10 TIPS Voor een Kleine Tuin

U bent hier: :Home-tuinontwerpen-10 TIPS Voor een Kleine Tuin

10 TIPS Voor een Kleine Tuin

10 Tips voor een kleine tuin

Heb jij een kleine tuin en zoek je naar ideeën om deze groter te laten lijken of om de tuin gewoon handig in te richten? Hieronder lees je 10 praktische tips voor een kleine tuin. Soms zijn maar een paar aanpassingen nodig om je tuin te transformeren tot een sfeervol geheel. Geschikt voor ieder type tuin en ieder budget.

 

tuincursus-online.nl/kleine tuin met kleuraccenten

Kleine tuin inrichten, goede voorbereiding

1 Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je je kleine tuin aanpakt, is het goed om na te denken over hoe je jouw tuin wilt gebruiken. Ben je fan van tuinieren? Of lig je graag met een boekje in de zon? Heb je kinderen die buitenspelen of richt je jouw kleine tuin in als stijlvolle siertuin? Ga na waar de zon schijnt en waar schaduw is. Zo ontdek je waar je een zitje in de zon of juist uit de zon creëert. Dat is ook handig om te bepalen waar je planten en bloemen het beste plant.

2 Heeft jouw kleine tuin een functie als doorgang, met een tuinpad van de achterdeur naar een steegje of voordeur? Maak een langwerpige, smalle tuin visueel aantrekkelijk én praktisch tegelijkertijd. Plaats planten en bomen die een aangename geur afgeven. Grind op het tuinpad is in dit soort tuinen een goed idee. Het zorgt ervoor dat schoenen moddervrij blijven en het is direct een low-budget beveiligingssysteem voor je huis.

 

 

tuincursus-online.nl/kleine tuin overzichtelijk en compact

 

 

 

 

 

Een oase op je balkon!

3 Heb je geen kleine tuin, maar wel een balkon? De meeste balkons zien er niet erg uitnodigend uit. Verander dit met een paar kleine aanpassingen en creëer je eigen oase! Start met het kiezen van een natuurlijke afscheiding, zoals een geweven Hazelaar. Zet twee grote tuinpotten neer op het balkon in plaats van allemaal kleine. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Ga voor tuinmeubelen die inklapbaar of eenvoudig te verplaatsen zijn. Zo hou je ruimte over voor een heerlijk ligbed.

4 Ook al is je tuin nog zo klein, dan nog kun je deze omtoveren naar een tuin met stijl en sfeer. Een tip is het investeren in hoge kwaliteit tuinmeubelen. Want een mooie tuinset straalt luxe uit. Het zorgt er bovendien voor dat je nog meer geniet van je kleine tuin. Let ook op de accessoires. Probeer één kleurenpalet aan te houden en dan het liefste in lichte kleuren zoals wit, lichtgrijs, crème, beige of camel. Die kleuren zie je terug in de parasol, tuinkussens en potten.

 

 

 

tuincursus-online.nl/kleine tuin met symmetrie

 

 

 

 

 

 

 

Symmetrie in een smalle kleine tuin

5 Een lange, smalle tuin leent zich perfect voor een klassieke inrichting. Denk aan symmetrie, proportie en herhaling. Verdeel de tuin in verschillende kamers, voor, midden en achter. Een trap of afstapje zorgt voor extra diepte. Plaats je tuintafel en stoelen eens achterin de tuin in plaats van in het begin.

6 Heb je het idee dat bomen teveel ruimte in een kleine tuin innemen? Nergens voor nodig. Bomen zijn belangrijk voor ons bestaan en de planeet. Ze zorgen voor zuurstof, dus plant er zoveel je kan. In een kleine tuin is dit een kwestie van goed kiezen. Achterhaal wat voor grond er in jouw tuin ligt. Zo weet je welke boom het goed doet. Met een paar kleine bomen kun je in een kleine tuin vaak juist extra diepte creëren. En een mooie boom is altijd decoratief.

 

 

 

tuincursus-online.nl/kleine tuin waarbij vormen de ruimte indelen

 

 

 

 

 

 

 

Een eyecatcher in de kleine tuin

7 Door in jouw kleine tuin te kiezen voor een mooie schutting, rode bakstenen muur of betonnen afscheiding zorg je voor een eyecatcher. Heb lef en maak van jouw saaie schutting een spraakmakende afscheiding die past bij jouw stijl en sfeer. Neem daarbij wel in overweging dat rustige kleuren de tuin groter doen lijken dan felle, bonte kleuren.

