 

Met groene groet, Geral Overbeek.