Heb jij een kleine tuin en zoek je naar ideeën om deze groter te laten lijken

Of om de tuin gewoon handig in te richten? Hieronder lees je 10 praktische tips voor een kleine tuin. Soms zijn maar een paar aanpassingen nodig om je tuin te transformeren tot een sfeervol geheel. Geschikt voor ieder type tuin en ieder budget.

tuincursus-online.nl/kleine tuin met kleuraccenten

 Kleine tuin inrichten, goede voorbereiding

1 Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je je kleine tuin aanpakt, is het goed om na te denken over hoe je jouw tuin wilt gebruiken. Ben je fan van tuinieren? Of lig je graag met een boekje in de zon? Heb je kinderen die buitenspelen of richt je jouw kleine tuin in als stijlvolle siertuin? Ga na waar de zon schijnt en waar schaduw is. Zo ontdek je waar je een zitje in de zon of juist uit de zon creëert. Dat is ook handig om te bepalen waar je planten en bloemen het beste plant.

2 Heeft jouw kleine tuin een functie als doorgang, met een tuinpad van de achterdeur naar een steegje of voordeur? Maak een langwerpige, smalle tuin visueel aantrekkelijk én praktisch tegelijkertijd. Plaats planten en bomen die een aangename geur afgeven. Grind op het tuinpad is in dit soort tuinen een goed idee. Het zorgt ervoor dat schoenen moddervrij blijven en het is direct een low-budget beveiligingssysteem voor je huis.

 

tuincursus-online.nl/kleine tuin overzichtelijk en compactEen oase op je balkon!

3 Heb je geen kleine tuin, maar wel een balkon? De meeste balkons zien er niet erg uitnodigend uit. Verander dit met een paar kleine aanpassingen en creëer je eigen oase! Start met het kiezen van een natuurlijke afscheiding, zoals een geweven Hazelaar. Zet twee grote tuinpotten neer op het balkon in plaats van allemaal kleine. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Ga voor tuinmeubelen die inklapbaar of eenvoudig te verplaatsen zijn. Zo hou je ruimte over voor een heerlijk ligbed.

4 Ook al is je tuin nog zo klein, dan nog kun je deze omtoveren naar een tuin met stijl en sfeer. Een tip is het investeren in hoge kwaliteit tuinmeubelen. Want een mooie tuinset straalt luxe uit. Het zorgt er bovendien voor dat je nog meer geniet van je kleine tuin. Let ook op de accessoires. Probeer één kleurenpalet aan te houden en dan het liefste in lichte kleuren zoals wit, lichtgrijs, crème, beige of camel. Die kleuren zie je terug in de parasol, tuinkussens en potten.

tuincursus-online.nl/kleine tuin met symmetrie

Symmetrie in een smalle kleine tuin

5 Een lange, smalle tuin leent zich perfect voor een klassieke inrichting. Denk aan symmetrie, proportie en herhaling. Verdeel de tuin in verschillende kamers, voor, midden en achter. Een trap of afstapje zorgt voor extra diepte. Plaats je tuintafel en stoelen eens achterin de tuin in plaats van in het begin.

6 Heb je het idee dat bomen teveel ruimte in een kleine tuin innemen? Nergens voor nodig. Bomen zijn belangrijk voor ons bestaan en de planeet. Ze zorgen voor zuurstof, dus plant er zoveel je kan. In een kleine tuin is dit een kwestie van goed kiezen. Achterhaal wat voor grond er in jouw tuin ligt. Zo weet je welke boom het goed doet. Met een paar kleine bomen kun je in een kleine tuin vaak juist extra diepte creëren. En een mooie boom is altijd decoratief.

 

tuincursus-online.nl/kleine tuin waarbij vormen de ruimte indelenEen eyecatcher in de kleine tuin

7 Door in jouw kleine tuin te kiezen voor een mooie schutting, rode bakstenen muur of betonnen afscheiding zorg je voor een eyecatcher. Heb lef en maak van jouw saaie schutting een spraakmakende afscheiding die past bij jouw stijl en sfeer. Neem daarbij wel in overweging dat rustige kleuren de tuin groter doen lijken dan felle, bonte kleuren.

8 Struiken, hagen en hoge grassen brengen in de kleine tuin structuur en orde aan. Zo zijn hoge hagen ideaal voor het creëren van privacy. Kleine hagen doen het goed om tuinkamers te maken, zonder dat de tuin kleiner aanvoelt. Kies voor struiken en hagen die passen bij de stijl van jouw tuin. Denk aan een klassieke buxus, of juist moderne bamboe.

 

tuincursus-online.nl/grote tegels geven rust en ruimteRust en eenvoud werken het beste

9 Rust en eenvoud werken meestal goed in een kleine tuin. Beperk het aantal planten dat je plaats en de functies en materialen in je tuin. Een bonte eclectische sfeer komt in een kleine tuin snel rommelig over. Ga daarom voor één sfeer en één kleurenpalet.

10 Denk je dat groot niet past in een kleine tuin? Niets is minder waar. Door soms te kiezen voor groot lijkt een kleine tuin vaak optisch groter. Neem tuintegels; des te groter de tegels, des te meer rust en ruimte ze geven. Wees ook niet bang om een paar grote potten te plaatsen. Maar let er altijd op: alles met mate!

 

Laat hieronder je reactie achter of stel ons de tuinvraag waar je mee zit. Iedere tuin groot of klein is om te toveren tot een sfeervole buitenruimte…

Kan je hulp gebruiken bij het inrichten of ontwerpen van je tuin? kijk dan voor meer informatie op: Masterclass en Workshops

Met groene groet, Geral Overbeek.