8 Struiken, hagen en hoge grassen brengen in de kleine tuin structuur en orde aan. Zo zijn hoge hagen ideaal voor het creëren van privacy. Kleine hagen doen het goed om tuinkamers te maken, zonder dat de tuin kleiner aanvoelt. Kies voor struiken en hagen die passen bij de stijl van jouw tuin. Denk aan een klassieke buxus, of juist moderne bamboe.

 

 

 

tuincursus-online.nl/grote tegels geven rust en ruimte

Rust en eenvoud werken het beste

9 Rust en eenvoud werken meestal goed in een kleine tuin. Beperk het aantal planten dat je plaats en de functies en materialen in je tuin. Een bonte eclectische sfeer komt in een kleine tuin snel rommelig over. Ga daarom voor één sfeer en één kleurenpalet.

10 Denk je dat groot niet past in een kleine tuin? Niets is minder waar. Door soms te kiezen voor groot lijkt een kleine tuin vaak optisch groter. Neem tuintegels; des te groter de tegels, des te meer rust en ruimte ze geven. Wees ook niet bang om een paar grote potten te plaatsen. Maar let er altijd op: alles met mate!

 

Laat hieronder je reactie achter of stel ons de tuinvraag waar je mee zit. Iedere tuin groot of klein is om te toveren tot een sfeervole buitenruimte…

Kan je hulp gebruiken bij het inrichten of ontwerpen van je tuin? kijk dan voor meer informatie op: Masterclass en Workshops

 

Met groene groet, Geral Overbeek.

Meer Inspirerende Tuinontwerptips
By | 2017-06-14T15:21:00+00:00 mei 5th, 2014|tuinontwerpen|13 Comments

About the Author:

13 Comments

 1. Jessica 14 juli 2014 at 12:59 - Reply

  Leuke tips! De eye-catcher vind ik ook een hele goede, een opvallend vormgegeven tuinmeubel staat ook erg mooi, maar dan moet je inderdaad verder de tuin redelijk eenvoudig en rustig laten.

  • Geral Overbeek 14 juli 2014 at 22:35 - Reply

   Beste Jessica,

   Less is more zeg ik altijd, het gaat om het vormgeven van de ruimte en niet om het vullen van de tuin met spullen.

   Beter enkele mooie elementen dan van alles wat. In het boek The Garden In You laten we ook stap voor stap zien hoe de tuin ingericht kan worden met de juiste sfeerelementen zodat de tuin echt bij je past.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

   • Jessica 19 juli 2014 at 11:16 - Reply

    Daar heb je helemaal gelijk in. Bedankt voor de tip! 🙂

 2. Marlies 4 maart 2016 at 08:53 - Reply

  Blijft altijd leuk puzzelen met je tuin, dit op de eerste plaats gezet! Ik probeer het meestal niet in chronologische volgorde te doen. Ik kijk eerst voor tegels en een tuinset en dan ga ik me pas bezig houden wat er aan groen en bloem in moet komen. Vaak doe ik dit omdat er altijd elementen in je tuin meerdere jaren mee zullen blijven gaan!

  • Geral Overbeek 4 maart 2016 at 12:15 - Reply

   Beste Marlies,

   Hoe je het ook aanpakt maakt niet zoveel uit als je er maar voor zorgt dat de tuin bij je past en een prettige sfeer heeft.
   Een terras en paden vindt ik zijn noodzakelijk maar als je in de tuin zit ervaar en kijk je naar de planten om je heen. Iedere tuin is weer een uitdaging en zeker in een kleine tuin is de indeling van de ruimte nog belangrijker.

   Is de tuin erg klein compenseer het gebrek aan plantruimte dan door het toepassen van muurbegroeiing (Vertiplant), bomen of een begroeide pergola.

   Met groene groet, Geral Overbeek

 3. Yvonne 8 maart 2016 at 12:12 - Reply

  Hallo, ik heb een vraag. Onze tuin is ongeveer 54 m2 groot. Het terras wordt gemaakt van een keramische tegel van 60×60 cm, terras is groot 5 x 6 m.
  Het pad naar de poort achterom is 5 m lang. Is het mooier om dit pad ook van dezelfde keramische tegels te doen (1,2m breed) of is het beter om dit in een andere, kleinere tegel te maken? mvg Yvonne

 4. Geral Overbeek 8 maart 2016 at 12:37 - Reply

  Beste Yvonne,

  Door het pad een andere structuur (kleinere tegel) of kleur te geven ervaar je de ruimte anders. Gebruik bij voorkeur maar 2 soorten verhardingsmateriaal anders wordt het onrustig. Als het terras een andere uitstraling heeft als het pad ervaar je duidelijk wat het terras is. Een mooi voorbeeld is een antraciet tegel voor het terras en een rode klinker voor de paden, je hebt dan een mooi contrast in kleur en structuur.

  Is het een lang recht pad dan zou je de tegels van het terras nog een keer kunnen herhalen op een mooi punt zodat je het lange pad even onderbreekt en een gevoelsmatige rustplek of klein zitje creeërt.

  Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

  Ps: je zou ook kunnen overwegen om in plaats van inveegzand bestratingsvoegmortel te gebruiken tussen de tegels, dan krijg je harde voegen en geen onkruid.

 5. Tara 1 juni 2016 at 16:37 - Reply

  Wat een leuke blog! ik heb zelf een aantal moonlights in mijn tuin gezet en dat werkt sfeerverhogend! heb ze gekocht bij mijn horeca groothandel en ben er erg blij mee 🙂

  • Geral 3 juni 2016 at 15:03 - Reply

   Beste Tara,

   Daar wordt ik nou blij van als tuinbezitters lol hebben in hun tuin, vindt het leuk als ik daar aan kan bijdragen.
   Deel de link met je vrienden worden ze ook blij van hun tuin.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

 6. Christel 3 april 2017 at 09:36 - Reply

  Beste Geral,

  dank je wel voor de leuke tips. Je hebt het over een lange smalle tuin maar wat doe je met een nagenoeg vierkante tuin (7 bij 9 ) met een poort in de hoek achterzijde en terras bij het huis?

  Met vriendelijke groet,

  Christel

  • Geral Overbeek 3 april 2017 at 13:04 - Reply

   Beste Christel,

   Bij een meer vierkante tuin is het mooi om de terrassen ook vierkant of rechthoekig te maken. Kies voor het hoofdterras een maat van 4 x 4 meter dat plaats je bijvoorbeeld rechts voor en daar schuin tegenover (links achter) maak je een terras van 3 x 3 meter. Je kan de terrassen wat van elkaar scheiden door een lage haag er tussen van bijvoorbeeld Lavendel en de terrassen verbind je door middel van 1 of 2 stapstenen. De overige vlakken richt je in met een gevarieerde beplanting en eventueel een kleine boom.

   Je kunt ook eerst de plattegrond van de tuin uittekenen. Daarop geef je ramen, deuren en de poort aan. Knip nu op de dezelfde schaal als je plattegrond de maat van de terrassen uit een stuk papier. met de uitgeknipte stukken kan je dan gaan schuiven tot het naar je zin is.

   Succes en met groene groet, Geral Overbeek.

   ps: Kom je er niet helemaal uit dan is een workshop op maat misschien wel een leuk idee. Dan kom ik naar je toe en gaan we samen aan de slag om een tuinontwerp op maat te maken.
   Kijk voor meer info op: workshop Tuinontwerpen

 7. Wilma 18 juni 2017 at 12:11 - Reply

  Hoi, ik heb een vraag. Wij hebben een kleine tuin op het zuiden waar het erg warm wordt. Nu wil graag wat meer natuurlijke schaduw creëren. Kan dat met een of twee dakplatanen? Onze tuin is 7 bij 5 met achterin nog een schuur van circa 2 bij 3.

  • Geral Overbeek 19 juni 2017 at 14:20 - Reply

   Beste Wilma,

   Een dakplataan is zeer geschikt voor warme droge plekken en geeft heerlijke schaduw. Voor de afmeting van je tuin zou ik het bij 1 boom houden omdat ze best fors kunnen worden.
   Omdat een plataan flink kan groeien is 1 of 2 keer per jaar snoeien wel noodzakelijk. Het enige nadeel is het behaarde blad wat irritatie kan geven aan huid of luchtwegen, meestal heb je alleen last als je gaat snoeien. Een alternatief zou dan zijn de dakmoerbei (Morus alba) deze heeft ook vrij grof blad maar niet deze beharing.

   Met groene groet, Geral Overbeek.

Leave A Comment